Hyppää pääsisältöön

"Miksei se soita ja tarjoa mulle laulua" - Antti Ketonenkin lääpällään Ellipsistä

Juha-Pekka Sillanpää, Pauliina Kokkonen ja Antti Ketonen Levylautakunnassa
Juha-Pekka Sillanpää, Pauliina Kokkonen ja Antti Ketonen Levylautakunnassa Juha-Pekka Sillanpää, Pauliina Kokkonen ja Antti Ketonen Levylautakunnassa Kuva: Tero Ylioja/YLE Levylautakunta,Antti Ketonen,Pauliina Kokkonen

Olisitpa sylissäni oli viime vuoden suurin radiohitti, joten Antti Ketonen on syystäkin fiiliksissä ekan albuminsa suhteen. Ja sama pätee myös kymmenen vuotta Scandinavian Music Groupissa laulaneeseen Pauliina Kokkoseen, monen vuoden työ on vihdoin saanut palkinnon albumin muodossa. Mutta nyt on aika kuunnella muiden tekemää musiikkia.

Tulos

1. Ellips: Kukkapuro (Elisa Tiilikainen) 30 pistettä

Kun koko maan valloittanut Haloo Helsinki päätti jäädä kolmen vuoden huilaustauolle, on aika tehdä soolomusaa ja vaihtaa taiteilijanimeä. Rohkeasti jotain aivan muuta kuin mitä sopi odottaa, musiikillisia kaikuja 70-luvulta, progesta ja ties mistä paitsi sieltä mitä ehkä fanit toivoivat. Juuri rohkeus ja ennakkoluulottomuus mutta myös tulkinta sekä Matti Mikkolan tuotanto eivät jättäneet toivomisen varaa, joten täydet pisteet koko lautakunnalta tärähtivät pöytään.

2. Lil Nas X: Old Town Road (feat. Billy Ray Cyrus) (Montero Hill - Billy Ray Cyrus et al.) 27 pistettä

Kantria vai hiphoppia, no tässä tapauksessa molempi parempi kun atlantalainen rappari ja kantrilegenda ovat yhdistäneet voimansa, ja hieman omituinen lopputulos on valloittanut listat eri puolilla maailmaa. Kiitosta tuli tässäkin tapauksessa ennakkoluulottomuudesta, ei tehdä sitä mitä kaikki odottavat. Biisi on myös ironinen sekä äärimmäisen tarttuva, eli kerta kaikkiaan mainio ja hyväntuulinen hittibiisi.

3. Jopi Knuutinen: Tanjan mukaan (Knuutinen) 23 pistettä

Kuopiolainen trubaduuri on uudelle singlelleen saanut taakseen oikein kunnon bändin ja tuloksena on heti rouhean kuuloista suomi-americanaa. Eniten kiitosta sai paitsi bändisoitto myös Jopin raspinen ääni. Onhan näitä maassa ollut mutta laji on käymässä harvinaiseksi, joten miellyttävä yllätys. Lauletulla tekstillä ei tällaisessa musassa ole väliä, musan soittaminen on kivaa ja hyvä fiilis kuului ja tarttui.

4. Petra: Taivas on päällä maan (Timo Kiiskinen) 21 pistettä

Tiktakissa jo yli 20 vuotta sitten aloittanut Petra on jo ehtinyt julkaista pari levyllista soolomusaa. Tiktak päätti juuri 20-vuotiskiertueensa, joten nyt on taas aika uuden soolosinkun, jonka tekijänä on yksi maan käytetyimmistä lauluntekijöistä. Petran tulkinta sai kiitosta, samoin biisi, jos kohta kumpikin oli välillä hukkua massiivisen tuotannon alle. Ehkä joskus vähän vähempikin riittäisi, tätä tekotapaa kun kuulee todella usein.

4. Bruce Springsteen: Hello Sunshine (Springsteen) 21 pistettä

Syksyllä 70 vuotta täyttävä rock-ikoni julkaisee kesäkuussa uuden levyn, viime vuodet mies on käyttänyt elämänsa ja uransa muistelemiseen. Uusi laulu ei uudelta varsinaisesti kuulosta, soundi (ja ehkä vähän sävellyskin...) on haettu 70-luvun alkupuolelta. Kivaltahan tämä kuulosti, mutta ei ehkä sen kummemmalta. Toisaalta kun takana on valtaisa ura, niin ehkä Bruce saa tehdä ihan mitä huvittaa.

4. Sami Karu: Sun iholla (Karu - Roosa Kerkola) 21 pistettä

Sipoolaisen laulaja-lauluntekijän kaunis pitkän rakkauden kuvaus. Aiheesta on monta laulua tehty, mutta kopiolta tämä ei kuulostanut. Mutta olisiko pärjätty kuitenkin ilman sitä rumpukomppia, vaikka Sami rumpali onkin?

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi