Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Ainutlaatuisen huumorin viljelijä, laulumusiikin professori emeritus Matti Tuloisela – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros lauludemagogi  Matti Tuloiselasta.
Lassi Rajamaan piirros lauluprofessori Matti Tuloiselasta. Lassi Rajamaan piirros lauludemagogi Matti Tuloiselasta. Kuva: Lassi Rajamaa Matti Tuloisela

Suurelle yleisölle radiosta hengellisten laulujen esittäjänä tutuksi tullut bassobaritoni Matti Tuloisela on toiselta ammatiltaan juristi. Kaksoispätevyydestä oli lauluopettajan ammattivuosina myös hyötyä.

Bassobaritoni Matti Tuloisela (s. 5. toukokuuta 1931 Jyväskylä) aloitti ensimmäiset musiikkiopintonsa viulun varressa Viipurissa. Maailma mullistui talvisodan syttyessä ja 8-vuotiaan pikku Matinkin viulu jäi Viipuriin.

Tuloiselan perhe siirtyi Lemin kautta Tampereelle, minne isä onnistui pelastamaan perheen vanhan pianon.

Kotona Matti oli kuullut paljon äidin ja sukulaisten laulua, joten laulaminen ei hänestä tuntunut mitenkään kummalliselta. Muistelmakirjassaan Lauludemagogi. Lauluprofessori muistelee hän kertoo kuitenkin lukioikäisenä kokemastaan järisyttävästä hetkestä pianon ääressä. Silloin oma ääni kuulosti omissa korvissa hyvinkin laululliselta.

Ääni ei ollut kurkussa, siinä oli tasainen vibrato ja laulaminen tuntui helpolta ja irtonaiselta.

Lauluopintojen aloittaminen oli vielä liian varhaista, ja toisekseen laulaminen ei aknesta kärsivän teinipojan arvosteluasteikossa asettunut kovinkaan korkealle. Julkiset esiintymisetkin olivat tuolloin kauhistus.

Ylioppilaskunnan Laulajat pelastaa helsinkiläisen lakitieteen opiskelijan

Tylsältä tuntuneet lakitieteen opinnot Helsingin yliopistossa aloittanut Matti Tuloisela löysi sisällön elämäänsä päästyään ykkösbassoksi Martti "Pyssy" Turusen johtamaan Ylioppilaskunnan Laulajat -kuoroon.

Samalla ristiriita oli valmis. Vastakkain olivat isän toivoma akateeminen ura ja musiikki. Ei auttanut muu kuin edistää molempia rinnakkain.

Myöhemmin molemmista oli hyötyä. Kun mahtava kuoromies Harald Andersén saapui tapansa mukaan seuraamaan Kuopion musiikkiopiston kirkkomusiikkiosaston tutkintoja 1960-luvun puolivälissä, hän kertoi yllättävät terveiset Sibelius-Akatemian rehtorilta Taneli Kuusistolta. Sibelius-Akatemiassa oli tullut avoimeksi yksinlaulun lehtoraatti, ja paikka voisi olla Tuloiselan.

Taneli Kuusisto paljasti vuosien jälkeen sotajuonensa. Akatemian mahdolliseksi vararehtoriksi oli mietitty henkilöä, jolla olisi sekä taiteellista että hallinnollista kompetenssia. Tuloisela toimikin 70-luvun alussa muutaman vuoden mainitussa toimessa.

Laulutaiteen professoriksi Matti Tuloisela nimitettiin 1987, mistä toimesta hän pitkän opetusuransa jälkeen jäi eläkkeelle 1994.

Suomen toiseksi paras amatöörilaulaja

Tuloisela on nimittänyt itseään – pilke silmäkulmassa – "Suomen toiseksi parhaaksi amatöörilaulajaksi". Perusteena tälle on se tosiasia, ettei hän koskaan opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa tai muussa korkeakoulussa lukuunottamatta muutaman kuukauden jaksoa Wienin musiikkiakatemiassa.

Samassa yhteydessä Tuloisela nimesi "Suomen parhaaksi amatöörilaulajaksi" Pentti Perksalon, entisen oppilaansa, joka vei voiton opettajasta kahdella akateemisella loppututkinnolla opettajan yhtä vastaan.

Matti Tuloiselan lauluopinnoissa tärkeä merkitys oli Ylioppilaskunnan Laulajien äänenmuodostajana toimineella laulupedagogi Olavi Nybergillä.

Nybergin ansiota oli myös Tuloiselan ensikonsertti. Olavi Nyberg oli laittanut lehteen tiedon, että Matti Tuloiselan ensikonsertti kuullaan Sibelius-Akatemian konserttisalissa lokakuun 20. päivänä 1955. Niinpä se oli pakko pitää.

Vähintään yhtä tärkeä oli Olavin Nybergin pianistisisaren Toini Lönnqvistin merkitys, jonka luokse pianoa taitamaton opettaja lähetti oppilaat tulkintaohjeita saamaan.

Jorma Hynninen ja muut maineikkaat oppilaat

Opettajauralla tärkeä tapaus oli Jorma Hynnisen löytäminen. Tuloisela ilmoitti oppilaansa erittäin haastavan ohjelmiston kanssa Lappeenrannan laulukilpailuihin 1969. Tapahtunutta kauhistelleiden ällistykseksi 27-vuotias Jorma Hynninen voitti kilpailun ja merkittävä laulajaura oli alkanut.

Tuloiselan muita oppilaita ovat olleet muun muassa Walton Grönroos, Petteri Salomaa, Raimo Sirkiä ja Sauli Tiilikainen.

Ainutlaatuisen huumorin viljelijä

Ulkomaista tulkintaoppia Matti Tuloisela kävi hakeamassa 60-luvun puolivälissä Tukholmasta kuuluisan liedpianistin Gerald Mooren kurssilta. Mukaan pianistiksi lähti Meri Louhos, joka muistaa, kuinka Matin kanssa riemua riitti.

Gerald Moore opettaa Meri Louhosta ja Matti Tuloiselaa.
Matti Tuloisela ja Meri Louhos Gerald Mooren lied-kurssilla Tukholmassa. Gerald Moore opettaa Meri Louhosta ja Matti Tuloiselaa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos,Gerald Moore,Matti Tuloisela

Meri ja Matti yrittivät olla säästäväisiä. He eivät menneet lounastauolla ravintolaan vaan ostivat kaupasta eväskassin. Koska Matin hotelli oli lähempänä, he menivät sinne. Joka kerta ottaessaan avaimen portsarilta, Matti iski silmää, minkä johdosta portsari piti Meriä täysin arveluttavana naisena.

– Matti Tuloiselan huumori oli aivan ainutlaatuista, hänellä niin sanotusti leikkasi.

– Yhdessä Sibeliuksen laulussa oli kohta tidens ström, ja minä sanoin että ai tuo olisi kiva sukunimi, Tidenström! Matti otti nimen heti käyttöön, hän vastasi puhelimeen: "Täällä puhuu Alvar Tidenström."

Matti Tuloisela pilailee vanhan gramofonin äänitorven edessä.
Matti Tuloisela pilailee vanhan gramofonin äänitorven edessä. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Matti Tuloisela,Meri Louhos

Merkittävä radiolaulaja

Matti Tuloisela teki urallaan joitakin oopperarooleja, mutta valtaosa hänen esiintymisistään niin koti- kuin ulkomaillakin on ollut konsertteja. Tuloiselan tyylien hallinta ulottuu liedistä passio- ja oratoriotehtäviin ja barokista nykypäivään.

Suurelle yleisölle Tuloisela on tuttu radiosta. Matti Lehtisen lisäksi hän on ollut yksi Ylen käytetyimpiä laulajia ja erityisesti hengellisen musiikin luottolaulaja.

Matti Tuloisela avioitui 1963 opettaja Kaisu s. Talan kanssa. Heidän lapsistaan Tuomas Tuloisela on isänsä tapaan sekä juristi että laulaja.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Tuulikki Närhinsalo ja Matti Tuloisela muistelevat 50 vuotta täyttäviä Lappeenrannan laulukilpailuja, julk. 31.12.2018.

Lähteet ja linkit
Haapakoski, Martti: Tuloisela, Matti kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. Toim. Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo. WSOY. Jyväskylä 2002.
Tuloisela, Matti: Lauludemagogi. Lauluprofessori muistelee. WSOY. Juva 1997.
Kangas, Laila & Lehtonen, Tiina-Maija: Matti Lehtinen oli ihanteellinen esimerkki lied-laulajasta – pianisti Meri Louhos muistelee, artikkeli nettikokonaisuudessa Meri Louhos – rakastetun pianisti värikäs elämä. Yle 2018.
Kangas, Laila & Lehtonen, Tiina-Maija: Lied-guru Gerald Mooresta tuli myös hyvä ystävä – pianisti Meri Louhos muistelee, artikkeli nettikokonaisuudessa Meri Louhos – rakastetun pianisti värikäs elämä. Yle 2018.
Wikipedia Matti Tuloisela