Hyppää pääsisältöön

Pikkuvauva makaa savimajan lattialla. Hänen vieressä on pelikortit.
Pikkuvauva makaa savimajan lattialla. Hänen vieressä on pelikortit.
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Otsikkokuva, jossa lukee "Äiti kahlasi yöllä vauva päänsä päällä turvaan – näin hirmumyrsky Idai syöksi mosambikilaiset äärimmäiseen hätään"
Otsikkokuva, jossa lukee "Äiti kahlasi yöllä vauva päänsä päällä turvaan – näin hirmumyrsky Idai syöksi mosambikilaiset äärimmäiseen hätään"
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Sinä yönä tuuli alkoi puhaltaa 50 metriä sekunnissa. Hetkessä se pyyhkäisi allensa kolme kuukautta vanhan Samiran kotikylän. Sitten seurasi vedenpaisumus. Mutta se oli vasta alkua.


Äiti on nostanut vauvan ilmaan näyttääkseen, miten hän pelasti tyttärensä Idai-hirmumyrskyn tuomilta tulvilta.
Äiti on nostanut vauvan ilmaan näyttääkseen, miten hän pelasti tyttärensä Idai-hirmumyrskyn tuomilta tulvilta.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Samira-vauvan kotitalon seinästä näkee, että hyökyaallon vesi nousi lähes kahteen metriin. Samiran äitiä Aquino Cassamoa se ulottui leukaan.

Aquino kahlasi Samira päänsä päällä turvaan kotikylänsä Buzin keskukseen, mistä löytyi vankkarakenteisempia taloja. Niiden katoilla saattoi odottaa hirmumyrskyn laantumista.

Odotus oli eloonjäämiskamppailua hirmumyrskyn pauhatessa ympärillä. Tuulen voimakkuudesta saa tuntuman, jos kuvittelee istuvansa 180 km/h kulkevan auton katolla.

Yksi eteläisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen pahimmista hirmumyrskyistä oli iskenyt Kaakkois-Afrikkaan.

Sen kurimuksessa kamppailivat Mosambik, Zimbabwe ja Malawi. Trooppiselle hirmumyrskylle annettiin nimeksi Idai, joka tarkoittaa järjenvastaisesti shonan kielellä rakastaa.

Samira-vauvan kotikylä Buzi Mosambikissa oli yksi pahimmin vaurioituneista alueista.

Karttapallo, jossa näkyy Mosambik ja Buzin kylä sekä Idai-hirmumyrsky.
Kartasta näkee, missä on Samiran kotikylä Buzi. Karttapallo, jossa näkyy Mosambik ja Buzin kylä sekä Idai-hirmumyrsky. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Mosambik oli kohdannut historiansa tuhoisimman luonnonkatastrofin, joka sysäsi kaksi miljoonaa mosambikilaista äkilliseen ja hirvittävään hätään. Puolet heistä oli Samiran kohtalotovereita eli lapsia.

Jo ennen hirmumyrskyä Samira eli äärimmäisessä köyhyydessä, kuten 60 prosenttia mosambikilaisista. Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista, ja suurin osa sen köyhistä on lapsia.

Samiran eliniänodote on 53 vuotta, jos hän selviää viidestä ensimmäisestä vuodestaan. Ne ovat ne vaarallisimmat, sillä joka päivä Mosambikissa kuolee yli 200 alle viisivuotiasta lasta. (Suomessa kuolee yksi lapsi joka kolmas päivä.)

Idai on lohduton esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun köyhyys ja ilmastokatastrofi kohtaavat.

Mosambikin hiilidioksidipäästöt asukasta kohden ovat yksi maailman pienimmistä (Mosambikissa 0,3 ja Suomessa 8,7 CO2-tonnia per asukas), mutta maa on erityisen altis ilmastonmuutoksen seurauksena syntyville katastrofeille.

Hirmumyrskyt näyttäisivät voimistuvan ja yleistyvän Intian valtamerellä. Syynä tähän on ilmastonmuutoksesta johtuva meriveden lämpeneminen. Myrskyt tuovat mukanaan myös entistä ankarampia rankkasateita.

Kartta Mosambikin 2400 km pitkästä rantaviivasta, jonka lähettyvillä asuu 60 % mosambikilaisista.
Mosambikin väestöstä 60 prosenttia asuu 2400 kilometrin pituisella rannikolla. Valtavat alueet altistuvat myrskyille, sateille ja voimakkaille tuulille sekä merenpinnan noususta johtuville tulville Kartta Mosambikin 2400 km pitkästä rantaviivasta, jonka lähettyvillä asuu 60 % mosambikilaisista. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Erityisen epäonnista oli, että Idai eteni hitaasti ja osui asutulle alueelle, joista yksi oli Mosambikin neljänneksi suurin kaupunki Beira, yli puolen miljoonan ihmisen satamakaupunki.


Äiti pitää tytärtään sylissä hiekkarannalla, taustalla ruosteisia aluksia.
Äiti pitää tytärtään sylissä hiekkarannalla, taustalla ruosteisia aluksia.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Aluksi luulin, että kyseessä on tavallinen sade. Kunnes ymmärsin, että olimme keskellä katastrofia. Pelkäsin,” kertoo Amelia Alberto, joka asuu viisivuotiaan Lurdes-tyttärensä kanssa slummissa Beiran sataman liepeillä.

“Onneksi pystyin pelastamaan lapseni. Kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita: naapurissani kuoli äiti ja poika.”

Beiran kaupunki muuttui saareksi ja pimeni, kun Idai vahingoitti tai tuhosi 90 prosenttia kaupungista. Alkoi eloonjäämiskamppailu ilman puhdasta vettä, ruokaa tai toimivaa viemäröintiä.

Raskaana oleva nainen ja poika seisovat kadulla. Taustalla hirmumyrsky Idain tuhoama rakennus.
Raskaana oleva äiti ja poika Beiran keskustassa. Taustalla näkyy tuhoutunut kirkon lisärakennus, joka piti vihkiä käyttöön pääsiäisenä. Raskaana oleva nainen ja poika seisovat kadulla. Taustalla hirmumyrsky Idain tuhoama rakennus. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Beiran keskussairaala oli alueen ainoa toiminnassa oleva sairaala, ja sekin lopulta ilman kattoa, veden vallassa ja vailla sähköä.

Suurimmalla hädän hetkellä sairaalan kapasiteetti romahti kolmannekseen, kun samaan aikaan potilaiden määrä räjähti moninkertaiseksi. Enimmillään sairaalassa hoidettiin yli viittäsataa Idain uhria.


Kirurgi seisoo sairaalan käytävällä, jonka katto on osittain romahtanut.
Kirurgi seisoo sairaalan käytävällä, jonka katto on osittain romahtanut.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Irronnut kattopelti oli repinyt eräältä potilaalta vatsan auki.” Dr. Quintino leikkasi läpi myrskyn, vaikka kirurgiselle osastolle tulvi vettä, ja katto oli romahtanut leikkaussalin viereiseltä käytävältä.

Kirurgi seisoo Beiran keskussairaalan leikkaussalissa Mosambikissa.
Dr. Quintino seisoo leikkaussalissaan, jonka varustelutaso on hyvin vaatimaton. Kirurgi seisoo Beiran keskussairaalan leikkaussalissa Mosambikissa. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Pikkupoikaa makaa sairaalasängyllä käsi kipsattuna.
Pikkupoikaa makaa sairaalasängyllä käsi kipsattuna.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Sattuu,” vaikertaa yhdeksänvuotias Jeremias. Poika on orpo ja asuu enonsa luona.

Jeremiaksen uni katkesi julmalla tavalla yönä, jolloin hirmumyrsky Idai iski: kattoparru tipahti hänen päälle murtaen käden ja jalan useammasta kohdasta. Kipsin alla on kivuliaita haavoja.

Satelliittikuvaan pohjautuva kuva Idai-hirmumyrskystä Mosambikin yllä.
Satelliittikuvasta näkee, miten valtava Idai-pyörremyrsky peittää allensa Mosambikin. Satelliittikuvaan pohjautuva kuva Idai-hirmumyrskystä Mosambikin yllä. Kuva: NASA Worldview / Annukka Palmén-Väisänen / Yle Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet
Kolme varoituskolmiota, jonka keskellä on tulvan valtaama talo, hirmumyrsky sekä tsunami..
Kolme varoituskolmiota, jonka keskellä on tulvan valtaama talo, hirmumyrsky sekä tsunami.. Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Takaisin Idaihin

Hirmumyrskyn tiedettiin lähestyvän, mutta tulvat tulivat järkytyksenä, erityisesti niiden kokoluokka.

Idai puhalsi voimakkaimmillaan 50–60 metriä sekunnissa. Se on paljon; ihminen voi lähteä lentoon jo 40–50 m/s puhaltavan tuulen voimasta.

Idai toi myös mukanaan 4,5 metrin korkuisen hyökyaallon Beiran kaupunkiin ja sen lähialueille. Kyseessä oli ns. myrskyvuoksi, joka tarkoittaa merenpinnan nopeaa nousemista voimakkaan matalapaineen yhteydessä.

Sateet alkoivat jo ennen Idaita ja jatkuivat vielä pitkään sen jälkeen. Yhteensä sade kesti kaksi viikkoa, ja jokaisena päivänä satoi 200 mm.

Suomen historian suurin vuorokausisademäärä on 198,4 mm. Se mitattiin Espoon Lahnuksessa heinäkuussa 1944.

Yksi millimetri sadetta tarkoittaa litraa vettä yhden neliömetrin pinta-alalla. Sitä olisi millimetrin paksuinen kerros, jos vesi leviäisi tasaisesti.

Beiran lähijoet – Buzi ja Pungwe – tulvivat pahoin.

Vesi nousi useita metrejä, pahimmillaan kuusi, joidenkin lähteiden mukaan jopa kymmenen metriä.

Kaksi ihmistä joenpenkereellä. Vedessä on kaksi venettä, joista toinen on puoliksi uponnut.
Yli äyräiden tulvineen Buzi-joen vesi on laskenut, kun Idaista on kulunut tasan kaksi viikkoa. Kaksi ihmistä joenpenkereellä. Vedessä on kaksi venettä, joista toinen on puoliksi uponnut. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet
Sitaatti: Hyökyaalto alkoi syöksyä ihmisten koteihin keskellä yötä, mikä teki tilanteesta entistä katastrofaalisemman.
Sitaatti: Hyökyaalto alkoi syöksyä ihmisten koteihin keskellä yötä, mikä teki tilanteesta entistä katastrofaalisemman. Sykloni Idai,Mosambik
Muotokuva mosambikilaisesta naisesta, joka on menettänyt kotinsa Idai-hirmumyrskyn iskettyä Mosambikiin.
Muotokuva mosambikilaisesta naisesta, joka on menettänyt kotinsa Idai-hirmumyrskyn iskettyä Mosambikiin. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Amelia Zacaria pakeni lastensa kanssa puuhun pienellä käsinveistetyllä kanootilla. “Olimme puussa viisi vuorokautta. Meillä ei ollut mitään – ei ruokaa, ei vettä”, kertoo Amelia.

Hänen perheensä oli onnekas. Heidät pelastettiin veneellä. “Menetimme kaiken. Meillä on vain nämä vaatteet yllämme. Lapseni kärsivät ja se särkee sydämeni.”

Alkoi pitkä ja epäinhimillinen odotus ilman ruokaa tai puhdasta vettä. Vettä oli kaikkialla, mutta sitä ei voinut juoda.

Moni menehtyi vammoihinsa tai nääntyi yli 30 asteen kuumuudessa janoon ja nälkään.

Tulvavesi saartoi satojatuhansia ihmisiä, vielä viikko myrskyn jälkeen 15 000 ihmisen arvioitiin olevan tulvaveden saartamina.

Pikkulapset nukkuvat hätämajoituskeskuksen lattialla Buzin kylässä Mosambikissa.
Maria (1 vuotta) ja Antonio (2 vuotta) nukkuvat hätämajoituskeskuksen lattialla Buzissa. “Nostin lapseni katolle turvaan. Odotimme siellä apua 24 tuntia, kunnes Punaisen Ristin vapaaehtoiset tulivat pelastamaan meidät veneellä”, kertoo lasten äiti Julia Auguste. Pikkulapset nukkuvat hätämajoituskeskuksen lattialla Buzin kylässä Mosambikissa. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Surullinen äiti ja oranssipipoinen vauva, taustalla kaksi pikkupoikaa.
Surullinen äiti ja oranssipipoinen vauva, taustalla kaksi pikkupoikaa.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Vauvani on kipeä. Ainoa asia, jota voin hänelle antaa on rintamaito.” Julieta Enoquve ja hänen kolmen viikon ikäinen vauva asuvat hylätyllä koripallokentällä Buzissa.

Heillä ei ole minkäänlaista suojaa, ei edes vilttiä. Vauva on vielä niin nuori, että hänellä ei ole nimeä.

“Kaksi vanhempaa lastani evakuoitiin helikopterilla äitini kanssa Beiraan. Kaipaan heitä, mutta minun on mahdotonta huolehtia heistä, sillä menetin myrskyssä kaiken.”

Sitaatti: Pelastajat tulevat läheltä, auttajat kaukaa. Paikalliset ihmiset pelastavat kriisitilanteissa 90 prosenttia ihmishengistä.
Sitaatti: Pelastajat tulevat läheltä, auttajat kaukaa. Paikalliset ihmiset pelastavat kriisitilanteissa 90 prosenttia ihmishengistä. Sykloni Idai,Mosambik

Alkoi taistelu aikaa vastaan.

Ihmisiä evakuoitiin helikoptereilla ja veneillä.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset vastaanottivat evakuoituja ihmisiä Beiran satamassa ja antoivat heille ensiapua.

Tiet olivat monin paikoin sortuneet tai tulvaveden valtaamia. Useita siltoja oli tuhoutunut. Kolme päivää Idain jälkeen iso pato murtui lähellä Beiraa, mikä pahensi tilannetta entisestään.

Avun perille saaminen oli vaikea, paikoin mahdotonta. Auttajien oli turvauduttava ilmapudotuksiin.

Viisi päivää Idain rantautumisen jälkeen Mosambikin presidentti Filipe Nyusi julisti kolmepäiväisen maansurun ja kansallisen hätätilan. Lisäksi hän pyysi kansainvälistä apua.

Beiran lentokentästä tulee avustusoperaation sydän. Kenttä täyttyy aluksi etsintä- ja pelastustöihin keskittyvistä helikoptereista, pian myös avustusjärjestöjen lentokoneista.

Tuhoalueita arvioimaan lähetetyt helikopterit todistivat järkyttävää näkyä: Beiran länsipuolelle oli muodostunut kaksi valtavaa vesialuetta.

Satelliittikuvista selvisi vielä tarkemmin katastrofin järisyttävä kokoluokka: veden valtaama alue oli kymmenen kertaa Helsingin maa-alueen kokoinen. Tulva-aluetta alettiin kutsua sisämaan mereksi.

Satelliittikuvaan pohjautuva kuva alueesta ennen Idai-hirmumyrskyn seurauksena syntyneitä tulvia. Satelliittikuvaan pohjautuva kuva Idai-hirmumyrskyn seurauksena syntyneistä tulva-alueista Mosambikissa.
Sitaatti: Missä ovat nyt ne kaikki ihmiset, jotka asuivat tällä alueella?
Sitaatti: Missä ovat nyt ne kaikki ihmiset, jotka asuivat tällä alueella? Sykloni Idai,Mosambik

Idai tuhosi kokonaan tai osittain yli 200 000 taloa. Dino Lambrozin koti oli yksi niistä. Kun sade alkoi iltakuudelta ja voimistui keskiyöllä, hän vei kaksi lasta ja vaimonsa turvaan anoppinsa luokse. Dino seisoo rakentamansa talon raunioilla.


Mies tuhoutuneen kotinsa vierellä, tulvavedessä näkyy hänen kuvajaisensa.
Mies tuhoutuneen kotinsa vierellä, tulvavedessä näkyy hänen kuvajaisensa.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Olen pohjattoman surullinen. Menetin koko omaisuuteni ja satoni, mutta kaikista surullisinta on, että isoäitini kuoli tulvissa. Yhteisössämme kuoli myös pieniä lapsia. Olen onnekas, että pystyin pelastamaan omani”, jatkaa maanviljelijä Dino Lambrozi.

Nainen seisoo Idai-hirmumyrskyn tuhoaman talon edessä.
Nainen seisoo Idain tuhoaman kotinsa edessä. Nainen seisoo Idai-hirmumyrskyn tuhoaman talon edessä. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Julkisista rakennuksista, erityisesti kouluista, tehtiin hätämajoituskeskuksia. Ne täyttyivät etupäässä naisista ja lapsista.


Äiti pitää kahta lastaan sylissä hätämajoituskeskuksen lattialla.
Äiti pitää kahta lastaan sylissä hätämajoituskeskuksen lattialla.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Sade alkoi aamupäivästä. Kävin markkinoilla, valmistin ruokaa perheelleni ja menin tyytyväisin mielin nukkumaan."

"Heräsin keskellä yötä, kun hirmumyrsky iski. Pakenimme, kun kotimme seinä kaatui. Otin Jossefan reppuselkääni ja pikku Anan syliini”, kertoo Elizabeth Muehanga.

Elizabethin talo tuhoutui täysin. Hänet ja lapset evakuoitiin Buzista helikopterilla, ja heidät sijoitettiin Escola Secundaria Samoran kouluun Beiran kaupunkiin.

“Kaikesta surusta huolimatta oloni on täällä turvallinen. Olen tosin huolissani Jossefasta, sillä hän on sairas.”

Koulussa on epäinhimilliset olosuhteet. Lasten itkua ja ihmiseritteiden löyhkää. Vessoissa vellova saasta antaa hyvän kasvualustan koleralle, joka on seuraava uhka myrskyn kourista pelastuneille.

Kouluun on sijoitettu valtava määrä ihmisiä, noin 1300 kotinsa menettänyttä, ja tilaa on aivan liian vähän. Joku tuo muovipussillisen patukoita, ja lapset hyökkäävät tuomisten kimppuun kuin pienet eläimet.

Kuukausi myrskyn jälkeen yhä yli 160 000 ihmistä asuu hätämajoituskeskuksissa.


Äiti ja kantoliinassa oleva vauva, taustalla vaalea seinä.
Äiti ja kantoliinassa oleva vauva, taustalla vaalea seinä.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Cleatina Xavier on saanut Parasetamolia vauvalleen.

“Minua pelottaa, että lapseni ei selviä. En pysty kuvaamaan epätoivoani. Minulla ei ole taloa, minulla ei ole mitään!" "

"Täällä on paljon hyttysiä, eikä yhtään verkkoja. Pelkään, että Xavier saa malarian”, tuskailee Matadoron kouluun väliaikaisesti sijoitettu Cleatina.

Malariatartuntoja on raportoitu Idain jälkimainingeissä jo yli 7000. Seisova tulvavesi on otollinen pesimäpaikka tautia levittäville hyttysille.


Koululaisia luokkahuoneessa Beirassa Mosambikissa. Suoraan kameraan katsoo nuori tyttö.
Koululaisia luokkahuoneessa Beirassa Mosambikissa. Suoraan kameraan katsoo nuori tyttö.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Pelkäsin, että hirmumyrsky vie minut mukanaan. En ole koskaan nähnyt näin paljon vettä ja tuhoutuneita taloja", kertoo Euridse, 11 vuotta.

"Ihmisiä kuoli paljon. Minua lohdutti, kun menimme mummille, sillä hänellä oli katto.”

Idai tuhosi yli 3300 luokkahuonetta. Osa niistä löytyy Escola Primaria Completa de Macutin ala-asteelta, joka sijaitsee Beirassa kivenheiton päässä merenrannasta. Peltiromun seasta pilkottaa pulpetteja ja liitutaulu.

“Koulu oli suljettuna viikon verran. Huolestuttavinta on, että kaikki oppilaat eivät ole vielä palanneet kouluun, eikä heidän olinpaikastaan ja voinnistaan ole mitään tietoa”, kertoo koulun johtajatar Isabel Vibancito Machoya.

Koulutytön muotokuva.
“Olin kotona, kun myrsky iski. Ikkunat särkyivät ja tuuli vei katon. Makuuhuoneeni täyttyi vedellä", Valentina, 12 vuotta. Koulutytön muotokuva. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet
Pikkulapset pelaavat jalkapalloa koulun sisäpihalla Mosambikissa Beirassa.
Elämä jatkuu Idain jälkeen. Vesi on laskenut, ja koulu on taas alkanut. Lapset pelaavat jalkapalloa takapihalla. Pikkulapset pelaavat jalkapalloa koulun sisäpihalla Mosambikissa Beirassa. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Nainen ja vauva avunjakelussa. Taustalla runsaasti ihmisiä.
Nainen ja vauva avunjakelussa. Taustalla runsaasti ihmisiä.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Minulle oli kerrottu, että hirmumyrsky on lähestymässä. Kotini alkoi täyttyä vedestä, silloin tiesin, että minun lähdettävä. Onneksi lapseni olivat lähelläni”, kertoo Sonia Jose.

Idai-myrsky ja tulvat tuhosivat Sonian kodin täysin. Hän on asunut alle vuoden ikäisen Alfonso-poikansa ja yksivuotiaan Lucia-tyttärensä kanssa kotikylänsä Muaven koululla, joka on yksi sadoista hätämajoituskeskuksista.

Sonia sai Punaisen Ristin avunjakelussa hätämajoituspaketin: “Rakennan uuden talon. Olen onnellinen, että sain tämän paketin. Saan sen avulla uuden elämäni alkuun.”

Piirustus hätämajoituspaketin tarvikkeista: kaksi pressua, vasara, saha, lapio, kuokka, viidakkoveitsi, peltisakset, nauloja, 30 metriä köyttä, rautalankaa, puutankoja sekä säkki edellä mainituille tavaroille.
Piirustus hätämajoituspaketin tarvikkeista: kaksi pressua, vasara, saha, lapio, kuokka, viidakkoveitsi, peltisakset, nauloja, 30 metriä köyttä, rautalankaa, puutankoja sekä säkki edellä mainituille tavaroille. Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet
Varoituskolmio, jonka keskellä on kolerabakteeri.
Varoituskolmio, jonka keskellä on kolerabakteeri. Sykloni Idai,Mosambik,kolera,luonnononnettomuudet

Katastrofi katastrofin jälkeen: kolera

Ensimmäistä katastrofia seuraa toinen: koleraepidemia.

27. maaliskuuta, reilu viikko hirmumyrskyn jälkeen, Mosambikin hallitus vahvistaa ensimmäiset koleratapaukset. Tauti leviää nopeasti katastrofin jälkimainingeissa saastuneen veden ja ruoan välityksellä. Alkaa raivokas valistustyö ja rokotuskampanja. Kuusipäiväisellä hätärokotuskampanjalla tavoitettiin yli 800 000 ihmistä Idain tärvelemillä alueilla.

Mosambikin terveydenhuollon tila oli jo ennen Idaita onneton. Katastrofisssa vaurioitui tai tuhoutui lähes sata sairaalaa ja klinikkaa.

Avustustyöntekijöitä valkoisen teltan suuaukolla.
Avustustyöntekijät seuraavat potilaiden saapumista Punaisen Ristin koleraklinikalle. Avustustyöntekijöitä valkoisen teltan suuaukolla. Kuva: Luc Alary / Canadian Red Cross Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Suomen ja Kanadan Punaiset Ristit lähettävät yhdessä koleranhoitoyksiköllä varustetun kenttäsairaalan. Siinä voidaan hoitaa 100 kolerapotilasta kerrallaan. Kolerapotilaiden hoidon lisäksi avustustyöntekijät auttavat sairaalan synnytys- ja leikkausosastolla sekä kouluttavat paikallista henkilökuntaa.

Klinikka pystytettiin kolme viikkoa hirmumyrskyn jälkeen Nhamatandaan, jonka sairaala oli pahoin vaurioitunut.

Huhtikuun lopussa koleratartunnan saaneita oli jo lähes 7000, mutta uusia tapauksia ilmeni jo harvemmin.

Nainen, jolla on vauva kantoliinassa.
Elisa Armando ja hänen poikansa Joaquim olivat ensimmäiset potilaat, jotka kotiutettiin koleraklinikalta. Nainen, jolla on vauva kantoliinassa. Kuva: Luc Alary / Canadian Red Cross Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Äiti ja pitää sylissään vauvaa ja istuu savimajan lattialla.
Äiti ja pitää sylissään vauvaa ja istuu savimajan lattialla.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

Palataan vielä lopuksi Samira-vauvan luokse.

“Myrskyn ja tulvien jälkeen oli todella raskasta, kun meillä ei ollut mitään paikkaa missä nukkua", kertoo Samiran äiti Aquino.

"Tulvavesi ja sen jälkeen mutalieju oli vallannut talomme, ja katto oli tipotiessään”

Vuonna 2000 Mosambikia koetteli hirmumyrsky Leon-Eline. Silloin tuhot jäivät pienemmiksi: 700 ihmistä kuoli ja tuhannet jäivät kodittomiksi.

Samalla maan sisällissodan jälkien jälleenrakennus kärsi valtavan takaiskun. Myrsky syöksi monet juuri jalkeilleen päässeet mosambikilaiset takaisin äärimmäiseen köyhyyteen.

Yksi pahiten vaurioituneista alueista oli tuolloin Sofalan provinssi, missä on myös Samira-vauvan kotikylä Buzi.

Hänen isoäitinsä muistaa Leon-Elinen. “Ensin ajattelin, että tämähän on kuin se aiempi myrsky, mutta Idai olikin paljon pahempi. Se oli niin vaarallista! En ole eläissäni nähnyt mitään näin kamalaa!”

Nyt he joutuivat uudestaan uhreiksi.


Vanha nainen korjaa savimajansa seinää.
Vanha nainen korjaa savimajansa seinää.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Sykloni Idai,Mosambik,luonnononnettomuudet

“Opin kärsimyksen kautta” toteaa Samiran isoäiti korjatessaan taloaan. Heidän perheensä oli niitä harvoja, joiden talo jäi pystyyn Buzin alueella.

“Olen kiitollinen, että myrsky ja tulvat eivät tuhonneet taloamme täysin, mutta riisisadon se tärveli.”

Idai tuhosi yli 715 000 hehtaaria viljelysmaata vain muutamaa viikkoa ennen sadonkorjuuta. Edessä siintää ruokapula, pahimmassa tapauksessa nälänhätä.

Luonnononnettomuuksia ei voi estää, mutta niihin voidaan varautua.

Paikallisen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ehtivät varoittaa Samira-vauvan perhettä lähestyvästä myrskystä, joten he onnistuivat pelastamaan jonkin verran vaatimattomasta omaisuudestaan lähimoskeijaan.

Myrskyn jälkeiset massiiviset tulvat tulivat kuitenkin kaikille yllätyksenä, ja tuho oli suurta.

Samiran kotitalo pitäisi rakentaa tulvien kannalta turvallisemmalle alueelle ja hirmumyrskyjä kestävämmäksi. Mutta miten ihmeessä sen teet, kun jäljellä on vain vaatteet, jotka sinulla on ylläsi ja muutama astia?

Ja todennäköisesti Idain “tarina” toistuu, sillä ilmastonmuutos tekee Mosambikista hyvin katastrofialttiin.

Vain noin kuukausi Idain jälkeen Pohjois-Mosambikiin iski toinen hirmumyrsky, Kenneth, joka tuhosi kokonaan tai osittain lähes 3 500 kotia.

Toimittaja Viivi Berghem ja kuvaaja Benjamin Suomela kiertelivät viikon ajan hirmumyrsky Idain kourissa kamppailevassa Mosambikissa.


Toimittaja: Viivi Berghem
Still- ja drooni-kuvaaja: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
AD: Annukka Palmén-Väisänen
Koodaava toimittaja: Antti Saarenpää
Tuottaja: Ville Alijoki
Koleraklinikkakuvat: Luc Alary / Canadian Red Cross
Videokuvaaja: Denis Onyodi / Red Cross Red Crescent Climate Centre

EDIT: aikaisemmassa versiossa olleet %-merkit poistettiin virheellisinä kohdasta: "Mosambikin hiilidioksidipäästöt asukasta kohden ovat yksi maailman pienimmistä (Mosambikissa 0,3 ja Suomessa 8,7 CO2-tonnia per asukas), mutta maa on erityisen altis ilmastonmuutoksen seurauksena syntyville katastrofeille."