Hyppää pääsisältöön

Opiskeletko terveystiedon yo-kokeeseen? Katso nämä dokumentit ja kuuntele nämä podcastit

Keko mansikoita kämmenillä.
Keko mansikoita kämmenillä. Abitreenit,Terveystieto

Opiskele muualtakin kuin oppikirjoista, sanotaan usein vinkkinä yo-kokeisiin valmistautumiseen. Median seuraaminen tukee yleissivistystä ja antaa tietämystä, jota voi hyödyntää myös yo-kokeessa. Siksi kokosimme yhteen terveystiedon kursseihin liittyviä dokumentteja, sarjoja, podcasteja ja artikkeleita, joita voit käyttää terveystiedon opiskelun tukena.

TE1: Terveyden perusteet

Terveystiedon pakollisella ykköskurssilla syvennetään perusopetuksen aikana saatua terveysosaamista. Kurssin aikana opitaan muun muassa tunnistamaan ja arvioimaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä ja lähiympäristöissä sekä kehitetään arjen terveysosaamista.

Uni ja lepo

Yksi ykköskurssin aiheista on uni ja lepo. Ajankohtaisohjelma Perjantain uniaiheisessa jaksossa käsitellään muun muassa sitä, voiko unia hallita ja miten pystyy elämään, jos uni ei tule. Vieraana ovat kroonisesti uneton Juulia Vuojala, unihalvauspotilas Elina Leskinen sekä unitutkija Timo Partonen.

Yle Akuutin dokumentissa Kadonneen unen metsästäjät pohditaan sitä, miten iltavirkut joutuvat taistelemaan laiskuusleiman ja varhaisten aamuherätysten kanssa. Voit myös lukea Akuutin artikkelin väärässä vuorokausirytmissä elämisestä.

Opiskeluhyvinvointi

Ykköskurssin aiheisiin lukeutuu myös opiskeluhyvinvointi, josta löytyy runsaasti artikkeleita ja tehtäviä Abitreeneistä. Oletko jo tutustunut Paineessa-kampanjan sisältöihin ja kuunnellut Abitreenien Paineessa-podcastin?

Yle Akuutin dokumentissa Loppuunpalaneet Mikko “Kalenterikarju” Toiviainen kertoo, miten työuupumus hiipi salakavalasti arkeen ja ajoi pitkälle sairauslomalle. Voit lukea Mikon tarinan myös artikkelina.

Itsehoitovalmiudet ja hätäensiapu

Terveystiedon ykköskurssin sisältöihin kuuluvat myös itsehoitovalmiudet ja hätäensiapu. Hillan ja Minnan Akuutti -radio-ohjelmassa otetaan ensiaputaidot haltuun.

Jaksossa Anssi Liukola kertoo miten hän sai elvytettyä pelikaverinsa sydämenpysähdyksestä ja pelasti työkaverinsa tukehtumiselta. Ensiapukouluttaja Sari Ebeling kertoo, mikä on tärkeintä, kun joutuu tilanteeseen, jossa yritetään pelastaa ihmishenkiä.

Riippuvuuden eri muodot

Docstopin 4 x MYDAY -lyhytdokumenttisarjassa esitellään neljä päihteiden ja mielenterveysongelmien kanssa kamppailevaa nuorta. Esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa nähtävä Jemina on taistellut menneisyyttä ja arkensa haasteita vastaan koko huumekirjon voimin.

Huumeita käsitellään myös Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Miltä tuntuu vetää kamaa? Perjantai-dokkarissa Nigerian lääkeaddiktit taas vieraillaan yhdessä Pohjois-Nigerian harvoista vieroitusklinikoista.

Akuutin dokumentissa Koukussa pelaamiseen pohditaan, onko digipelien lumo arjen tuho ja miten valvoa alaikäisten pelejä.

MOT:n artikkeli kertoo uhkapeliriippuvuudesta: Anitta Piiroinen on entinen ongelmapelaaja, joka hävisi lähes 100 000 euroa verkkopeleissä.

Kansantaudit

Terveystiedon ykköskurssin oppisisältöihin kuuluvat myös kansantaudit. Syöpään sairastuu joka kolmas suomalainen jossakin elämänsä vaiheessa.

Yle Akuutin Minulla on syöpä -dokumentissa esitellään Heini, joka sai rintasyöpädiagnoosin odottaessaan kolmatta lastaan, sekä Toni, jonka suunnitelmat menivät uusiksi, kun syöpä ilmoitti itsestään heti armeijan jälkeen. Lue myös, miten omaa syöpäriskiään voi alentaa jokapäiväisillä valinnoilla.

Suomalaisten yleisimpiä kansantauteja ovat myös muistisairaudet. Kuuntele Hillan ja Minnan Akuutti -ohjelmasta, millaista on, kun läheinen sairastuu muistisairauteen tai katso dokumentti Olen jossain, jossa toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa.

TE2: Ihminen, ympäristö ja terveys

Terveystiedon kakkoskurssilla käsitellään terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta voimavarana. Kurssin sisältöihin kuuluvat esimerkiksi perimän ja ympäristöön liittyvien tekijöiden yhteyksien tarkastelu sekä niiden vaikutus terveyteen.

Ympäristöjen terveysvaikutukset

Yksi kakkoskurssin aiheista on perimän, luonnonympäristöjen ja rakennetun ympäristön sekä psykososiaalisen ympäristön ja yhteisöjen terveysvaikutukset. Yle Akuutin dokumentti Kemikaalivaara käsittelee sitä, miten terveydelle vaarallisia kemikaaleja voisi välttää. Akuutin kemikaalitestissä voit testata oman kemikaalikuormasi.

MOT:n dokumentissa Tappavia kemikaaleja - sallittu! käsitellään Euroopassakin käytössä olevia kemikaaleja, jotka aiheuttavat hitaasti eteneviä sairauksia. MOT myös testasi, mitä Kiinasta tilatut halpismeikit oikeasti sisältävät.

Psykososiaalisen ympäristön merkitystä pohditaan Perjantai-ohjelman jaksossa Miten sukupuoli vaikuttaa kasvatukseen? Jakson dokkarissa Poika nimeltä Railey esitellään kuusivuotias Railey ja hänen nelivuotias sisarensa Aurora, jotka ovat tukholmalaisen Egalia-päiväkodin kasvatteja. Siellä ei sanota tyttö tai poika, vaan kaveri, eikä äiti tai isä, vaan vanhempi.

Kuolema

Kakkoskurssin sisältöön kuuluvat myös terveys ja elämänkulku sekä kuolema osana elämänkulkua. Akuutin dokumentissa Hyvä kuolema pohditaan sitä, miten kohdata lähestyvä kuolema. Dokumentissa nähdään muun muassa 33-vuotias Turo Tuominen, jonka syöpähoidot lopetettiin tuloksettomina.

Seksuaalisuus

Terveystiedon kakkoskurssin aiheisiin kuuluvat myös seksuaalisuus ja seksuaalioikeudet sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys. Akuutin dokumentissa Seksiä vai ei? käsitellään sitä, mitä seksuaalisuus merkitsee. Lue myös Akuutin artikkeli, jossa Ina Mikkola, Kaisa Merelä ja Tiia Kotamaa puhuvat suunsa puhtaaksi seksistä. He haluavat, että seksistä voi puhua yhtä avoimesti kuin nukkumisesta tai syömisestä.

Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman jaksossa Paha pilleri? käsitellään pilleripaniikkia. Onko e-pillerien käyttö turvallista? Kuinka iso riski on veritulppa ja mitä se tarkoittaa, jos sellainen osuu kohdalle? Mitä vielä, Ronja Salmi? -podcastissa aiheen käsittelyä jatketaan sillä, kenellä on vastuu ehkäisystä.

Dokumentti Siirin eriskummallinen elämä kertoo Finlandia-palkitusta kirjailijasta Siiri Enorannasta. Polyamorisessa suhteessa elävä steriloitu panseksuaali Siiri haluaa haastaa ajattelemaan toisin avatessaan ovet yksityisyyteensä.

Instagram-aktivisti Kaisa Ojala on yksi Suomen tunnetuimmista somettajista, joka kertoo avoimesti elämästä CP-vammaisen näkökulmasta. Lue Kaisan haastattelu, jossa hän muistuttaa, että vammaisillakin voi olla yhden illan juttuja.

MOT:n dokumentissa Pakolla steriloidut käsitellään sitä, miten Suomi on tehnyt tuhansia kansalaisiaan lisääntymiskyvyttömiksi vastoin heidän omaa tahtoaan. Osa heistä on yhä elossa ja toivoo valtiovallalta korvauksia tai edes anteeksipyyntöä.

Mielenterveys

Kakkoskurssin aiheisiin kuuluvat myös mielenterveyttä suojaavat ja kuormittavat tekijät. Mielenterveyttä käsitellään muun muassa parhaan lasten- ja nuortensarjan Kultaisella Venlalla palkitussa fiktiivisessä Sekasin-sarjassa.

Perjantain jaksossa Kuka on hullu? käsitellään sitä, missä kulkee normaaliuden raja. Vieraina skitsofreniaa sairastaneen tyttären äiti Aira Samulin, diagnoosikapinallinen Nanna Vänttinen ja tutkija Sanna Tirkkonen.

Dokumentissa Maria ja demoni seurataan Mariaa, joka sairastui aikuisena anoreksiaan ja oli vähällä menettää henkensä sen takia. Hän kamppaili pitkään ahdistuksen ja peilikuvansa kanssa, kunnes kohtasi lopulta sisäisen demoninsa, joka oli syy hänen sairastumiseensa.

Katso myös Akuutin dokumentti Syömishäiriö varasti elämäni sekä Perjantain jakso Miten elää syömishäiriön kanssa?

Kriisien kohtaaminen

Akuutin dokumentissa Tosielämän selviytyjät tavataan Eveliina, joka tippui kiipeilyseinältä, Elina, joka sai aivoverenvuodon sekä Sara, joka joutui niskaleikkauksen jälkeen pyörätuoliin. Dokumentissa kolme nuorta naista kertoo, miten he ovat selviytyneet, kun elämä muuttuu toisenlaiseksi yhdessä hetkessä.

Lue myös artikkeli alppihiihtäjä Nette Kivirannasta, jonka elämä muuttui lopullisesti kisamatkalla tapahtuneen autokolarin jälkeen. Kun onnettomuudesta on kulunut vuosi, Nette on palannut lukioon ja suunnittelee jo toisenlaista urheilu-uraa. Miten rakentuu mieli, jota kriisi ei muserra?

TE3: Terveyttä tutkimassa

Terveystiedon kolmoskurssilla vahvistetaan valmiuksia hankkia ja arvioida terveyteen liittyvää tietoa. Sisältöihin kuuluvat muun muassa terveyteen vaikuttavien tekijöiden kriittinen arviointi sekä tutkimuksen merkitys terveyden edistämisessä niin lähiyhteisöissä, yhteiskunnassa kuin globaalisti.

Terveyden tutkiminen

MOT:n dokumentissa "Ottakaa tää sairaus pois minusta" käsitellään suomalaisen tautiperimän aiheuttamaa sairautta, johon on ollut lääke jo kymmenen vuotta. Miksi asiaa ei aiemmin ole tutkittu?

Dokumentin päähenkilönä on teini-ikäinen Oliver. Lue Oliverin tarina myös artikkelista, jossa kerrotaan, mikä on Oliverilla oleva kehityshäiriö AGU.

Potilaan oikeudet

Kolmoskurssin sisältöihin kuuluvat muun muassa keskeiset terveyteen ja sairauteen liittyvät eettiset ja oikeudelliset kysymykset sekä potilaan oikeudet.

MOT:n dokumentissa Salvaa syöpälääkkeeksi haastatellaan ihmisiä, jotka ovat uskoneet netistä löytyviin ihmeellisiin parantumiskertomuksiin ja kieltäytyneet lääkäreiden hoidosta. Ohjelmassa kysytään, mikä on niiden tahojen vastuu, jotka kauppaavat tehottomia vaihtoehtohoitoja.

Myös MOT:n dokumentissa Lääkkeillä vaiennetut vanhukset käsitellään sitä, miten muistisairaiden hankalaa käytöstä pyritään hillitsemään psykoosilääkkeillä. Lue myös ohjelman toimittajan Riikka Kaihovaaran kommentti Älkää vaientako minua lääkkeillä.

Eutanasia on kysymys, joka jakaa varsinkin lääkärikuntaa mutta myös kansalaisia. Yhden mielestä kyseessä on harkittu murha, toisen mielestä se on avain hyvään kuolemaan. Kuuntele aiheesta Tiedeykkösen radio-ohjelma Eutanasia - armo vai rikos?

Globaalit kysymykset

Yksi kolmoskurssin aiheista on globaalit terveyskysymykset ja niihin vaikuttaminen. Lue esimerkiksi artikkeli afrikkalaistaustaisten tyttöjen rintojen litistämisestä kuumilla kivillä ja raudoilla.

Yle Puheen Aamussa käsiteltiin Pelasta pimppi -kampanjaa, joka taistelee tyttöjen silpomista vastaan. Arviolta yli kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi. Kuuntele myös Ajantasa-ohjelma tyttöjen silpomisen vastaisesta työstä.

Rokotukset herättävät kiivasta keskustelua ja useissa Euroopan maissa keskustellaan siitä, pitäisikö perusrokotukset tehdä pakollisiksi. Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmasta jakso Rokotukset pakollisiksiko? tai Sari Valton ohjelma Miksi rokotuksia epäillään?

Lähde: Lukion Opetussuunnitelman Perusteet 2015, Opetushallitus

Juttua muokattu 17.1.2020: Linkit Areenasta poistuneisiin ohjelmiin poistettu.

Keskustelu sulkeutuu 29.3.2020.
Keskustele

Artikkelit

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit