Hyppää pääsisältöön

Oravakuiskaaja Konsta Punkan haaveena on napata kuvaan ilmeikäs ilves

Konsta Punkka kamera kädessään.
Konsta Punkka kamera kädessään. Kuva: konstapunkka.com Konsta Punkka

Luontokuvaaja Konsta Punkan pitkäaikainen haave on saada oman tyylinsä mukainen ilmeikäs lähikuva ilveksestä. Samalla tavalla kuin hän on kohdannut ja kuvannut mm. oravia ja kettuja. – On hienoa, kun pitkän työn jälkeen saa eläimen suunnitellusti tulemaan kohti, ja katsomme sen pienen hetken eläimen kanssa toisiamme silmiin kameran kautta.

Konsta Punkka hakee luontokuviinsa tiettyä omintakeista tunnelmaa, joten pelkkä tunnistuskuva ei hänelle ilveksestäkään kelpaa. Ei riitä, että hän saisi pitkällä putkella kuvan ilveksestä jolkottamassa pellolla.

– Pitää löytää yksilö tai pari, joiden eloa pystyy seuraamaan pidemmän aikaa. Etsisin ilvestä kauniissa suomalaisessa maisemassa. Hyödyntäisin piilokojua ja kuvaisin pitkällä putkella, koska ilvekset ovat arkoja.

Tuloksena olisi ilmeikäs potretti, jollaisista Punkka tunnetaan ympäri maailmaa Instagramissa. Hänen kuvavirtaansa seuraa huikeat 1,2 miljoonaa ihmistä.

Avaa Instagram postaus

Hellyttävät kaupunkioravat opettivat ottamaan ilmeikkäitä potretteja

25-vuotias Punkka aloitti valokuvaamisen kahdeksan vuotta sitten kesätyössään Tekniikan museossa Helsingin Arabiassa. Hän kuvasi koneita ja kojeita: vanhoja Nokian puhelimia ja Fiskarsin saksia museota varten ja sai käyttää kameraa myös vapaa-ajallaan.

Ennen töihin menoa hän kuljeskeli aamuauringossa Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella, kuvasi näkemäänsä ja innostui oravista.

Mutta vasta Helsingin länsilaidalla, Seurasaaressa, kuvatut oravat toivat Punkalle mainetta ja kunniaa.

Seurasaaren oravat ovat kaupunkiympäristön kesyttämiä ja niillä on veikeitä tapoja. Napattuaan pähkinän ne kipuavat puuhun, käyvät takajaloistaan roikkumaan puun runkoa vasten pää alaspäin.

Punkka kuvasi oravia, kun ne jyrsivät etukäpäliensä välissä olevaa pähkinää. Kuvissa suurisilmäinen tupsukorva näyttää katsovan hellyttävän tarkkaavaisesti kuvaajaansa lähietäisyydeltä.

– Ne olivat erilaisia oravakuvia, joita ei oltu hirveästi aikaisemmin nähty. Ne saivat paljon huomiota, Punkka muistelee.

Punkka sai Instagramissa julkaisemiensa otosten ansiosta lempinimen oravakuiskaaja.

Punkan tyyli muistuttaa kansallisromanttista maalaustaidetta

Luontokuvaus on Konsta Punkalle intohimo ja hän on elättänyt itsensä valokuvauksella viimeiset viisi vuotta. Hänen kuviaan ostetaan erilaisiin julkaisuihin, hänellä on asiakkaita, joille kuvataan tietynmerkkisillä kameroilla ja hän myös kouluttaa luontokuvaharrastajia.

Hänellä on muutamia vinkkejä luonnossa liikkuville valokuvaajille. Epäonnistumiset ja virheet ovat hyvä tapa oppia. Tyyliä ei kannata kopioida muilta. Sosiaalinen media on mainio paikka saada julkisuutta.

Yksi neuvo on ylitse muiden:

– Tuhansien eurojen kaluston sijaan tärkeintä on oma näkemys, Punkka neuvoo.

Hän sanoo omien kuviensa satumaailman olevan tarkkaan harkittu ja valmisteltu.

– Luontokuvaustyylini muistuttaa kansallisromanttista maalaustaidetta ja tarinan kerrontaa. Se ei ole dokumentaarista.

Avaa Instagram postaus

Ketut ovat oravien lisäksi tuttuja Punkan kuvissa.

– Tunnen eri poikasalueita, pesiä ja kettuyksilöitä. Katson vuodenaikojen mukaan, missä olisi hyvä käydä. Katselen niiden polkuja, joten tiedän odottaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Siinä ovat maagiset viisi sekuntia, joiden aikana kettu katsoo suoraan kameraan ja miettii, kuka mä oon. Silloin otan sen kuvan.

Katsoja itse päättää, mistä eläimen ilme kertoo. Useimmat tuntuvan näkevän ilmeen inhimillisenä ja positiivisena: kettu ei peloissaan irvistä vaan hymyilee uteliaana.


Kuuntele kahden luontoihmisen, Konsta Punkan ja toimittaja Juha Blombergin, keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi