Hyppää pääsisältöön

Hämähäkki on luonnon oma supersankari, joka pitää huolta niin pienistä kuin suurista eliöistä

On sanottu, että hämähäkkien katoaminen johtaisi koko maailman eliökunnan tuhoon. Voiko kahdeksanjalkaisten merkitys olla todella näin suuri? Vastaus siihen saattaa löytyä Grönlannista. Se on niveljalkaisten paratiisi, jossa hämähäkit linkittyvät niin napajäniksiin kuin myskihärkiin.

Grönlannin luonto on karu, arktisessa kylmyydessä elää vain muutamia lajeja. Siksi se on ainutlaatuinen paikka selvittää, miten eri eliölajit vaikuttavat toisiinsa? Millainen on lajien ravintoverkko, eli kuka syö kenetkin? Tämän suomalaistutkijat selvittivät eliöiden perimän avulla.

Grönlannista puuttuvat muurahaiset ja suuret kovakuoriaiset. Niinpä hämähäkit ovat vallanneet paikkansa pienten kasvissyöjien petoina. Suomalaisten tutkijoiden tuloksista pystytään päättelemään, mikä on hämähäkkien merkitys koko arktiselle luonnolle.

Perhosen toukat ovat suurimpia kasvien tuholaisia. Ne rouskuttavat kasvien kukintoja ja varsia. Lihavat, hitaasti ryömivät toukat ovat hämähäkkien herkkua.

Pitämällä pienten kasvinsyöjien määrät kurissa hämähäkit varmistavat, että kasveja napostelevalle napajänikselle riittää purtavaa.

Perhosen toukkien massaesiintyminen saattaisi syödä kasvien kukinnot ja tuhota seuraavan vuoden kasvun.

Kasviravinnosta kilpailevat myös myskihärät. Hämähäkit pitävät huolen siitä, että laiduntavat jättiläiset saavat mahansa täyteen.

Hämähäkit ovat myös tärkeää ravintoa muille eläimille. Niillä herkuttelee vaikkapa pulmussirri.

Monien lintujen poikaset kasvavat vauhdilla hämähäkkiherkkujen avulla.

Hämähäkkien vaikutus yltää ravintoketjussa myös naaleihin. Linnut ovat naalien ruokaa ja niiden menestyminen riippuu hämähäkkien runsaudesta.

Hämähäkkien suurin merkitys paljastuu vasta katsellessa eliölajien kokonaisuutta. Kylmässä ja karussa ympäristössä hämähäkit eivät erikoistu yhteen saalislajiin. Ne syövät sitä mitä saavat parhaiten kiinni.

Niinpä hämähäkit pitävät huolen siitä, että yksikään laji ei pääse runsastumaan muiden kustannuksella. Kaikille löytyy oma paikkansa karussa, köyhässä ympäristössä.

Hämähäkkien häviäminen mylläisi muiden eliölajien suhteita uusiksi. Osa lajeista runsastuisi ja osa taas häviäisi muille kilpailussa. Hämähäkkien tehtävänä onkin pitää yllä arktisen luonnon herkkää tasapainoa.

Grönlannin lisäksi hämähäkit ja hyönteiset ovat merkittäviä eläimiä ympäri maailman. Eliömääriä vertaillessa planeettaamme hallitsevat niveljalkaiset.

Kuvat: Lars Holst Hansen/Aarhus University
Hämähäkkikuvat: Jörgen Lissner
Juttu varten haastatellut:
Helena Wirta, tutkija, Helsingin yliopisto
Tomas Roslin, professori, Ruotsin maatalousyliopisto Uppsala

Kuuntele lisää Grönlannista ja sen tutkimisesta Minna Pyykön maailmasta.