Hyppää pääsisältöön

Japanilaisnainen väittää kuuluisan toimittajan raiskanneen hänet – Shiori Ito ei vaiennut kokemastaan rikoksesta

Shiori Ito seisoo kadulla.
Shiori Ito seisoo kadulla. Kuva: True Vision Productions Shiori Itō

Japanissa on tapana vaieta seksuaalirikokset kuoliaaksi. Jos uhri vaatii oikeutta, häntä syyllistetään tai nöyryytetään. Sen sai kokea japanilaistoimittaja Shiori Ito, joka nostatti pari vuotta sitten kohun kerrottuaan, miten hän joutui tunnetun tv-toimittajan raiskaamaksi.

Japanin rikoslaki on kohdellut raiskauksesta tuomittuja verrattain helläkätisesti viime vuosiin saakka. Minimirangaistus raiskauksesta oli kevyempi kuin minimirangaistus varkaudesta vielä ennen lainmuutosta vuonna 2017.

Seksuaalirikoksiin liittyy Japanissa häpeää ja vähättelyä. On yleistä, että uhria syyllistetään ja häntä kehotetaan unohtamaan tapahtunut. Shiori Ito ei unohtanut. Dokumentti Japanin vaietut seksirikokset kertoo hänen pitkästä oikeustaistelustaan.

Kunnianhimoinen toimittaja odotti pääsevänsä unelmatyöhön mutta joutui raiskatuksi

Shiori Ito opiskeli journalistiikkaa New Yorkissa vuosikymmenen alkupuolella. Tuolloin kunnianhimoinen opiskelija tutustui tunnettuun japanilaistoimittajaan Noriyuki Yamaguchiin paikallisessa kahvilassa. Yamaguchi työskenteli päällikkönä japanilaisen tv-yhtiön Washingtonin-toimistossa.

Yamaguchi tarjoutui auttamaan Itoa, jos tämä sattuisi tarvitsemaan tukea orastavalla toimittajanurallaan. Pian Ito ottikin häneen yhteyttä etsiessään harjoittelijantyötä. Yamaguchi tarjosikin hänelle saman tien enemmän: tuottajan paikkaa Yhdysvalloissa.

Ito ja Yamaguchi tapasivat Japanissa työlupajärjestelyjen merkeissä, mutta tuottajan roolia Itolle ei koskaan tarjoutunut. Ravintolasta alkanut tapaaminen päättyi Iton kertoman mukaan sekavasti. Hän väittää tulleensa huumatuksi ja raiskatuksi hotellihuoneessa, jossa Yamaguchi asui.

Noriyuki Yamaguchi, pääministerin luottotoimittaja, kiisti raiskauksen ja välttyi pidätykseltä

Shiro Ito teki raiskauksesta rikosilmoituksen, ja alkoi poliisitutkinta. Noriyuki Yamaguchi kiisti Shiron raiskausväitteet. Hänen mukaansa he harrastivat seksiä täydessä yhteisymmärryksessä ja erosivat lopulta sulassa sovussa, minkä hän kertoi myös japanilaisessa tv-show’ssa.

Japanissa seksuaalirikoksen uhreille ei ole tarjolla kattavia tukipalveluja. Kliinisten näytteiden ottaminen onnistuu harvoissa sairaaloissa. Sen sijaan jokaisella poliisiasemalla on näytteenottopakkauksia. Valtaosa poliiseista on miehiä. Onkin todennäköistä, että raiskauksen uhri joutuu asioimaan miespoliisin kanssa.

Raiskauksen uhrien mukaan poliisin menetelmät ovat nöyryyttäviä ja traumaattisia. Ito joutui lavastamaan raiskaustilanteen poliiseille nuken avulla, samalla kun nämä kuvasivat tilanteen tutkintaa varten.

Yamaguchi joutui huonoon valoon, kun hänestä annettu pidätysmääräys peruttiin vaivihkaa. Hänen tiedetään kuuluvan Japanin pääministerin Shinzo Aben lähipiiriin. Hän on myös kirjoittanut pääministerin elämäkerran. Alettiin epäillä, että pidätysmääräyksen perumisen takana on joku korkeampi taho.

Häpeäkulttuurissa ongelmat lakaistaan maton alle

YK:n mukaan Japanissa tehdään vuosittain 10 rikosilmoitusta raiskauksesta miljoonaa henkeä kohden, kun Britanniassa vastaava luku on yli 50-kertainen. Kauniita tilastoja selitetään Japanin turvallisella yhteiskunnalla – samaan aikaan kun raiskaukset ovat tabu.

Nainen kohtaa työelämässä myös epämieluisia tilanteita, kuten ei-toivottua lähentelyä. On taito muiden joukossa osata torjua lähentely-yritykset.― Mio Sugita, pääministeri Shinzo Aben johtaman liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja

Shiori Iton tapauksesta syntyneeseen kohuun osallistui poliitikkojen ohella tietenkin sosiaalinenkin media, jossa Shiori sai osakseen uhkailua ja törkyviestejä.

Häpeäkulttuurin keskellä onkin ironista, että eräs tubettaja epäilee Shiron rehellisyyttä: “Haiskahtaa epäilyttävältä. Ei kukaan seksuaalirikoksen uhriksi joutunut japanilainen näyttäisi naamaansa televisiossa ja kertoisi asiasta julkisesti.”

Japanin vaietut seksirikokset katsottavissa Areenassa 4.8.2019 asti. TV2:ssa tiistaina 7.5. klo 21.15, uusinta perjantaina 10.5. klo 23.00.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua