Hyppää pääsisältöön

Milleniaali ja homo ehdokas kampanjoi samoilla metodeilla kuin millä Trump ylsi voittoon – Yhdysvalloissa presidenttikisa käy jo kuumana

Kuvassa presidentti Donald Trump ja presidentiksi haluava Pete Buttigieg.
Donald Trump ja Pete Buttigieg. Kuvassa presidentti Donald Trump ja presidentiksi haluava Pete Buttigieg. Kuva: EPA / Johanna Aulén YLE Pete Buttigieg,Donald Trump,KulttuuriCocktail

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat vasta puolentoista vuoden päässä, mutta kisa Trumpin haastajan paikasta on jo käynnissä. Takavasemmalta yhdeksi kärkiehdokkaaksi on tullut Pete Buttigieg, joka on monien demokraattiehdokkaiden tavoin ottanut opiksi istuvalta presidentiltä. Sääntömuutoksen ansiosta myös puolue-eliitin ulkopuolelta tulevilla on uusi mahdollisuus.

Muistan, kun kuulin Donald Trumpin presidentinvaalikampanjasta ja ajattelin, että eihän ihminen, joka on osallistunut Comedy Centralin Roastiin voi koskaan olla presidentti.

No, väärässä olin.

Yhdysvaltalaisen komediakanavan Roastit kestävät noin puolitoista tuntia, ja niiden aikana joukko koomikoita ja julkkiksia pilkkaavat armotta vierasta ja toisiaan. Aiheina ovat usein ulkonäkö, sukupuolielimet ja raha, vaihtelevassa järjestyksessä. Vitsit ovat pääasiassa törkeitä.

Tässä esimerkki Donald Trumpin Roastista vuodelta 2011, puhujana koomikko Anthony Jeselnik:

– Donald en ole varma, että tiedät tästä. Mutta ainoa ero sinun ja Michael Douglasin välillä Wall Street -elokuvassa on, että ketään ei tule harmittamaan, kun saat syövän.

Lisa Lampanelli:

– Olet pilannut useamman mallin elämän kuin bulimia. Olet tuottanut pettymyksen useammalle naiselle kuin Sex and the City 2.

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että vain kuukautta ennen ohjelman esitystä Donald Trump oli pitänyt ensimmäisen puheensa konservatiivien CPAC-konferenssissa, jossa hän kertoi presidenttiaikeistaan.

– Voin kertoa teille tämän: jos asetun ehdolle ja voitan, tätä maata tullaan taas kunnioittamaan, Trump sanoi konferenssissa.

Samoihin aikoihin kun Trump siis flirttaili ehdokkuuden kanssa, hän istui Comedy Centralin ohjelmassa Snoop Doggin ja tositv-tähti Mike “The Situation” Sorrentinon solvattavana.

Minne tahansa katsookin, näkee Buttigiegin

Roastit tulivat mieleen, kun näin demokraattiehdokas Pete Buttigiegin juorukanava TMZ:n haastattelussa kommentoimassa somejulkkis Kim Kardashianin tekemisiä ja soittamassa hihat käärittynä haparoiden sähkökitaraa.

Yhdysvaltain seuraaviin presidentinvaaleihin on vielä puolitoista vuotta. Esivaalejakaan, joissa valitaan puolueiden ehdokkaat, ei ole vielä käyty.

Kisa ja kampanjointi on käynnistynyt ja se poikkeaa aiemmista vaaleista. Yksi mielenkiintoisimmista ehdokkaista on demokraattien Buttigieg. Suomalaisessa mediassa Buttigiegista ei ole kuulunut kuin muutama pihaus, mutta Yhdysvalloissa hän on nyt kaikkialla esillä.

Valtakunnallisissa ennusteissa hän on kirjoitushetkellä neljäs. Ero on vielä iso. Joe Bidenin ilmoitettua ehdokkuudestaan hänen kannatuksensa on pompannut ennusteissa noin 38 prosenttiin. Buttigiegin lukemat ovat seitsemän prosentin paikkeilla.

Iowan ja New Hampshiren ennusteissa Buttigieg on kuitenkin kolmas pitkän linjan poliitikkojen Bidenin ja Bernie Sandersin vanavedessä.

Mistä kannatus takavasemman ehdokkaalle kertoo?

Buttigieg on monella tavalla erilainen ehdokas: hän on noin sadan tuhannen asukkaan South Bendin kaupungin pormestari ja 37-vuotiaana historiallisen nuori ehdokas. Jos Buttigieg valittaisiin presidentiksi, hän olisi Yhdysvaltojen ensimmäinen homo presidentti. Buttigieg on kristitty ja Afganistanin sodan veteraani.

Hän on siis taustaltaan monella tavalla kovin kaukana 72-vuotiaasta Trumpista, ja Buttigiegin suosio onkin selitettävissä luonnollisella vastareaktiolla, mikä seuraa politiikassa aiempaa.

– Buttigieg edustaa nuoremman Yhdysvaltojen mediakäyttäytymistä, jossa brändi rakennetaan hyvän retoriikan, hoksaavien näkökulmien ja trendikkäiden progressiivisten ajatusten varaan, Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola sanoo.

Mutta hän on selvästi seurannut tarkastiTrumpin kampanjointia presidentiksi. 2016 kampanjassaan Trumpilla ei ollut poliittista kokemusta, mutta hän oli valmis olemaan esillä kaikkialla ja vaikeasti hallittavissa, käsikirjoittamattomissa tilanteissa.

2020 samaan virkaan haluava Pete Buttigieg vaikuttaa ottaneen paljon opiksi nykyiseltä presidentiltä. Hän ei sylje minkäänlaisen julkisuuden päälle. Pelkkä talouspoliittinen puhe ei nyt riitä.

Minne tahansa katsookin, näkee Buttigiegin, toimittaja Matthew Yglesias on kirjoittanut. Ja temppu on toiminut.

“Nyt on selvää, että monet mediassa ovat pähkinöinä Buttigiegista”, The New York Times kirjoitti.

Presidentin parjaama Washington Post ja presidentin kehuma Fox News molemmat ovat rinnastaneet Buttigiegin Obamaan.

“Haluan hänen olevan kaikkialla”, Politicon haastattelema Buttigiegin kampanjapäällikkö Lis Smith on sanonut.

Se tarkoittaa, että Buttigieg kiertää merkittävät talk showt, aamuohjelmat ja perinteiset uutiskanavat. Mutta myös juorukanavat.

Kyse on muustakin kuin taloudesta, tollot

– Taustalla on niin sanottu portinvartijoiden kuolema, jos haluaa olla 60-lukulaisen dramaattinen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma sanoo.

Se tarkoittaa, että erilaiset verkostot ja sosiaalinen media ovat vaaleissa aivan yhtä tehokkaita kampanjatyökaluja kuin perinteiset uutistalot.

– Yksi vedenjakaja mikä nähtiin Trumpin voitokkaassa kampanjassa oli se, kun [laitaoikeistolainen] Breitbart News ohitti Facebook-suosiossa vaikkapa New York Timesin. Juuri kukaanhan ei ollut kuullut Breitbartista ennen Trumpin kampanjaa. Se oli rakettimainen nousu, ja sitä varmasti seurattiin myös demokraattien leirissä tiukasti.

Vaalikampanjat ovat huutokilpailu, jossa pienemmillä resursseilla on nyt Vihman mukaan mahdollista saada suurikin hurmio. Se näkyy nimenomaan vaikkapa Buttigiegin suosiossa.

– Se saa minut vihaiseksi, kun ehdokkaat ajattelevat olevansa liian hyviä joillekin näille väylille, Buttigiegin kampanjapäällikkö Lis Smith sanoi asiasta.

– Että on ala-arvoista käydä TMZ:n haastateltavana tai osallistua johonkin enemmän viihdepainotteiseen asiaan. Se osoittaa perustavanlaatuista epäkunnioitusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka kuluttavat uutisensa näin, jos et ole valmis menemään sinne missä he ovat.

Muutosta on käynyt myös puhetavoissa. Buttigiegia on esimerkiksi kritisoitu siitä, että hän puhuu enemmän arvoista kuin käytännön toimenpiteistä.

Bill Clintonin kampanjastrategi James Carville kirjoitti kuuluisasti 1992 kampanjatoimiston valkotaululle, että “kyse on taloudesta, tollo”. Viesti on, että äänestäjiä eniten kiinnostavat asiat ovat talous, talous ja talous. Muu on hälyä. Viesti tepsi: Clinton päihitti istuvan presidentin George H. W. Bushin.

Tästä tuli mantra, joka on hallinnut demokraattien vaalikampanjoita tähän päivään saakka.

Mutta kuten Vihma sanoo, Trump toimii symboleilla ja arvoilla ja erinomaisen onnistuneesti. Vuosien varrella republikaanit ovat osin päässeet määrittelemään sitä, mikä lasketaan arvon asiaksi. Ja demokraatit ovat nyt ottaneet opikseen.

– Ajattelemme olevamme intellektuelleja, mutta tosiasia on, että oikeisto on elinaikanani paremmin onnistunut kytkemään arvonsa tehtyyn politiikkaan, Buttigieg on itse sanonut.

Pelkän talouspuheen sijaan monet demokraattitoiveikkaat pelaavat nyt arvoilla ja entistä hanakammin tekevät vaikkapa ympäristö- tai koulutusasioista arvokysymyksiä: Beto O’Rourke ehdotti viiden biljoonan dollarin ympäristöohjelmaa, senaattori Elizabeth Warren taas opintolainojen anteeksiantoa.

Tällaisilla ehdotuksilla ei vielä muutama vuosi sitten ollut kummoista mahdollisuutta päästä presidenttiehdokkaaksi. Nyt on, ainakin periaatteessa.

Sääntömuutos antaa mahdollisuuden monille

Elokuussa 2018 Yhdysvalloissa kävi iso muutos, kun superdelegaattien vaikutusvaltaa supistettiin. Heillä on perinteisesti ollut merkittävä rooli demokraattien presidenttiehdokkaan valinnassa. Superdelegaatit, eli puolueen korkea-arvoiset jäsenet, ovat päässeet ikään kuin jonon ohi äänestämään ehdokasvaaleissa, mikä on kriitikoiden mukaan taannut demokraattien keskilinjan ja isojen nimien voiton.

Hillary Clintonin kampanjan jälkeen delegaattien vaikutusvaltaa vähennettiin, mikä on avannut paremmat mahdollisuudet pienemmille ehdokkaille, jotka kamppailevat paikasta pienemmillä rahoilla.

Nyt mahdollisuus on radikaaleimmillakin ehdokkailla. Strategiana ei nyt siis tarvitse olla pelkkä keskilinjan kannattajien tuen haalinta. Sen sijaan ehdokkuutta havittelevat voivat entistä enemmän suunnata viestinsä ydinkannattajilleen.

Esimerkiksi O’Rourken triljoonien ympäristöohjelmalla tai Warrenin opintolainoilla ei olisi vielä hetki sitten pötkitty pitkälle. Eikä ehkä nytkään.

Heillä tai pienen kaupungin pormestarilla on nyt ainakin mahdollisuus, mitä aikaisemmin ei olisi ollut.

Oikaisu 7.5. klo 10:00. Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että Buttigieg on ennusteissa kolmantena. Buttigieg on Iowan ja Newhampshiren ennusteissa kolmantena, valtakunnallisesti kirjoitushetkellä neljäntenä. Lisätty vertaileva tieto Joe Bidenin kannatukseen.

Kommentit