Hyppää pääsisältöön

Viikon 19 vinkit: Handmaid´s Talen uusi tuotantokausi alkaa - tarjolla myös uusi saksalainen jännityssarja!

Elisabeth Moss käsitellyssä promokuvassa.
Elisabeth Moss käsitellyssä promokuvassa. Kuva: MGM The Handmaid’s Tale – Orjattaresi,toinen kausi

The Handmaid’s Talen odotettu, toinen tuotantokausi alkaa vihdoin! Emmy- ja Golden Globe palkintoja napsinut hengästyttävän karu dystopiakuvaus Gileadin valtiosta jatkuu, ja uudella kaudella seurataan Frediläiseksi ristityn Junen pitkää matkaa epätoivon tuolle puolen. Mikä häntä siellä odottaa? Olisiko kuolema sittenkin armelias vapautus tästä kaikesta? Entiseen ei varmasti ole enää paluuta, mutta voisiko tulevaisuus antaa jotain hyvää tilalle? Ja voisiko Gileadissa vastoin kaikkia odotuksia herätä sittenkin inhimillisyys, jos riittävän moni yhdistää voimansa – kastirajojen ylikin? Sarja perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1985 julkaistuun menestysromaaniin. Toinen kausi jatkaa tapahtumia siitä, mihin ne Atwoodin romaanissa päättyivät.

Ohjelmistossa on tarjolla myös uutta saksalaista jännityssarjaa, kun tuore West of Liberty -sarja alkaa. CIA:n Berliinin-toimiston päämies GT ottaa yhteyttä Ludwig Lichtiin, joka toimi 1970-luvulla Stasin kaksoisagenttina. Hydraleaks-ilmiantojärjestön tärkeitä jäseniä on murhattu Marokossa, ja järjestön johtaja on kadonnut. Teon silminnäkijä on ilmestynyt Berliiniin, ja Ludwig saa tehtäväkseen suojella naista.

Eduskuntavaaleista on vasta pieni tovi, mutta Euroopan tulevaisuuden kannalta tärkeät Europarlamenttivaalit odottavat jo nurkan takana. Ylen EU-vaaliohjelmat starttaavat toden teolla Eurooppa-päivänä, jolloin kuullaan ja nähdään tunnelmia Helsingin Narinkkatorilta. Lähetyksessä kuullaan ajankohtaisia tunnelmia myös mm. Lontoosta, Roomasta ja Barcelonasta. Heti Narinkkatorin tilaisuuden perään käydään Ylen TV1:ssä EU ja tulevaisuus -keskustelu, joka tuo studioon meppiehdokkaita eli europarlamenttiin haluavia poliitikkoja. Ovatko unionin maat menossa kohti tiiviimpää yhteistyötä, jatkuvaa sekamelskaa vai kuluvatko ensi vuodet Brexitin selvittelyyn?

Sohvaperunoiden faneille lauantai on herkkupäivä, sillä koko seitsemäs kausi nähdään kokonaisuudessaan maratonina päivän aikana, ja Teemalla palataan torstai-iltaisin Berliinin suurimpaan sairaalaan nimeltä Charité. Sairaalalla on tärkeä historiallinen rooli koko Euroopan merkittävimpänä sairaalana, ja draamasarja kuvaa sairaalan vaiheita neljänä eri aikakautena. Sarja palaa uuden, 2. tuotantokauden jaksoilla.

Prinsessa Ruususen ja baletin rakastajille on sunnuntaina luvassa iki-ihana, Pjotr Tshaikovskin suuri klassikko Prinsessa Ruusunen Australian baletin esittämänä. Toteuksen on ohjannut baletin taiteellinen johtaja David McAllister. Hurmaavasta lavastuksesta ja puvustuksesta vastasi Gabriel Tylesova, joka on luonut silmäkarkkia koko perheelle.

Lisäksi viikolla 19 on tarjolla muun muassa uusia ruokaohjelmia, klassikkoelokuvia ja 1970-luvun elkokuvakulttuurin edelläkävijöiden, italialaisohjaajien Lina Wertmüllerin, 90, ja Liliana Cavaninin, 86, kuuluisimmat teokset!

Katso viikon kaikki tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 6.5.

Lemmikit-paketti

Yle Areena

Maailman suurin koira
(World’s Biggest Dog, 2016) Dokumentti maailman isoimmista lemmikkikoirista, jotka voivat olla yhtä kookkaita kuin elefanttivauvat. Näin isojen koirien pitäminen on kallista puuhaa. Ohjelmassa seurataan jättimäisten koirien omistajien arkea Englannissa, Walesissa ja Yhdysvalloissa.

Pienet karvaiset lemmikit
(Wonderful World of Puppies and Kittens, 2016) BBC:n tuottamassa neliosaisessa sarjassa seurataan pienten eläinlasten elämää. Kahdessa ensimmäisessä jaksossa seurataan suloisten koiranpentujen elämää syntymästä lähtien ensimmäiset kahdeksan viikkoa. Jaksoissa 3 ja 4 puolestaan on kissanpentujen vuoro.

Hevonen, kaksi ponia ja niiden kokoinen koira.
Maailman suurin koira. Hevonen, kaksi ponia ja niiden kokoinen koira. Kuva: Joe Lister / BBC dokumenttiohjelmat,Maailman suurin koira

Historia: Ihmistarhat

Yle TV1 klo 19.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Inside Human Zoos, Ranska 2018) Yli sadan toista maailmansotaa edeltäneen vuoden ajan vieraita rotuja edustavia ihmisiä esiteltiin eläinten rinnalla messuilla, näyttelyissä ja eläintarhoissa. Dokumentissa tutustutaan tähän vaiettuun palaan historiaa. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Viisi miestä ja naista seisoo hiekkarannalla vierellään mustavalkoinen kuva äidistä ja tyttärestä.
Historia: Ihmistarhat. Viisi miestä ja naista seisoo hiekkarannalla vierellään mustavalkoinen kuva äidistä ja tyttärestä. Kuva: Yle Historiaohjelmat (Tv),Historia: Ihmistarhat

West of Liberty 1/6 - Uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 22.00
Ohjelma Yle Areenassa
CIA:n Berliinin-toimiston päämies GT ottaa yhteyttä Ludwig Lichtiin, joka toimi 1970-luvulla Stasin kaksoisagenttina. Hydraleaks-ilmiantojärjestön tärkeitä jäseniä on murhattu Marokossa, ja järjestön johtaja on kadonnut. Teon silminnäkijä on ilmestynyt Berliiniin, ja Ludwig saa tehtäväkseen suojella naista. Pääosissa: Wotan Wilke Möhring, Matthew March, Lars Eidinger. Uusi ruotsalais-saksalainen jännityssarja perustuu Thomas Engströmin romaaniin. Yle Areena 50 päivää

Mies ja nainen seisovat vakavannäköisinä jonkinlaisen betonisen rakennuksen sisällä, jossa näyttäisi olevan myös hiekkaa.
West of Liberty. Mies ja nainen seisovat vakavannäköisinä jonkinlaisen betonisen rakennuksen sisällä, jossa näyttäisi olevan myös hiekkaa. Kuva: Anagram Sverige AB draamasarjat,West of Liberty

Likainen pommi (12)

Yle TV2 klo 22.30
Ohjelma Yle Areenassa
Mirccua uhkaavat potkut unelmatyöstä, peliin pannaan maine, kunnia, sielu ja poikaystävä. Elias Koskimiehen musta komedia julkisuudesta, menestyksestä ja työelämästä. N: Malla Malmivaara, Jukka Puotila, Ilkka Villi. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Nuori tyttö (Iida Lampela) istuu vanhemman miehen (Jukka Puotila) sylissä ja katsoo häntä haastavasti.
Likainen pommi. Nuori tyttö (Iida Lampela) istuu vanhemman miehen (Jukka Puotila) sylissä ja katsoo häntä haastavasti. Kuva: P. Mutasen Elokuvakonepaja / Yle Kuvapalvelu Likainen pommi

TIISTAI 7.5.

Yleisradion vuoden nuorisokuoron kevätkonsertti

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 19.02
Ohjelma Yle Areenassa
Kaudella 2018 - 2019 Yleisradion vuoden nuorisokuoro on Oulaisten Nuorisokuoro. Kuoro pitää kevätkonserttinsa Oulaisten Merkuriussalissa sunnuntaina 5.5., ja tallenne kuullaan Yle Radio 1:ssä pari päivää myöhemmin, tiistaina 7.5. Juontajana on Inari Tilli.

Oulaisten Nuorisokuoron laulajat ovat pääasiassa Oulaisten peruskoulusta ja lukiosta. Kuoron monipuolinen ohjelmisto sisältää myös useita suomalaisten nykysäveltäjien teoksia kantaesityksinä. Yleisradion vuoden nuorisokuoro on valittu jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tällä kaudella kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron ja varsinkin kuoronjohtaja Tapani Tirilän pitkäaikaiseen korkeatasoiseen taiteelliseen työhön

Britannian nuorimmat sotilaat 1/4 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 20.25
Ohjelma Yle Areenassa
(Junior Soldiers - Squaddies at 16, Britannia 2016) Jotkut ovat mielestään kuin syntyneet armeijaan ja haluavat palvelukseen heti kun mahdollista. Neliosaisessa realitysarjassa seurataan 16-vuotiaiden brittinuorten matkaa äidin helmoista kohti armeijan kovaa kuria ja järjestystä. Sarjan nuoret astuvat Harrogate Army Collegeen, brittiarmeijan ainoaan teinialokkaille tarkoitettuun opinahjoon. Siellä heitä odottaa 23 viikon prässi, jonka aikana jyvät erotetaan akanoista. He, jotka selviävät koti-ikävästä, kurista ja hormonimyrskyistä, voivat jonain päivänä kutsua itseään brittiarmeijan nuoriksi sotilaiksi. Yle Areena 14 päivää

Nuori sotamies katsoo kameraan päässään kypärä, jossa on sammalta.
Britannian nuorimmat sotilaat. Nuori sotamies katsoo kameraan päässään kypärä, jossa on sammalta. Kuva: Burning Bright Productions 2016 / Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Britannian nuorimmat sotilaat

Historia: Kuvia Kiinasta (12) 1/2

Yle Teema klo 21.00
Ohjelma Yle Areenassa
(China on Film, Britannia 2017) Ainutlaatuisten arkistofilmien kautta piirtyy kiehtova kuva Kiinan historiasta 1900-luvun alusta Maon aikakauteen asti. British Film Instituten harvinaista kuvamateriaalia kommentoivat asiantuntijat ja historioitsijat. Yle Areena 90 päivää

Mies letittää toisen hiuksia.
Historia: Kuvia Kiinasta. Mies letittää toisen hiuksia. Kuva: Yle Kuvapalvelu Historiaohjelmat (Tv),Historia: Kuvia Kiinasta'

Japanin vaietut seksirikokset

Yle TV2 klo 21.15
Ohjelma Yle Areenassa
(Japan's Secret Shame, Braitannia 2017) Japanilaisessa kulttuurissa seksuaalirikokset vaietaan usein kuoliaaksi. Jos uhri alkaa vaatia oikeutta, häntä saatetaan syyllistää tai nöyryyttää. Pahimmassa tapauksessa oma perhe saattaa hävetä uhria niin paljon, että hänet hylätään. Emme tietäisi tästä kaikesta ehkä mitään, mutta kun japanilainen naistoimittaja Shiori Ito päätti rikkoa hiljaisuuden kertomalla raiskauksestaan, Japanin salattu häpeä tuli julki.

Shiori Iton mukaan tunnettu japanilainen tv-persoona Noriyuki Yamaguchi raiskasi hänet hotellihuoneessa, mutta Yamaguchi on kiistänyt väitteen. Vuoden kestänyt poliisitutkinta ei johtanut mihinkään. Tapaus paljasti, että Japanissa raiskauksesta on voinut saada lievemmän tuomion kuin varkaudesta. Yle Areena 90 päivää.

The Handmaid’s Tale – Orjattaresi (16) - Uusi, toinen tuotantokausi!

Yle Teema klo 21.50 ja klo 22.45, 2 jaksoa, Yle Areena viisi jaksoa
Ohjelma Yle Areenassa
(The Handmaid’s Tale, S2) Emmy- ja Golden Globe palkintoja napsinut hengästyttävän karu dystopiakuvaus Gileadin valtiosta jatkuu. Uudella kaudella seurataan Frediläiseksi ristityn Junen pitkää matkaa epätoivon tuolle puolen. Mikä häntä siellä odottaa? Olisiko kuolema sittenkin armelias vapautus tästä kaikesta?

”Tästä tulee seuraamuksia!” Lydia-tädin Frediläiselle lausumat pahanenteiset sanat kävivät toteen, kun hänet haettiin väkivaltaa käyttäen kotoaan niskoittelun vuoksi. Edes isäntäperhe ei pystynyt estämään hänen lähtöään. Kukaan ei tiedä mikä häntä nyt odottaa - onko edessä kuolemaakin pahempi kohtalo?

Gileadissa vallitsee totalitaarinen julmuus. Ihmiset on jaettu ikään kuin kasteihin, jonka rajoja on mahdotonta ylittää. Pelkästä yrittämisestäkin voi päästä hengestään, ja vain synnyttävällä naisella on jotain arvoa – ainakin sen aikaa kun hän vielä on raskaana. Mutta entäpä sitten lapsen synnytettyään? Tällaista yhteiskuntajärjestystä vastaan ei yksinään pärjää kukaan, mutta jos kaksi pelotonta yksilöä yhdistää voimansa, se saattaa jo käynnistää muutoksen. Ja ainakin se antaa pientä toivoa paremmasta huomisesta.

Taistellessaan henkensä ja syntymättömän lapsensa hengen puolesta Frediläinen elää uudelleen kohtauksia entisestä elämästään. Kuinka paljon hän onkaan jo menettänyt Gileadin vuoksi! Entiseen ei varmasti ole enää paluuta, mutta voisiko tulevaisuus antaa jotain hyvää tilalle? Ja voisiko Gileadissa vastoin kaikkia odotuksia herätä sittenkin inhimillisyys, jos riittävän moni yhdistää voimansa – kastirajojen ylikin? Sarja perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1985 julkaistuun menestysromaaniin. Toinen kausi jatkaa tapahtumia siitä, mihin ne Atwoodin romaanissa päättyivät. Toisella kaudella jaksoja on 13.

Päärooleissa: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Ann Dowd, ym. Käsikirjoitukseksi sovittanut Bruce Miller. Tuotanto: MGM, Yhdysvallat, 2018. Yle Areenassa. Jaksot 1-5 katsottavissa 7.5. - 3.6.2019. Jaksot 6 - 10 katsottavissa 4.6. - 8.7.2019. Jaksot 11-13 katsottavissa 9.7. - 12.8.2019.

Kolme naista seisovat ja katsovat toisiaan.
Handmaid's Tale - Orjattaresi. Kolme naista seisovat ja katsovat toisiaan. Kuva: George Kraychyk/MGM/Yle The Handmaid’s Tale – Orjattaresi

KESKIVIIKKO 8.5.

Paras ruokavalio 1/3 - Uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 18.30
Ohjelma Yle Areenassa
(Bästä dieten, Ruotsi) Neljä ruotsalaista avioparia luopuu vanhoista ruokailutottumuksistaan ja kokeilee kuukauden ajan uudenlaista tapaa syödä. Vegaanista ruokavaliota ja vähähiilihydrattista ruokavaliota kokeilevia pareja järkyttävät dieetin ankarat säännöt. Kuinka he pärjäävät kokonaisen kuukauden ilman salamia tai leipää?

Nautiskelevan parin mielestä 5:2-paasto tuntuu suorastaan lottovoitolta. Stressaantunut lapsiperhe aavistelee, että tarkka lautasmallin noudattaminen tietää suuria muutoksia arkeen. Parit tapaavat tänään tutkijat, ja heidät testataan tarkasti. Kaikkia kiinnostaa saada selville, kuinka keho muuttuu ruokavalion myötä. Ruotsalainen tiedesarja ruokavalioista. Yle Areena 90 päivää

Prisma: Miesten itsemurhat

Yle TV1 klo 19.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Stopping Male Suicide, Britannia 2018) Yksi alle 50-vuotiaiden miesten suurimmista kuolinsyistä on itsemurha. Miksi itsemurha on ollut tabu niin kauan? Entä kuinka tuhansien miesten elämä voitaisi pelastaa? Tuotanto: BBC. Yle Areena 60 päivää

Mies seisoo rannnalla ja katsoo kameraan. Taustalla näkyy vedessä seisova yksinäinen puu.
Prisma: Miesten itsemurhat. Mies seisoo rannnalla ja katsoo kameraan. Taustalla näkyy vedessä seisova yksinäinen puu. Kuva: BBC 2017 / Annie Mackinder / Yle asiaohjelmat,Prisma: Miesten itsemurhat

Nigel Slater ruokamatkailee Lähi-idässä 1/3 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena 6.5.
Ohjelma Yle Areenassa
(Nigel Slater's Middle East, Britannia 2018) Brittiläisen laatulehti Observerin nimekäs ruokatoimittaja Nigel Slater tekee kiehtovan ruokaseikkailumatkan Lähi-Idän harvinaisiin kohteisiin Libanoniin, Turkkiin ja Iraniin. Hän kiertelee niin maaseudulla kuin kaupungeissakin ja tutustuttaa katsojat paikallisiin ruokaerikoisuuksiin. Slater syö ja juo, kertoo mielipiteensä ja kokkaa myös itse. Kuumimmat paikat hänelle tulee Iranissa, sillä joka paikkaan tunkeva länsimaalainen on sulkeutuneessa maassa harvinainen näky. Ensimmäisessä jaksossa ruokaseikkailu alkaa Libanonista. Yle Areena 90 päivää

Herkullisen näköinen salaatti lautasella lähikuvassa.
Nigel Slater ruokamatkailee Lähi-Idässä. Herkullisen näköinen salaatti lautasella lähikuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ruokaohjelmat,Nigel Slater ruokamatkailee Lähi-Idässä

Kino: Härkäpää (16)

Yle Teema klo 21.55
Ohjelma Yle Areenassa
(Belgia 2011) Aggressiivinen ja dominoiva karjankasvattaja Jacky Vanmarsenille, joka käyttää jatkuvasti steroideja ja hormoneja, tekee kyseenalaisen diilin mafianomaisen lihakauppiaan kanssa. Karjahormonien väärinkäyttöä tutkiva poliisi murhataan ja eräs nainen Jackyn traumaattisesta menneisyydestä ilmestyy kuvioihin. Jacky joutuu kohtaamaan demoninsa ja toimiensa kauaskantoiset seuraukset. Ohjaus: Michaël R. Roskam. Pääosissa: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Jeanne Dandoy. Yle Areena 30 päivää

Mies istuu autossa ja katsoo ikkunasta ulos vasemmalle.
Kino: Bullhead. Mies istuu autossa ja katsoo ikkunasta ulos vasemmalle. Kuva: Nicolas Karakatsanis / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Bullhead

TORSTAI 9.5.

Eurovaalit 2019: Vaalistartti

Yle TV1 klo 19.00
Ohjelma Yle Areenassa
Eurooppa-päivän tunnelmia Helsingin Narinkkatorilta. Lähetyksessä kuullaan ajankohtaisia tunnelmia myös mm. Lontoosta, Roomasta ja Barcelonasta. Juontajat Annika Damström ja Sanna Savikko.

Eurovaalit 2019: EU ja tulevaisuus

Yle TV1 klo 21.00
Ohjelma Yle Areenassa
EU ja tulevaisuus -keskustelu tuo studioon meppiehdokkaita eli europarlamenttiin haluavia poliitikkoja. Ovatko unionin maat menossa kohti tiiviimpää yhteistyötä, jatkuvaa sekamelskaa vai kuluvatko ensi vuodet Brexitin selvittelyyn? Juontajina Seija Vaaherkumpu ja Janne Toivonen. Ohjelma uusitaan tekstitettynä 10.5.

Annika Damström, Sanna Savikko, Seija Vaaherkumpu ja Janne Toivonen.
Eurovaalit 2019: Vaalistartti. Annika Damström, Sanna Savikko, Seija Vaaherkumpu ja Janne Toivonen. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Eurovaalit 2019

Charité 1/6 - uusi, toinen tuotantokausi alkaa!

Yle Teema klo 20.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Charité, S2) Palaamme jälleen Berliinin suurimpaan sairaalaan nimeltä Charité. Sairaalalla on tärkeä historiallinen rooli koko Euroopan merkittävimpänä sairaalana, ja draamasarja kuvaa sairaalan vaiheita neljänä eri aikakautena.

Charitén ensimmäinen kausi sijoittui 1880-luvulle. Historiallisen draamasarjan toisella kaudella on tehty aikahyppy yli vuosikymmenien. Nyt eletään 1940-lukua, ja Saksasta on tullut kansallissosialistinen valtakunta, sodassa muuta maailmaa vastaan. Kuinka tämä heijastuu sairaalan arkeen, lääkäreihin, hoitajiin ja potilaisiin? Anni Waldhausen on pidetty nuori lääkäri, joka viimeistelee opintojaan ja odottaa samalla ensimmäistä lastaan. Annin aviomies Artur on lupaava lastenlääkäri. Yhdessä he muodostavat unelmaperheen ja ovat malliesimerkki arjalaisesta ydinperheestä, minkä huomioarvon valtaapitävät hyvin ymmärtävät. Kun vauva syntyy, perheen tilanne muuttuu merkittävästi, ja eettiset kysymykset suorastaan räjähtävät käsiin.

Annin veli Otto palaa rintamalta, ja sisar huomaa, että hän on muuttunut kyyniseksi ja tylyksi. Otto on nähnyt enemmän kuin nuorukaiselle on hyväksi, ja kansallissosialismin aate on herättänyt hänessä pelkoa ja kaunaa. Sodan tulo yhä lähemmäs pääkaupunkia rasittaa sairaalan arkea, ja haavoittuneissa sotilaissa riittää työsarkaa. Toisaalta se on hyvä asia, otollinen tilaisuus vaikkapa parempien proteesien kehittämiseen. Mutta kun pommikonelaivueet saapuvat myös Berliinin taivaalle, töitä tehdään vaarallisissa ja puutteellisissa oloissa. Ja kaikkia kalvaa huoli sodan seurauksista – mitä tapahtuu, jos Saksa häviää sodan? Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Opiskelijoita istumassa auditoriossa. Yksi mies katsoo vieressään istuvaa naista. Nainen hymyilee mietteliään näköisenä.
Charité. Opiskelijoita istumassa auditoriossa. Yksi mies katsoo vieressään istuvaa naista. Nainen hymyilee mietteliään näköisenä. Kuva: UFA Fiction/Yle draamasarjat,charité

Kino Klassikko: Loma Roomassa (S)

Yle Teema klo 21.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Roman Holiday, USA 1953) Audrey Hepburnin elokuvien sarjan käynnistävä romanttinen komedia prinsessasta, joka karkaa Roomassa omille teilleen ja kohtaa jymyjuttua metsästävän lehtimiehen (Gregory Peck). Ohjaus William Wyler. Uusinta. Yle Areena 14 päivää

Audrey Hepburn ja Gregory Peck ajavat skootterilla Roomassa. Kuva elokuvasta Loma Roomassa.
Kino Klassikko: Loma Roomassa. Audrey Hepburn ja Gregory Peck ajavat skootterilla Roomassa. Kuva elokuvasta Loma Roomassa. Kuva: Paramount Pictures Audrey Hepburn,Gregory Peck,Loma Roomassa

PERJANTAI 10.5.

Kino: Musta ratsu (16)

Yle Teema klo 21.00
Ohjelma Yle Areenassa
(The Dark Horse, Uusi-Seelanti 2014) Palkittu tosipohjainen elokuva maorimiehestä, joka löysi shakista keinon auttaa sekä omia vakavia mielialahäiriöitään että vaikeuksiin joutuneita nuoria. Pääosissa Cliff Curtis ja James Rolleston. Ohjaus: James Napier Robertson. Yle Areena 14 päivää

Mies ja poika istuvat vierekkäin. Mies pitää kättään pojan toisella olalla / niskassa.
Kino: Musta ratsu. Mies ja poika istuvat vierekkäin. Mies pitää kättään pojan toisella olalla / niskassa. Kuva: Kirsty Griffin / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Musta ratsu

LAUANTAI 11.5.

FLASH FLASH Andy Warholin kaksi kuolemaa

Yle Areena lauantaina 11.5.2019 klo 14.45
Ohjelma Yle Areenassa
Suora lähetys Espoon kaupunginteatterista. Säveltäjä Juhani Nuorvalan ja libretisti Juha Siltasen ooppera on muotokuva Andy Warholista, länsimaiseen kulttuuriin ikonisen leimansa luoneesta taiteilijasta, joka demokratisoi narsismin. Ooppera on hurja sielunmessu, joka kertoo myös meitä ympäröivästä todellisuudesta ja kysyy, mikä nykyihmisen osa siinä on.

Teos valmistui toistakymmentä vuotta sitten, mutta sai kantaesityksensä vasta tänä vuonna. Lauantain 11.5. esitys nähdään suorana Yle Areenassa ja on katsottavissa sen jälkeen 6 kk:n ajan. Lisäksi Ooppera esitetään Yle Teemalla myöhemmin. Ohjaus Erik Söderblom. Musiikinjohto Nils Schweckendiek. NYKY Ensemble. Rooleissa David Hackston (tenori), Sampo Haapaniemi (basso), Varvara Merras-Häyrynen (mezzosopraano), Martti Anttila (baritoni), Tuuli Lindeberg (sopraano), Ari Kauppila (steppitanssija). Yle Areenaan

Sohvaperunat-maraton

Yle TV2 klo 10.00 alkaen
Ohjelma Yle Areenassa
Sohvaperunoiden koko seitsemäs kausi nähdään kokonaisuudessaan maratonina päivän aikana. Yle Areena toistaiseksi

Sohvaperunoita 7. tuotantokaudella, paljon ihmisiä istumassa sohvalla ja sen takana.
Sohvaperunat-maraton. Sohvaperunoita 7. tuotantokaudella, paljon ihmisiä istumassa sohvalla ja sen takana. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle Kuvapalvelu Sohvaperunat

Avara luonto: Eläimet piilokamerassa 1/4

Yle TV1 klo 18.45
Ohjelma Yle Areenassa
(Spy In the Wild, Britannia 2017) Dokumenttisarjassa selvitetään, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. Eläimet osoittavat tunteita ja rakkautta toisiaan kohtaan. Näemme niin norsuperheitä kuin flirttailevia jääkarhujakin. Tuotanto: BBC. Yle Areena 14 päivää

Nallen ja koiran sekoitukselta näyttävä eläin katsoo korvat pystyssä ja säikähtäneen näköisenä kameraan.
Avara luonto: Eläimet piilokamerassa. Nallen ja koiran sekoitukselta näyttävä eläin katsoo korvat pystyssä ja säikähtäneen näköisenä kameraan. Kuva: John Downer Productions / Richard Jones / Yle Avara luonto,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

Teemalauantai: Hurjat italialaiset

Yle Teema klo 21.00 alkaen
Italialaisohjaajat Lina Wertmüller, 90, ja Liliana Cavani, 86, olivat 1970-luvun miehisessä elokuvakulttuurissa todellisia edelläkävijöitä. He tekivät kohua herättäneitä, pelottomia elokuvia seksuaalisuudesta, politiikasta, anarkisteista, fasisteista ja natseista. Teemalauantai esittää heidän kuuluisimmat elokuvansa.

Yöportieeri
Yle Teema klo 21.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Il portiere di notte / The Night Porter, Italia 1974) Liliana Cavanin kohua herättänyt elokuva keskitysleirin vartijan ja vangin sadomasokistisesta suhteesta sodanjälkeisessä Wienissä. Pääosissa Dirk Bogarde ja Charlotte Rampling. Yle Areena 30 päivää

Rakkautta ja anarkiaa
Yle Teema klo 21.50
Ohjelma Yle Areenassa
(Film d'amore e d'anarchia, ovvero: stamattina alle 10, in via dei Fiori, nella nota casa di tolleranza..., Italia 1972) Lina Wertmüllerin menestyselokuva on sekoitus tragediaa ja komediaa, rakkautta ja anarkiaa. Päähenkilö on nuori Mussolinin murhaa suunnitteleva anarkisti prostituution ja fasismin pyörteissä. Pääosia esittävät Giancarlo Giannini, Mariangelo Melato ja Lina Polito, musiikin sävelsi Nino Rota. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973).
Rakkautta ja anarkiaa. Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973). Lina Wertmüller,Teemalauantai,Rakkautta ja anarkiaa,Love and Anarchy

SUNNUNTAI 12.5.

Divine Consultants - The Beginning - Suomen ensimmäinen sarjakuva-animaatiosarja!

Yle Areena
Ohjelma Yle Areenassa
Divine Consultants -sarjisanimaation lujatahtoinen päähenkilö, 16-vuotias Joy, elää kahtiajakautuneessa maailmassa, jossa kaikkien on pakko valita puolensa. Valtaa pitävät zenithit syrjivät vähemmistöön kuuluvia nadireita. Nadireiden huhutaan levittävän vaarallista tautia, joka tarttuu vain zenitheihin. Turhautunut Joy yrittää sulautua valtavirtaan keinolla millä hyvänsä, mutta nuoren Hopen mystinen katoaminen järkyttää. Joy tutkii omituisen yhteiskunnan epäkohtia muuntautumalla rikosetsiväksi. Onko alter egosta enemmän hyötyä vai haittaa?

Verkkosarjan visuaalinen tyyli perustuu uudenlaiseen animoituun sarjakuvaan. Divine Consultants - The Beginning -verkkosarjan erikoisuus on ilmeikkäät, piirrosanimaatiolla toteututetut animoidut sarjakuvat! Kekseliäs tyyli puhuttelee niin sarjakuvan kuin animaation ystäviä. Ensimmäiset 6 jaksoa Yle Areenassa 12.5.2019. Lisää jaksoja tulossa lokakuussa 2019 ja alkuvuodesta 2020. Sarjaa voi seurata myös @areena.stories Instagram-tilillä toukokuussa 2019. Sarjan puhekieli on englanti, ja kuvissa nähdään suomenkieliset puhekuplat. Sarjan kansainvälinen tekijätiimi on suomalais-irlantilais-brittiläinen. Rooleissa kuullaan: Martha Mackintosh (Game of Thrones Video Game), Debbie Stephens ja Andrew St Clair. Ohjaaja: Juha Fiilin, Käsikirjoittaja: Adam Cullen (Oddbods)

Sarjakuva-animaatio, jossa kaksi naista käytävällä.
Divine Consultants. Sarjakuva-animaatio, jossa kaksi naista käytävällä. Kuva: Yle Kuvapalvelu animaatio,Divine Consultants

Prinsessa Ruusunen

Yle Teema klo 13.50
Ohjelma Yle Areenassa
Australian baletti esittää Pjotr Tshaikovskin suuren klassikon, jonka toteuksen on ohjannut baletin taiteellinen johtaja David McAllister. Hurmaavasta lavastuksesta ja puvustuksesta vastasi Gabriel Tylesova, joka on luonut silmäkarkkia koko perheelle. Päärooleissa tanssivat Lana Jones, Kevin Jackson, Amber Scott ja Lynette Wills. Orchestra Victoriaa johtaa Nicolette Fraillon. Yle Areena 30 päivää

Ballerina taikasauva kädessään vaaleanpunertavaa taustaa vasten.
Prinsessa Ruusunen. Ballerina taikasauva kädessään vaaleanpunertavaa taustaa vasten. Kuva: Justin Ridler / Yle baletti,Prinsessa Ruusunen (Baletti)

Radio Variaatio: Ne muni mun

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
Ohjelma Yle Areenassa
Kun uusi ihmiselämä syntyy ja vauva käy taloksi, niin millainen uusi elämä alkaa hänen ensikertalaisilla vanhemmillaan? Ollaan äärimmäisen tavanomaisen ja silti ainutlaatuisen ihmeen äärellä, jolloin kaikkien osapuolten tarpeet kiertyvät väistämättä uuteen asetelmaan – kuka mitäkin ja ketäkin tarvitsee? Miten elämä muuttuu? Dokumentti seuraa vanhemmuuden vasta-alkajuutta. Kaksi uutta äitiä ja kaksi isää opettelevat elämää uudessa roolissaan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Hihnavaara, äänisuunnittelu: Tiina Luoma, tuottaja: Hannu Karisto.

The daughter tree

Yle Fem klo 22.00
Ohjelma Yle Areenassa
(Kanada 2019) Intian maaseudulla tyttösikiöiden abortointi on niin tavallista, että on muodostunut kokonaisia kyliä, joissa asuu ainoastaan miehiä. Tunnelmallinen dokumentti esittelee rohkean kätilön, joka juhlii jokaista syntynyttä tyttövauvaa istuttamalla tälle oman puun. Ohjaaja: Rama Rau. Yle Areena 90 päivää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua