Hyppää pääsisältöön

Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

Bach in Bologna / Mauro Valli
Bach in Bologna / Mauro Valli Uudet levyt

Keskeistä yhdistelmässä on viritystaso. Gabriellin ajan Italiassa sello viritettiin lähes sävelaskelta korkeammalle kuin Bachin ajan Saksassa. Valli joutui päättämään, kumpaa viritystasoa käyttää, ja päätyi italialaiseen - onneksi. Viritystaso vaikuttaa nimittäin muuhunkin kuin sävelkorkeuteen. On helppo kuulla, että kireämpien kielten sointi ja atakki ovat ohjanneet Vallin Bach-tulkintoja aurinkoiseen, rempseään ja rohkean vaihtelevaan soittoon. On kuin italialainen sellisti olisi kopioinut Bachilta nuotit ja vienyt ne omaan musiikkiympäristöönsä.

Domenico Gabriellin ricercaret ovat vapaamuotoista ja mielikuvituksekasta tunnelmamusiikkia, ja lainaavat tällä levyllään osan tyylistään Bachille. Valli soittaa Bachin sarjat täyteen kekseliäitä koristeita, välillä jopa muunnelmia, ja ne tuntuvat täydellisen luontevilta - kenties juuri sellon valoisan soinnin sekä preludeina kuultavien Gabriellien takia.

Vallin ansiot eivät jää ohjelmistoon, koristeisiin ja viritystasoon. Soolosellosarjat ovat pohjimmiltaan tanssimusiikkia, ja toisin kuin monet kollegansa Valli onnistuu sekä ottamaan rytmisiä vapauksia että svengaamaan niin että tekee mieli tanssia. Tätä ihmettä italialaiset barokkimuusikot eivät ole vielä paljastaneet suomalaisille.

Tarjolla on myös soinnillista herkkua, sillä kireistä kielistä ja terävästä yleissoinnista huolimatta Valli löytää sellostaan myös pehmeitä, verhottuja sävyjä, jotka syventävät ricercarejen melankoliaa. Viisikielisellä violoncello piccololla oikeaoppisesti toteutettu kuudes soolosellosarja vie kireyden melko pitkälle, mutta siinäkin Valli käyttää omaperäistä sointia omaperäisen tulkintansa pontimena.

Jos siis haluaa soolosellosarjansa italialaisella auringolla ja elämänasenteella sävytettynä, Mauro Vallin triplalevy on loistelias valinta, ja kaupan päälle tulee mitä omituisinta soolosellotunnelmointia Gabriellin ricercarien muodossa.

"Bach in Bologna". J.S. Bach: Soolosellosarjat. Domenico Gabrielli: Ricercari. - Mauro Valli, sello ja violoncello piccolo. (Outhere, A459)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua