Hyppää pääsisältöön

Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

Kati Raitinen / The world is (y)ours
Kati Raitinen / The world is (y)ours Uudet levyt

Levyn säveltäjistä Anna Clyne, Dai Fujikura ja Johan Ullén edustavat suunnilleen Raitisen sukupolvea, ja säveltävät kukin omalla tavallaan intensiivistä mutta sointuisaa nykymusiikkia. Mukana on myös Einojuhani Rautavaaran soolosonaatti sekä Sibeliuksen harvoin soitettu Teema ja muunnelmia. Raitisen tasosta kertoo, että mokoman nuoruudensynnin persoonaton virtuositeetti tuntuu levyllä modernilta, melankoliselta ja henkevältä. Fujikuran perkussiivinen paatos, Clynen orientaalinen tunnelmointi ja Ullénin tangoluotaukset sujuvat kikkailematta ja musiikin ehdoilla, mutta tuntuvat läpieletyiltä. Rautavaaran sonaatin ajoittaiset puhtausongelmat jäävät levyn kauneuspilkuksi, mutta siinäkin teoksessa Raitinen pärjää syvyydellä ja sävyillä Tanja Tetzlaffin hiljattaisen levytyksen vilkkaalle suoraviivaisuudelle.

Raitisen levy on myös äänitetty uskomattoman kauniisti. Vahva ja fokusoitu sellopörinä on hyvässä tasapainossa inhimillisen, pehmeän särinän kanssa, ja levyn jaksaa hyvin kuunnella läpi kokonaan.

"The world is (y)ours", säv. Anna Clyne, Jean Sibelius, Dai Fujikura, Einojuhani Rautavaara ja Johan Ullén. - Kati Raitinen, sello. (Arcantus, ARC 19012)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Alakotilan takuuraikkautta mandoliinilla

  Levyarvostelu

  Taidemusiikin ja nykykansanmusiikin rajamaa versoo yhä runsaammin mielenkiintoista musiikkia, ja ahkerin puutarhuri siellä on säveltäjä, sovittaja, kosketinsoittaja ja pedagogi Timo Alakotila. Vuonna 2014 hän sävelsi konserton pitkäaikaiselle yhtyekaverilleen, mandoliininsoittaja Petri Hakalalle, ja nyt kun teos on saatu levytettyä, siitä saattaa tulla suomalaisten kamariorkesterien keskuudessa yhtä suosittu kuin Alakotilan Concerto grossosta.

 • Kitaristi Janne Malinen kuljettaa punaista lankaa halki vuosisatojen

  Levyarvostelu

  Uuteen levyyn asti olen pitänyt Janne Malista luovana mutta tolkullisena kitaristina. Nyt hän kuitenkin yhdistää kolme teosta, joilla ei ole mitään yhteistä: Piazzollan kaksoiskonserton kitaralle ja bandoneonille, Weissin luuttukonserton klavikordisäestyksellä sekä niiden välissä Tommi Kärkkäisen konserton sähköisesti käsitellylle silent-kitaralle. Levyn kuunneltuani pidän Janne Malista entistä luovempana mutta edelleen tolkullisena. Rohkeudesta ja ilmaisun pakosta syntyvä punainen lanka tikkaa kokonaisuuden yhteen.

 • Toimiiko kuoro saamelaisuuden tulkkina?

  Levyarvostelu

  Laajan Saamenmaan musiikista ja kulttuurista riittäisi syvää innoitusta myös valtakulttuurin taidemusiikille, etenkin nyt kun kulttuurien kohtaamisesta on siivottu räikeimmät virheet. Pohjoinen huippukuoro Erik Westbergs Vokalensemble on omistanut uuden levynsä saamelaisvaikutteiselle musiikille. Joikun ja kamarikuoroilmaisun yhdistäminen ei ole helppoa, mutta tulos kuulostaa yllättävän luontevalta, innoittuneelta ja saamelaislähtöiseltä.

 • Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri toteuttaa Wiljami Niittykosken vision

  Levyarvostelu

  Kaustisen Salonkylässä asunut, vuonna 1985 kuollut Wiljami Niittykoski oli keskeinen hahmo siinä kehityksessä, jonka tuloksena kaustislainen viulunsoitto on nyt maailmanperintökohde. Salonkylän Sibelius oli kasvanut pelimanniperinteeseen mutta myös alueelle suodattuneeseen taidemusiikkiin, ja sävelsi sielunsa tunnot kappaleiksi, joita Kaustisella yhä soitetaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt tehnyt tämän kansanomaisen sävelaarteiston pohjalta levyn, joka toteuttaa Niittykosken genrerajatonta musiikkinäkemystä tyylikkäästi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua