Hyppää pääsisältöön

Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

Kati Raitinen / The world is (y)ours
Kati Raitinen / The world is (y)ours Uudet levyt

Levyn säveltäjistä Anna Clyne, Dai Fujikura ja Johan Ullén edustavat suunnilleen Raitisen sukupolvea, ja säveltävät kukin omalla tavallaan intensiivistä mutta sointuisaa nykymusiikkia. Mukana on myös Einojuhani Rautavaaran soolosonaatti sekä Sibeliuksen harvoin soitettu Teema ja muunnelmia. Raitisen tasosta kertoo, että mokoman nuoruudensynnin persoonaton virtuositeetti tuntuu levyllä modernilta, melankoliselta ja henkevältä. Fujikuran perkussiivinen paatos, Clynen orientaalinen tunnelmointi ja Ullénin tangoluotaukset sujuvat kikkailematta ja musiikin ehdoilla, mutta tuntuvat läpieletyiltä. Rautavaaran sonaatin ajoittaiset puhtausongelmat jäävät levyn kauneuspilkuksi, mutta siinäkin teoksessa Raitinen pärjää syvyydellä ja sävyillä Tanja Tetzlaffin hiljattaisen levytyksen vilkkaalle suoraviivaisuudelle.

Raitisen levy on myös äänitetty uskomattoman kauniisti. Vahva ja fokusoitu sellopörinä on hyvässä tasapainossa inhimillisen, pehmeän särinän kanssa, ja levyn jaksaa hyvin kuunnella läpi kokonaan.

"The world is (y)ours", säv. Anna Clyne, Jean Sibelius, Dai Fujikura, Einojuhani Rautavaara ja Johan Ullén. - Kati Raitinen, sello. (Arcantus, ARC 19012)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua