Hyppää pääsisältöön

Meta4 löytää ECM-soinnin

Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Quasi morendo / Meta4
Quasi morendo / Meta4 Uudet levyt

Vastausta joutuu hetken odottamaan, sillä levy "Quasi morendo" alkaa Salvatore Sciarrinon kymmenminuuttisella sooloklarinettisävellyksellä, jossa Reto Bieri harjoittaa hämmästyttävää multifoninoituutta ja pitää kuulijan tuolinreunalla soittamalla eteerisiä hälyjä pelkästään pianissimossa.

Kun Brahmsin klarinettikvintetto h-molli sitten alkaa, tulee outo olo. Ilmavankaru äänitys ja teoksen jatkuva sostenuto eivät millään sovi mielikuvaani Meta4-kvartetista. Onneksi odotukset nopeasti katoavat lumoavan todellisuuden tieltä. Puhtaus, täsmällisyys ja elastisuus ovat tuttuja Meta4-hyveitä, mutta aineettoman kevyesti soljuva fraseeraus ja ihastuttava pianissimo eivät niinkään. Reto Bieri, levy-yhtiö ja tietysti myös musiikin ominaislaatu lienevät ohjanneet soittoa uusille, hiljaisille urille. Toisaalta tiesinhän minä, että Meta4 on hyvä rakentamaan ja purkamaan jännitteitä tiheästi ja monitasoisesti, ja juuri niin nelikko tässäkin musiikissa tekee, mutta hiljaisesti. Vain muutamissa paisutuksissa Pensola ja Tikkanen antavat tunteille vallan, jolloin sointi rikkoutuu ja sen mukana tunnelma.

Brahms-melankolian viimeistelee päätöskappale, Gérard Pessonin Nebenstück, joka alaotsikon mukaan on Brahmsin Balladin suodatus. Teos häilyy herkästi valon ja varjon, uuden ja vanhan rajoilla, ja saa Meta4:n kaivamaan ilmaisuskaalan herkemmästä ääripäästä kaiken mahdollisen.

"Quasi morendo". Salvatore Sciarrino: Le me die before I wake. Johannes Brahms: Klarinettikvintetto h-molli. Gérard Pesson: Nebestück. - Reto Bieri, klarinetti, ja Meta4. (ECM New Series, 2557)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

  Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

  Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua