Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miesten itsemurhat – terveydenhuolto etsii keinoja tunnistaa ja ehkäistä itsetuhoista käytöstä

Britanniassa alle 50-vuotiaiden miesten yksi suurimmista kuolinsyistä on itsemurha.
Lääkäri Xand van Tulleken etsii ratkaisuja itsemurhien ennaltaehkäisyyn. Britanniassa alle 50-vuotiaiden miesten yksi suurimmista kuolinsyistä on itsemurha. Kuva: Annie Mackinder / BBC Yle TV1,Prisma: Miesten itsemurhat

TV1 keskiviikkona 8.5.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 12.5. klo 12.00 ja maanantaina 13.5. klo 23.05, Areenassa

Isossa-Britanniassa kolme neljästä itsemurhan tehneistä on miehiä. Itsemurha on alle 50-vuotiaiden miesten yleisin kuolinsyy. Yleisempi kuin auto-onnettomuudet tai syöpä.

Brittilääkäri Xand van Tulleken on nähnyt vuosien varrella monia itsemurhaa yrittäneitä ensiavussa. Tulleken lähtee selvittämään, mikä selittää maan itsemurhatilastoja.

BBC:n dokumentissa Miesten itsemurhat tutkitaan, minkälaisia tekijöitä itsemurha-ajatusten taustalla vaikuttaa? Miten tuhansien miesten elämä voitaisi pelastaa? Itsemurhaa yrittäneet ja itsemurhan tehneiden läheiset kertovat koskettavat tarinansa.

Tulleken vierailee Skotlannissa ja Yhdysvalloissa tutustumassa viimeisimpiin tutkimuksiin siitä, miten itsemurhia voitaisiin ennaltaehkäistä. Työ vaatii parempaa ymmärrystä tekijöistä, jotka johtavat itsetuhoiseen käytökseen. Terveydenhuollossa pitäisi paremmin tunnistaa riskiryhmiä ennen kriittistä hetkeä.

Detroitissa on aloitettu ohjelma, jonka tavoitteena on vähentää itsemurhien määrä nollaan. Jokaiselle riskiryhmään kuuluvalle räätälöidään hänelle sopiva hoito. Henkilökohtaisessa turvasuunnitelmassa perheellä ja ystävillä on merkittävä rooli. Floridassa testataan puolestaan algoritmeja, joiden avulla pystyttäisiin ennakoimaan riskiä itsetuhoiseen käyttäytymiseen.

Terveydenhuolto etsii ratkaisuja itsemurhien ennaltaehkäisyyn, mutta lääkäri Xand van Tulleken muistuttaa, että jokainen voi tehdä jotain ja saman tien. "Kannattaa rohkeasti kysyä läheisen vointia ja kuunnella hänen tuntojaan. Itsemurhan vastaisessa taistelussa ei pelkän keskustelun voimaa pitäisi vähätellä."

Stopping Male Suicide. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele