Hyppää pääsisältöön

Tuubistin oma, hauska syntymäpäivälahja

Sinfonia Lahden tuubisti Harri Lidsle täytti vastikään viisikymmentä ja teki itselleen lahjaksi levyn. Ohjelmistoksi Lidsle valikoi kolmekymmenvuotisen, komean soolouransa varrelta itsensä näköistä musiikkia, ja soittokumppaniksi löytyi pianisti Tuomas Turriagon lisäksi lähipiiristä perkussionisti Casper Lidsle.

Rambling Elephant Rag / Lidsle
Rambling Elephant Rag / Lidsle Uudet levyt

Luis Pasquetin, Harri Ahmaksen ja Albert Lenkiewiczin teokset ovat soivaa käyttömusiikkia: vuoroin koskettavaa, vuoroin hassunhauskaa. Markus Fageruddin ja Juhani Komulaisen kappaleissa on enemmän modernia särmää, mutta rytminen draivi ja tuuballe luontainen, komeasti rullaava ilmaisu antavat niillekin leimansa. Kokonaisuudessa kuuluu Lidslen lämmin ja avara muusikkous, mutta paikoin Lidsle saa käyttää kaikki temppunsa lieventääkseen joidenkin sävellysten karuutta. Ahmaksen Quattro Strofessa tuuba saa tehosteväriä perkussioista juuri ja juuri tarpeeksi, mutta Timo Ruskeepään kappale runonlausuntoineen jää illanviettohuumorin asteelle, eikä Lidsle saa cimbassosta irti yhtä rikkaita sävyjä kuin tuubasta.

Muissa kappaleissa Tuomas Turriagon napakka pianismi tasapainottaa tuubaa hyvin, vaikka levyn äänitys jääkin hieman harmaaksi. Tuuba on harmillisen vaikea äänittää, etenkin silloin kun pianon pitää soida samassa tilassa.

Viidenkympin villityksen kanavointina levy on mitä mainioin, ja toimii kertaalleen kuunneltavana, uskottavana ja hauskana vaskivälipalana. Konsertissa Lidsle-elämys on kokemukseni mukaan huomattavasti kokonaisvaltaisempi.

"Rambling Elephant Rag". Markus Fagerudd: Rambling Elephant Rag. Juhani Komulainen: The Ides of March. Albert Lenkiewicz: Nostalgic Images. Luis Pasquet: Ten Pieces. Harri Ahmas: Quattro Strofe. Timo Ruskeepää: Vuodenajat kimbassolle ja lausujalle. - Harri Lidsle, tuuba ja kimbasso, Tuomas Turriago, piano, ja Casper Lidsle, lyömäsoittimet. (Pilfink, JJVCD-201)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Alakotilan takuuraikkautta mandoliinilla

  Levyarvostelu

  Taidemusiikin ja nykykansanmusiikin rajamaa versoo yhä runsaammin mielenkiintoista musiikkia, ja ahkerin puutarhuri siellä on säveltäjä, sovittaja, kosketinsoittaja ja pedagogi Timo Alakotila. Vuonna 2014 hän sävelsi konserton pitkäaikaiselle yhtyekaverilleen, mandoliininsoittaja Petri Hakalalle, ja nyt kun teos on saatu levytettyä, siitä saattaa tulla suomalaisten kamariorkesterien keskuudessa yhtä suosittu kuin Alakotilan Concerto grossosta.

 • Kitaristi Janne Malinen kuljettaa punaista lankaa halki vuosisatojen

  Levyarvostelu

  Uuteen levyyn asti olen pitänyt Janne Malista luovana mutta tolkullisena kitaristina. Nyt hän kuitenkin yhdistää kolme teosta, joilla ei ole mitään yhteistä: Piazzollan kaksoiskonserton kitaralle ja bandoneonille, Weissin luuttukonserton klavikordisäestyksellä sekä niiden välissä Tommi Kärkkäisen konserton sähköisesti käsitellylle silent-kitaralle. Levyn kuunneltuani pidän Janne Malista entistä luovempana mutta edelleen tolkullisena. Rohkeudesta ja ilmaisun pakosta syntyvä punainen lanka tikkaa kokonaisuuden yhteen.

 • Toimiiko kuoro saamelaisuuden tulkkina?

  Levyarvostelu

  Laajan Saamenmaan musiikista ja kulttuurista riittäisi syvää innoitusta myös valtakulttuurin taidemusiikille, etenkin nyt kun kulttuurien kohtaamisesta on siivottu räikeimmät virheet. Pohjoinen huippukuoro Erik Westbergs Vokalensemble on omistanut uuden levynsä saamelaisvaikutteiselle musiikille. Joikun ja kamarikuoroilmaisun yhdistäminen ei ole helppoa, mutta tulos kuulostaa yllättävän luontevalta, innoittuneelta ja saamelaislähtöiseltä.

 • Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri toteuttaa Wiljami Niittykosken vision

  Levyarvostelu

  Kaustisen Salonkylässä asunut, vuonna 1985 kuollut Wiljami Niittykoski oli keskeinen hahmo siinä kehityksessä, jonka tuloksena kaustislainen viulunsoitto on nyt maailmanperintökohde. Salonkylän Sibelius oli kasvanut pelimanniperinteeseen mutta myös alueelle suodattuneeseen taidemusiikkiin, ja sävelsi sielunsa tunnot kappaleiksi, joita Kaustisella yhä soitetaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt tehnyt tämän kansanomaisen sävelaarteiston pohjalta levyn, joka toteuttaa Niittykosken genrerajatonta musiikkinäkemystä tyylikkäästi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua