Hyppää pääsisältöön

Tuubistin oma, hauska syntymäpäivälahja

Sinfonia Lahden tuubisti Harri Lidsle täytti vastikään viisikymmentä ja teki itselleen lahjaksi levyn. Ohjelmistoksi Lidsle valikoi kolmekymmenvuotisen, komean soolouransa varrelta itsensä näköistä musiikkia, ja soittokumppaniksi löytyi pianisti Tuomas Turriagon lisäksi lähipiiristä perkussionisti Casper Lidsle.

Rambling Elephant Rag / Lidsle
Rambling Elephant Rag / Lidsle Uudet levyt

Luis Pasquetin, Harri Ahmaksen ja Albert Lenkiewiczin teokset ovat soivaa käyttömusiikkia: vuoroin koskettavaa, vuoroin hassunhauskaa. Markus Fageruddin ja Juhani Komulaisen kappaleissa on enemmän modernia särmää, mutta rytminen draivi ja tuuballe luontainen, komeasti rullaava ilmaisu antavat niillekin leimansa. Kokonaisuudessa kuuluu Lidslen lämmin ja avara muusikkous, mutta paikoin Lidsle saa käyttää kaikki temppunsa lieventääkseen joidenkin sävellysten karuutta. Ahmaksen Quattro Strofessa tuuba saa tehosteväriä perkussioista juuri ja juuri tarpeeksi, mutta Timo Ruskeepään kappale runonlausuntoineen jää illanviettohuumorin asteelle, eikä Lidsle saa cimbassosta irti yhtä rikkaita sävyjä kuin tuubasta.

Muissa kappaleissa Tuomas Turriagon napakka pianismi tasapainottaa tuubaa hyvin, vaikka levyn äänitys jääkin hieman harmaaksi. Tuuba on harmillisen vaikea äänittää, etenkin silloin kun pianon pitää soida samassa tilassa.

Viidenkympin villityksen kanavointina levy on mitä mainioin, ja toimii kertaalleen kuunneltavana, uskottavana ja hauskana vaskivälipalana. Konsertissa Lidsle-elämys on kokemukseni mukaan huomattavasti kokonaisvaltaisempi.

"Rambling Elephant Rag". Markus Fagerudd: Rambling Elephant Rag. Juhani Komulainen: The Ides of March. Albert Lenkiewicz: Nostalgic Images. Luis Pasquet: Ten Pieces. Harri Ahmas: Quattro Strofe. Timo Ruskeepää: Vuodenajat kimbassolle ja lausujalle. - Harri Lidsle, tuuba ja kimbasso, Tuomas Turriago, piano, ja Casper Lidsle, lyömäsoittimet. (Pilfink, JJVCD-201)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua