Hyppää pääsisältöön

Tuubistin oma, hauska syntymäpäivälahja

Sinfonia Lahden tuubisti Harri Lidsle täytti vastikään viisikymmentä ja teki itselleen lahjaksi levyn. Ohjelmistoksi Lidsle valikoi kolmekymmenvuotisen, komean soolouransa varrelta itsensä näköistä musiikkia, ja soittokumppaniksi löytyi pianisti Tuomas Turriagon lisäksi lähipiiristä perkussionisti Casper Lidsle.

Rambling Elephant Rag / Lidsle
Rambling Elephant Rag / Lidsle Uudet levyt

Luis Pasquetin, Harri Ahmaksen ja Albert Lenkiewiczin teokset ovat soivaa käyttömusiikkia: vuoroin koskettavaa, vuoroin hassunhauskaa. Markus Fageruddin ja Juhani Komulaisen kappaleissa on enemmän modernia särmää, mutta rytminen draivi ja tuuballe luontainen, komeasti rullaava ilmaisu antavat niillekin leimansa. Kokonaisuudessa kuuluu Lidslen lämmin ja avara muusikkous, mutta paikoin Lidsle saa käyttää kaikki temppunsa lieventääkseen joidenkin sävellysten karuutta. Ahmaksen Quattro Strofessa tuuba saa tehosteväriä perkussioista juuri ja juuri tarpeeksi, mutta Timo Ruskeepään kappale runonlausuntoineen jää illanviettohuumorin asteelle, eikä Lidsle saa cimbassosta irti yhtä rikkaita sävyjä kuin tuubasta.

Muissa kappaleissa Tuomas Turriagon napakka pianismi tasapainottaa tuubaa hyvin, vaikka levyn äänitys jääkin hieman harmaaksi. Tuuba on harmillisen vaikea äänittää, etenkin silloin kun pianon pitää soida samassa tilassa.

Viidenkympin villityksen kanavointina levy on mitä mainioin, ja toimii kertaalleen kuunneltavana, uskottavana ja hauskana vaskivälipalana. Konsertissa Lidsle-elämys on kokemukseni mukaan huomattavasti kokonaisvaltaisempi.

"Rambling Elephant Rag". Markus Fagerudd: Rambling Elephant Rag. Juhani Komulainen: The Ides of March. Albert Lenkiewicz: Nostalgic Images. Luis Pasquet: Ten Pieces. Harri Ahmas: Quattro Strofe. Timo Ruskeepää: Vuodenajat kimbassolle ja lausujalle. - Harri Lidsle, tuuba ja kimbasso, Tuomas Turriago, piano, ja Casper Lidsle, lyömäsoittimet. (Pilfink, JJVCD-201)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Myöhäisromantiikkaa ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisella laadulla

  Levyarvostelu

  Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.

 • Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

  Levyarvostelu

  Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

 • Kolmen levyn kommenttiraita Brandenburgilaisille

  Levyarvostelu

  Vuonna 2001 kapellimestari Thomas Dausgaard ja Ruotsalainen kamariorkesteri alkoivat tilata nykysäveltäjiltä sisarteoksia Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisille konsertoille. Kahden vuosikymmenen projekti on nyt pakattu tripla-CD:lle, jonka hauskuus kumpuaa Brandenburgilaisten konserttojen rikkaista kokoonpanoista ja nykymusiikin vapaudesta.

 • Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

  Levyarvostelu

  Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua