Hyppää pääsisältöön

Tuubistin oma, hauska syntymäpäivälahja

Sinfonia Lahden tuubisti Harri Lidsle täytti vastikään viisikymmentä ja teki itselleen lahjaksi levyn. Ohjelmistoksi Lidsle valikoi kolmekymmenvuotisen, komean soolouransa varrelta itsensä näköistä musiikkia, ja soittokumppaniksi löytyi pianisti Tuomas Turriagon lisäksi lähipiiristä perkussionisti Casper Lidsle.

Rambling Elephant Rag / Lidsle
Rambling Elephant Rag / Lidsle Uudet levyt

Luis Pasquetin, Harri Ahmaksen ja Albert Lenkiewiczin teokset ovat soivaa käyttömusiikkia: vuoroin koskettavaa, vuoroin hassunhauskaa. Markus Fageruddin ja Juhani Komulaisen kappaleissa on enemmän modernia särmää, mutta rytminen draivi ja tuuballe luontainen, komeasti rullaava ilmaisu antavat niillekin leimansa. Kokonaisuudessa kuuluu Lidslen lämmin ja avara muusikkous, mutta paikoin Lidsle saa käyttää kaikki temppunsa lieventääkseen joidenkin sävellysten karuutta. Ahmaksen Quattro Strofessa tuuba saa tehosteväriä perkussioista juuri ja juuri tarpeeksi, mutta Timo Ruskeepään kappale runonlausuntoineen jää illanviettohuumorin asteelle, eikä Lidsle saa cimbassosta irti yhtä rikkaita sävyjä kuin tuubasta.

Muissa kappaleissa Tuomas Turriagon napakka pianismi tasapainottaa tuubaa hyvin, vaikka levyn äänitys jääkin hieman harmaaksi. Tuuba on harmillisen vaikea äänittää, etenkin silloin kun pianon pitää soida samassa tilassa.

Viidenkympin villityksen kanavointina levy on mitä mainioin, ja toimii kertaalleen kuunneltavana, uskottavana ja hauskana vaskivälipalana. Konsertissa Lidsle-elämys on kokemukseni mukaan huomattavasti kokonaisvaltaisempi.

"Rambling Elephant Rag". Markus Fagerudd: Rambling Elephant Rag. Juhani Komulainen: The Ides of March. Albert Lenkiewicz: Nostalgic Images. Luis Pasquet: Ten Pieces. Harri Ahmas: Quattro Strofe. Timo Ruskeepää: Vuodenajat kimbassolle ja lausujalle. - Harri Lidsle, tuuba ja kimbasso, Tuomas Turriago, piano, ja Casper Lidsle, lyömäsoittimet. (Pilfink, JJVCD-201)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua