Hyppää pääsisältöön

Verovarkaat eurooppalaisten kukkarolla

Kuvituskuva
Kuvituskuva Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,arvonlisävero,petos

Eurooppalaisilta veronmaksajilta varastetaan joka vuosi miljardeja euroja. ALV-karusellipetoksilla huijataan EU-mailta erään arvion mukaan keskimäärin 50 miljardia vuodessa. Joukossa on myös suomalaisten veroeuroja.

Keinotekoisilla yritysjärjestelyillä haetaan ALV-palautuksia veroista, joita ei ole koskaan maksettu. Tämä on mahdollista, kun tehdään kauppaa vähintään kahden EU-maan välillä.

Europolin arvion mukaan varastettu summa on jopa 60 miljardia. Sen mukaan järjestäytynyt mafiatyyppinen rikollisuus hallitsee tämän petosmuodon, joka ulottuu myös Suomeen.

EU:ssa petosherkkä ALV-järjestelmä

Petosmuoto on ollut mahdollinen vuodesta 1993, EU:n sisämarkkinoiden perustamisesta lähtien. Silloin luotiin väliaikainen, petosherkäksi todettu ALV-järjestelmä. EU:n jäsenmaat eivät ole pysytyneet sopimaan vähemmän petosherkästä järjestelmästä.

MOT on mukana saksalaisen tutkivan Correctiv-ryhmän johtamassa ALV-karusellipetoksia selvittävässä hankkeessa, jonka nimi on Grand Theft Europe. Projektissa on mukana toimittajia jokaisesta 28 EU-maasta, sekä Norjasta ja Sveitsistä.

Tänään aiheesta julkaistaan juttuja ympäri Eurooppaa.

Kuvakaappaus Correctiv.org -sivustolta
Kuvakaappaus Correctiv.org -sivustolta MOT,magnus berglund
Maanantaina 13.5.2019 MOT: Verovarkaat suomalaisten kukkarolla avaa ALV-karusellipetosten taustoja ja kertoo, miten tämä koskettaa meitä suomalaisia.
Kommentit