Hyppää pääsisältöön

Virva Garam ojentaa käyntikortin

Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

Sarastus / Virva Garam
Sarastus / Virva Garam Uudet levyt

Garam aloittaa vetävästi Sibeliuksen salonkikappaleilla, menee asiaan Bachin DWK:n helmillä, näyttää monipuolisuuttaan Englundin ja Palmgrenin teoksilla ja päättää urakan Bartókin tuliseen sonaattiin. Tällaisenaan kokonaisuus ei tunnu jäntevältä, mutta osaaminen tulee selväksi. Bach-suosikit kuulostavat hahmottomilta, kenties viime aikojen loistolevytysten ansiosta, ja Sibeliuksista puuttuu hempeää viehkeyttä, mutta Englundin ja Bartókin rytmiset myllytykset Garam muotoilee irtonaisella, hauskalla energialla. Garam on kotonaan kumivasaramaisessa hakkauksessa, jossa ääni saa mennä vähän säröllekin, kun taas Palmgrenin Kolmikohtauksisen nokturnon yötunnelmat jäävät epäherkiksi, ja teoksen keskiosa, Yön laulu, saa suhteettoman lavean tulkinnan. Painokas vaikutelma saattaa syntyä myös läheisestä, studiomaisesta äänityksestä.

Teosten ja taiteilijan esittelyt puuttuvat levystä tyystin, mutta musiikki puhuu puolestaan. Oikeastaan kaipaan vain raitojen kestoja - niille on enemmän käyttöä kuin levykoodeille. Mutta kyllä tällainen käyntikortti kelpaa ojentaa, ja vaikkei kokonaisuus yllä sfääreihin, ainakin se todistaa suomalaisen pianismin korkeasta ja leveästä tasosta.

"Sarastus". Sibelius: Valse; Impromptu; Valse triste. J.S. Bach: Preludeja ja fuugia kok. DWK I. Englund: Introduzione e toccata. Palmgren: Kolmikohtauksinen nokturno. Bartók: Pianosonaatti. - Virva Garam, piano. (VGM2018)

Kuuntele Uudet levyt 7.5.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Alakotilan takuuraikkautta mandoliinilla

  Levyarvostelu

  Taidemusiikin ja nykykansanmusiikin rajamaa versoo yhä runsaammin mielenkiintoista musiikkia, ja ahkerin puutarhuri siellä on säveltäjä, sovittaja, kosketinsoittaja ja pedagogi Timo Alakotila. Vuonna 2014 hän sävelsi konserton pitkäaikaiselle yhtyekaverilleen, mandoliininsoittaja Petri Hakalalle, ja nyt kun teos on saatu levytettyä, siitä saattaa tulla suomalaisten kamariorkesterien keskuudessa yhtä suosittu kuin Alakotilan Concerto grossosta.

 • Kitaristi Janne Malinen kuljettaa punaista lankaa halki vuosisatojen

  Levyarvostelu

  Uuteen levyyn asti olen pitänyt Janne Malista luovana mutta tolkullisena kitaristina. Nyt hän kuitenkin yhdistää kolme teosta, joilla ei ole mitään yhteistä: Piazzollan kaksoiskonserton kitaralle ja bandoneonille, Weissin luuttukonserton klavikordisäestyksellä sekä niiden välissä Tommi Kärkkäisen konserton sähköisesti käsitellylle silent-kitaralle. Levyn kuunneltuani pidän Janne Malista entistä luovempana mutta edelleen tolkullisena. Rohkeudesta ja ilmaisun pakosta syntyvä punainen lanka tikkaa kokonaisuuden yhteen.

 • Toimiiko kuoro saamelaisuuden tulkkina?

  Levyarvostelu

  Laajan Saamenmaan musiikista ja kulttuurista riittäisi syvää innoitusta myös valtakulttuurin taidemusiikille, etenkin nyt kun kulttuurien kohtaamisesta on siivottu räikeimmät virheet. Pohjoinen huippukuoro Erik Westbergs Vokalensemble on omistanut uuden levynsä saamelaisvaikutteiselle musiikille. Joikun ja kamarikuoroilmaisun yhdistäminen ei ole helppoa, mutta tulos kuulostaa yllättävän luontevalta, innoittuneelta ja saamelaislähtöiseltä.

 • Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri toteuttaa Wiljami Niittykosken vision

  Levyarvostelu

  Kaustisen Salonkylässä asunut, vuonna 1985 kuollut Wiljami Niittykoski oli keskeinen hahmo siinä kehityksessä, jonka tuloksena kaustislainen viulunsoitto on nyt maailmanperintökohde. Salonkylän Sibelius oli kasvanut pelimanniperinteeseen mutta myös alueelle suodattuneeseen taidemusiikkiin, ja sävelsi sielunsa tunnot kappaleiksi, joita Kaustisella yhä soitetaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt tehnyt tämän kansanomaisen sävelaarteiston pohjalta levyn, joka toteuttaa Niittykosken genrerajatonta musiikkinäkemystä tyylikkäästi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua