Hyppää pääsisältöön

Areenan käyttö jatkaa kasvuaan

Kuvassa mummo makaa sohvalla ja katsoo ohjelmaa tabletilla
Kuvassa mummo makaa sohvalla ja katsoo ohjelmaa tabletilla Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Nettiä ikä kaikki,vanhuus,iPad,Yle Areena,taulutietokoneet

Kesän lähestyessä on hyvä tilaisuus katsoa, miten Areenan käyttö on kehittynyt. Ja kehitystä selvästi on. On ilo huomata, että suomalaiset ovat ottaneet Areenan aiempaa aktiivisempaan käyttöön monilla eri laitteilla.

Areena on edelleen Suomen arvostetuin verkkopalvelu ja suositumpi kuin esimerkiksi kansainvälinen suoratoistojättiläinen Netflix. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Areenassa katsotun ja kuunnellun sisällön määrä on kasvanut noin sadalla miljoonalla minuutilla viikossa. Kaikkien suomalaisten kesken jaettuna tämä tarkoittaisi parinkymmenen minuutin lisäystä Areena-käyttöön jokaiselle, vauvasta vaariin.

Areenan sisältöä siis katsotaan ja kuunnellaan viikkotasolla neljä miljoonaa tuntia viikossa, 1,7 miljoonaa tuntia enemmän kuin vuosi sitten. Tasan kaikkien suomalaisten kesken jaettuna jokainen suomalainen siis käyttäisi Areenaa noin 45 minuuttia. Vielä emme kuitenkaan tavoita kaikkia suomalaisia, mutta esimerkiksi Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan lähes 80% kaikista suomalaisista Internetin käyttäjistä käyttää Areenaa ainakin joskus.

Ajankäytön lisäksi kasvavat myös Areenasta tehdyt ohjelmakäynnistykset. Erityisesti kasvussa on mobiilikäyttö. Puhelimilla tehtyjen viikottaisten ohjelmakäynnistysten määrä on kasvanut viime vuoden 3,5 miljoonasta käynnistyksestä 5,5 miljoonaan. Samoin kasvavat tableteilla ja selaimilla tehdyt käynnistykset: molemmilla alustoilla käynnistysten määrä on kasvanut vuodessa kahdesta miljoonasta neljään miljoonaan käynnistykseen viikossa. Äly-tv-laitteilla, pelikonsoleilla sekä Apple TV:n ja Chromecastin kaltaisilla tv:n lisälaitteilla käynnistetään nyt viikossa 2,5 miljoonaa ohjelmaa, kun vuosi sitten määrä oli 1,5 miljoonaa.

Kaikkiaan eri laitteita Areenassa vierailee viikossa noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Tässäkin on roima kasvu, sillä vuosi sitten eri laitteiden määrä oli 2,09 miljoonaa. Erityisen voimakkaasti kasvaa Areenaa käyttävien mobiililaitteiden määrä, joka on kasvanut vuodessa 700 000 laitteesta viikossa noin 1,2 miljoonaan. Äly-tv-laitteiden määrä taas on noin kaksinkertaistunut vuoden aikana.

Areenaa käytetään erilaisilla laitteilla ja eri laitteilla myös katsotaan ja kuunnellaan erilaisia asioita. Esimerkiksi viime viikolla Areenan mobiilikäyttäjien suosituimmat sisällöt olivat Areenassa uudelleenjulkaisuun tullut Uusi Päivä ja Yle Puheen radiolähetykset jääkiekon SM-liigan loppupeleistä. Älytelevisioilla taas katsottiin erityisesti sarjoja: kärjessä olivat englantilaissarja Sydämen asialla, Sohvaperunat, tanskalainen draamasarja Sairaanhoito-opisto ja koko perheen uusi Muumilaakso. Selaimilla taas katsottiin jääkiekon EHT-turnausta, Sydämen asialla -sarjaa ja Uutta päivää.

Areenan käyttö on myös erilaista kuin perinteisen television käyttö. Viime viikon kymmenen suosituimman ohjelman lista Ylen tv-kanavilla ja Areenassa on täysin erilainen. Listoille ei siis mahdu yhtään samaa ohjelmaa.

Listat Ylen tv-kanavien ja Areenan suosituimmista ohjelmista
Listat Ylen tv-kanavien ja Areenan suosituimmista ohjelmista Yle Areena
Kommentit
  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

  • Areenan tallenteet suomalaisten käyttöön EU-alueella myös selaimella

    Areenan tallenteet EU-alueella myös selainpalvelussa

    Areenan käyttö EU-alueella etenee. Nyt EU:ssa matkailevien suomalaisten on mahdollista katsella ja kuunnella kaikkia tallenteita Areenan selainpalvelussa. Toissa vuonna Yle avasi Areenan mobiilisovellusten käytön kaikille kotipaikkansa vahvistaneille suomalaisille. Yle oli toinen yleisradioyhtiö EU:ssa ja ensimmäinen pohjoismainen julkisen palvelun yhtiö, joka toteutti tämän toiminnallisuuden.