Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Eläimet piilokamerassa – näin paljon eläimet muistuttavat ihmistä!

Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Nuori simpanssi tekee tuttavuutta piilokameran kanssa. Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: Copyright: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

TV1 lauantaisin 11.5. - 1.6.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Luonto on täynnä ihmeellisiä eläimiä. Kuinka hyvin me ymmärrämme, miten eläimet toimivat ja tuntevat? Otetaan asiasta selvää!

Avaran luonnon dokumenttisarjassa Eläimet piilokamerassa luontoon soluttautuu yli 30 vakoilijaa, robottieläintä. Robotit näyttävät oikeilta eläimiltä ja käyttäytyvät niiden tavoin. Robottien sisään piilotetut kamerat kuvaavat ja paljastavat villieläinten salaista elämää ympäri maailman.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa
Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa
Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Botswanassa elävä savannikoira on maailman älykkäimpiä eläimiä ja perhe on sille erityisen tärkeä. Savannikoiraksi naamioitu piilokamera herättää kiinnostusta. Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

Vakoilijarobottien avulla on tarkoitus oppia ymmärtämään, millaisia eläimet todella ovat ja paljastaa, kuinka älykkäitä ne voivat olla ja kuinka huonosti ne voivat käyttäytyä. Mitä ystävyys merkitsee eläimille ja voivatko eläimet tuntea aitoa rakkautta?

Piilokameroiden kuvat muuttavat käsityksiämme eläimistä. Kenties ne muistuttavat ihmistä paljon enemmän kuin uskottiin olevan mahdollista. Neliosainen Eläimet piilokamerassa -dokumenttisarja näyttää, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. Sarjassa tavataan norsuja kätilöinä, naaraita rihkamilla hurmaava lavastajalintu, virtahepo jalkahoidossa ja juopuvia apinoita sekä simpansseja, jotka pitävät järjestystä yllä.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Nelisormimangusti haluaa tutustua vakoojarobottiin Etelä-Afrikassa. Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

Eläimet voivat olla sosiaalisesti hyvin kehittyneitä, mutta kuinka on niiden tunne-elämän laita? Luontosarjan ensimmäisessä osassa eläimet osoittavat tunteita ja rakkautta toisiaan kohtaan. Vakoilijarobotit tapaavat niin norsuperheitä kuin flirttailevia jääkarhujakin.

Miten älykkäitä eläimet ovat? Eläimetkin osaavat selvittää ongelmia, mutta kuinka fiksuja ratkaisuja ne ovat kehittäneet. Sarjan toisessa osassa seurataan, kuinka eläinyhteisöissä osataan käyttää monenlaisia työkaluja ja lääkkeitä. Simpanssit metsästävät keihäillä, ja makit humaltuvat.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Intian hanumaaniapina yrittää herättää robottiapinan huomion. Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

Monilla eläimillä on vahvat perhesiteet, mutta onko niiden elämässä myös muita tärkeitä suhteita? Luontosarjan kolmas osa perehtyy eläinten ystävyyteen, jota esiintyy esimerkiksi susilauman jäsenten välillä, mutta myös eri lajien edustajat voivat pitää yhtä.

Luontosarjan viimeisessä osassa nähdään, että eläimetkin osaavat käyttäytyä huonosti, varastaa ja rikkoa sääntöjä. Niillä on myös oikeudentaju ja tapa pitää järjestystä. Mikä saa eläimet rikkomaan sääntöjä?

Kiehtovan Eläimet piilokamerassa -sarjan tekijät ovat kuvanneet aikaisemmin muun muassa Avaran luonnon Pingviinit piilokamerassa.

Spy In the Wild. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017. Lukijana on Jarmo Heikkinen. Englanninkielellä luontosarjan selostaa näyttelijä David Tennant.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita.
Eläimiksi naamioidut piilokamerat paljastavat hämmästyttäviä asioita. Kuva: Stephen Downer Yle TV1,Avara luonto: Eläimet piilokamerassa
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.