Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

poutapilviä kesätaivaalla
poutapilviä kesätaivaalla taivas

Ihminen tavoittelee mielettömästi halunsa kohdetta, kunnes hän sen saa. Kun se on hänen hallussaan, hän on pian tyydytetty, mutta hänestä tulee aina uusien halujen ja uusien murheiden orja, eikä hän löydä rauhaa.

Näin sanotaan Mahabharatassa, muinaisessa intialaisessa runoeepoksessa. Mahabharatan vanhimmat tekstit ovat peräisin jopa 2800 vuoden takaa.

Mahabharatassa puhutaan - monien muiden asioiden lisäksi - joogeista. He ovat "filosofista mietiskelyä ja askeesia" eli joogaa harjoittavia henkilöitä.

Sana jooga on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Periaatteessa asia siis on yksikertainen, mutta käytännössä melko lailla monitahoisempi.

Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla joogit pyrkivät tasapainon tilaan: kehon, mielen ja hengityksen hallintaan. Syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen.

Jooga on monituhatvuotisen historiansa aikana muuttunut ja kehittynyt, samalla kun se on hakenut omat muotonsa ja käytäntönsä ympäröivien kulttuurien mukana.

Sanotaan, että jooga ei anna valmiita vastauksia, vaan se ohjaa ihmisen itse tutkimaan, etsimään ja pohtimaan. Jooga tarjoaa ihmiselle välineitä, keinoja tasapainon löytämiseen.

Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla.

Tapani Rinteen albumi Radioton julkistettiin Mindscape Yoga -joogatapahtumassa, ja albumin musiikin voi hyvin sanoa olevan joogahenkistä. Se on musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

Jean Erik on kontrabasisti Janne Tuovisen kokoonpano, kvartetti, joka on olemukseltaan jazz-henkinen, mutta joka tuottaa myös muunkinlaisia ääniä:

Häviävän pieni osa on nimeltään Tom Lönnqvistin albumi, jonka musiikki on synnytetty syntesoijilla, pianolla ja rummuilla:

"Tein uuden teoksen, jonka ajattelin jakaa", kirjoittaa Juha Puuperä, joka tekee musiikkiaan nimellä Gruth. Lähtökohtana on turkkilaisen saz-mestarin Özgür Baban esitys Dertli Dolap:

Gruth-käsittelyn saaneena turkkilainen kansanmusiikkiesitys on hieman muuttunut. Gruth kertoo ottaneensa Özgür Baban alkuperäisen esityksen, äänittäneensä sen kasetille, lisänneensä kaikua ja soittaneensa "doomin" bassolinjan kaiken alle. Näin syntyi alkuperäisen tekijän itsensä hyväksymä Gruth Version:

AVARUUSROMUA 12.5.2019 - OHJELMAN MUSIIKKI:
TAPANI RINNE: Here - osa - (Radioton)
TAPANI RINNE: Installation (Radioton)
TAPANI RINNE: Iris (Radioton)
JEAN ERIK: Howling (This is Jean Erik)
TOM LÖNNQVIST: Häviävän pieni osa (Häviävän pieni osa)
METSURI: Hoarse (demo)
KUUPUU: Avaruusromua Live 2019
ÖZGÜR BABA: Dertli Dolap (Gruth version) - osa - (julkaisematon)

  • Koko yö Avaruusromua!

    Kahdeksan tunnin matka avaruudessa.

    Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.

  • “Unet ovat kuin uimista pimeässä vedessä” - Auli Särkiön runoteos sukeltaa alitajuntaan ja kuvaa ihmistä osana luontoa

    Auli Särkiön Vedenpeitto kisaa Tanssiva karhu -palkinnosta.

    Auli Särkiön Vedenpeitto on minimalistinen runokokoelma vedestä ja unien näkemisestä. Niukan ilmaisun löytymisessä apuna toimi vanha matkapuhelin, jonka pienelle ruudulle hän näppäili muistiinpanoja kesäisillä uintiretkillä. Vedenpeitto on ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri