Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosessa Pyöräillään!

Pyöräillään: Mari ja lapset
Pyöräillään: Mari ja lapset Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen

Pyöräillään-sarjassa opetellaan leikin avulla taitoja, joita tarvitaan turvalliseen pyöräilyyn. Kaikki lähtee siitä, että lapsi uskaltaa ja haluaa nousta pyörän selkään. Pelkästään pyörän pystyssä pitäminen ja liikkeelle lähteminen voivat olla alussa vaikeita asioita. Potkupyörällä on mukava opetella pyöräilyä, koska jalkojen avulla pyörä pysyy hyvin pystyssä.

Kun on päästy liikkeelle, tulee lisää tärkeitä asioita – pitää osata ohjata ja jarruttaa. Lisäksi pyöräilijän pitää tuntea liikennesääntöjä ja merkintöjä. Pyöräilyleikkien tavoitteena on oppia kaikkia näitä taitoja. Joskus eteen saattaa tulla yllättäviä tilanteita, mutta niistä selviää helpommin, kun on harjoitellut etukäteen.

Kun pyörän käsittelytaidot ovat kehittyneet, riittää huomiokykyä myös ympäristön havainnointiin. Silloin pystyy paremmin huomioimaan muut tielläliikkujat ja ajamaan itse turvallisesti.

Pyöräilemisiin!
Seuraa johtajaa: Voiko silloin kaatua, kun on kypärä päässä? - Tietenkin voi, mutta kypärä suojaa päätä jos vaikka vahingossa sattuisi kaatumaan.

Jarrutetaan: Jarruja on erilaisia, mutta niin on myös jarrutuksia. Kannattaa opetella pysäyttämään pyörä ihan tarkasti oikeaan paikkaan. Äkkijarrutuskin pitää opetella, koska joskus sitä taitoa tarvitaan.

Sirkustellaan: Osaatko ajaa yhdellä kädellä? Kumpi on oikea ja kumpi vasen? Kädellä pitää näyttää suuntamerkki kun aikoo kääntyä. Lopuksi leikitään sirkushevosia.

Postinkantajaleikki: Lapset leikkivät Marin kanssa postinkantajaleikkiä. Kirjettä kuljetetaan toisessa kädessä ja toisella ohjataan pyörää. Tiesitkö muuten, että suojatiellä pyörää pitää taluttaa?

Pysähdytään punaisiin: Mitä pitää tehdä, kun liikennevalo näyttää punaista? - Silloin pitää pysähtyä, vaikka kuinka tekisi mieli mennä vaan. Ja joskus liikenteessä täytyy osata pysähtyä tosi nopeasti.

Opetellaan liikennesääntöjä: Ajellaan liikennepuistossa ja opetellaan ylittämään katu suojatietä pitkin. Silloin kun haluaa ohittaa toisen, kannattaa kilistää kelloa.

Ajetaan esteradalla: Lapset ovat rakentaneet Marin kanssa esteradan. Onko pyörän ohjaaminen vaikeaa? - Ei ole, jos sitä opettelee vaikka puikkelehtimalla. Kun on oppinut, osaa ohjata pyörää myös jyrkissä mutkissa.

Kohtaaminen: Harjoitellaan kääntymistä oikealle ja vasemmalle. Näytetään kädellä suuntamerkkiä. Entäs kun joku tulee vastaan, kumpi väistää? - Tietenkin molemmat väistävät. Törmäystä ei tule, kun kumpikin väistää omalle oikealle.

Ajetaan liikennepuistossa: Opetellaan ajamaan osana oikeaa liikennettä. Kun osaa käsitellä pyörää taitavasti, huomiokykyä riittää myös muun liikenteen seuraamiseen. Silloin ajaminen on turvallista.

Lisää ohjelmasta

 • Pikku Kakkosen kesäkuun tärpit

  Kesäkuussa tavataan uusia animaatiohahmoja.

  Kesäkuussa Pikku Kakkosessa tutustutaan uusiin kavereihin; lääkäriin, gekkoon ja hiiriritariin.

 • Kysytään lääkäriltä Pikku Kakkosessa

  Lääkäri ja ystävänsä gekko pohtivat sairauksia ja terveyttä.

  Hyväntahtoisen lääkärin apulaisena on utelias gekko, joka tuntee itsensä usein sairaaksi ja kyselee erilaisista taudeista ja terveyteen liittyvistä asioista. Kysytään lääkäriltä Areenassa 15.6. lähtien.

 • Pikku Kakkosen Eskari -sovellus tukee matematiikan keskeisiä taitoja

  Haukkaa, haukkaa matikkaa! Perusasiat haltuun leikkien.

  Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matematiikkakokonaisuus pyrkii monipuolisesti tukemaan esiopetusikäisten matemaattisten taitojen kehittymistä lukumääräisyyden tajun, laskemisen taitojen, matemaattisten suhteiden ymmärtämisen ja aritmeettisten perustaitojen suhteen lapsen ikätasolle sopivalla haastavuudella.