Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Veronan vähäeleinen elektropop hypnotisoi tunnelmallaan – Mantra-kappale syntyi pysäyttävästä yksinäisyyden pelosta

Verona-nimisen artistin promokuva, jossa hän istuu sohvalla pää painuksissa käsissä. Taustaseinä on alapuolelta tumma ja yläpuolelta kirkas.
Verona-nimisen artistin promokuva, jossa hän istuu sohvalla pää painuksissa käsissä. Taustaseinä on alapuolelta tumma ja yläpuolelta kirkas. Kuva: Tuuli Rouhiainen Nosteessa (YleX),Verona (artisti)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Verona.

Helsinkiläinen laulaja-näyttelijä Verona tekee elektronista poppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

– Veronan musiikki on vähäeleistä ja yksinkertaisilla elementeillä rakennettua elektronista poppia, joka hypnotisoi tunnelmallaan. Mantra kuulostaa ajatuksilta, jotka valtaavat mielen keskellä yötä, kun ei saa unta. Tästä huolimatta kappaletta kuuntelee mielellään. Tuotanto on tyylikäs ja tuo energiaa biisin lohduttomaan tarinaan. Verona voisi olla Sannin synkkämielinen pikkuserkku.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olen tehnyt omaa musiikkia pitkälti pöytälaatikoiden syövereihin ja uskaltanut soittaa luomuksia vain harvoille ja valituille. Pari vuotta sitten päädyin tilanteeseen, jossa tajusin, että on vain uskallettava ja saatava musiikkini muiden kuultavaksi. Rohkeutta tähän antoi rakas ystäväni, Pimeys-yhtyeestä tuttu, Joel Mäkinen. Joel innostui soittamistani demoista ja kannusti jatkamaan unelman rakentamista. Hänen kauttaan löysin myös tuottajani Paavo Malmbergin.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

– Kylvin lapsuuteni musiikin parissa. Kodin perintö innoitti monimuotoiseen musiikin harrastamiseen ja myöhemmin näyttelijänä olen päässyt tekemään paljon produktioita teatterimusiikin parissa. Olen vieraillut useissa yhtyeissä taustalaulajana ja konsertoinut eri kokoonpanoilla muun muassa Kaj Chydeniuksen kanssa.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Akustiselektronista poppia, näin kai sen voisi sanoa. Melankolista, joskus elokuvamaista, mutta myös tanssittavaa. Toivottavasti tuleva levy saa kuulijan pysähtymään, kuuntelemaan, unelmoimaan, muistelemaan ja tanssimaan!

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– Ensimmäisen singlen, Mantran, julkaisu oli jännittävää, pelottavaa ja samalla todella vapauttavaa. Tiesin, että tästä alkaa jokin uusi matka, vielä tuntematon, mutta hyvä!

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

Ruusut! Oi, se olis kova! Paperi T:tä ja Vestaa myös, koska näitä kaikkia ihailen ja näiden musiikista inspiroidun.

Jos Mantra soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Näen yksinäisyyttä väen keskellä. Siinä on henkilö, joka kulkee urbaanissa, elämäntäyteisessä kuvastossa. Ympärillä on paljon ihmisiä, arjen vilinää, kohtaamisia, mutta tämä henkilö näyttäytyy olevan kaiken keskellä kuitenkin yksin ja vieraana toisten todellisuudessa.

Miten kappale syntyi?

– Se syntyi elämäni taitekohdassa, jossa kokemus yksinäisyyden pelosta oli pysäyttävä. Pyrin olemaan kokemukselle ja tunteelle mahdollisimman rehellinen ja kirjoittaa sen ulos. Jännitin kirjoittaa kappaletta, joka oli niin suora, synkkä ja henkilökohtainen, mutta soittaessani sitä ystävilleni huomasin lyriikoiden löytävän kosketuspinnan muissakin.

– Itselleni tärkeää on se, että tekstin synkkä päänsisäinen mantra saa rinnalleen voimaannuttavan ja nostattavan biitin, jonka mukana veri alkaa virrata ja ainakin itse haluan alkaa tanssia sen mukana.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Haaveissani on saattaa valmiiksi ensimmäinen albumi, joka on tarkoitus julkaista tämän vuoden loppuun mennessä. Siinä samalla haluan päästä keikkailemaan ja saattaa musiikki, tunnelmat, tarinat mahdollisimman monen kuulijan korviin.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!