Hyppää pääsisältöön

Divine Consultants tekee suomalaista animaatiohistoriaa – Sarjan luoja Juha Fiilin kertoo koskettavan tarinan teoksensa takaa

Suomalaista animaatiohistoriaa tekevä Juha Fiilin on uuden Divine Consultants - The Beginning -sarjakuva-animaation luoja, ohjaaja ja perämoottori. Katso making of -video animaatiotiimin työskentelystä kulissien takana, ja lue Fiilinin vaiherikkaasta matkasta kohti valmista teosta.

Suomalais-irlantilais-brittiläisenä tuotantona tehdyn sarjakuva-animaation päähenkilö Joy Amicable elää kahtiajakautuneessa maailmassa. Barcelonan, Helsingin ja Lontoon pyörityksissä elävä Juha Fiilin on kehittänyt Divine Consultants -sarjan tarinaa yhdistelemällä menneiden aikojen yhteiskuntarakenteita ja nykypäivän politiikkaa. Monilahjakkaan taiteilijan matka kohti ensimmäistä suomalaista sarjakuva-animaatiota on ollut pitkä ja vaiheikas – niin hyvässä kuin pahassakin.

Tajusin että hitto – minullahan on muutama projekti, jotka voisivat lähteä taipumaan tuohon suuntaan.

Taidetta sen monissa eri muodoissa opiskelleen ja luoneen Juha Fiilinin rakkaus animaatioon syttyi jo lapsena. Sarjakuvat alkoivat kiinnostaa varhaisessa vaiheessa – kuin myös kaikille suomalaisille tutun ja rakkaan Pikku Kakkosen piirretyt. Nopeasti isoksi osaksi elämää muodostunut harrastus pysyi mukana teini-iän myrskyjen ja kiireisten opiskeluaikojen läpi aina aikuisuuteen saakka, saaden lopulta täysin uuden aspektin, kun miehestä tuli isä.

– Omien lasten myötä myös animaation kulutukseni kasvoi nopeasti. Huomasin jääväni katsomaan aamuisin esitettäviä Doraemon ja Chin Chan -animaatiosarjoja sen jälkeen, kun olin jo vienyt lapset kouluun, Fiilin muistelee.

Lasten kasvettua isommiksi animaatiosta tuli perheen yhteinen harrastus.

Adult Swim -kanavan Robot Chicken sai meidät täysin stop motion -animaation pauloihin. Tein lasten kanssa läjäpäin kaikenlaisia stop motion -animaatioita pihalla, puistossa ja kotona.

Yllättäen Fiilin huomasikin, että omien animaatioiden esittäminen voisi tuottaa iloa muillekin, kuin vain omalle perheelle, kun pääasiassa festivaaleilla esitettäviksi tehtyjen ja kaupallisten, lapsille suunnattujen animaatioiden väliin alkoi muodostua oma nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu genrensä.

– Tajusin että hitto – minullahan on muutama projekti, jotka voisivat lähteä taipumaan tuohon suuntaan.

Lupasin Nikolle ja itselleni, että toteuttaisin hankkeen varmasti, vaikka se olisi kuinka vaikeaa.

Oli vuosi 2007 ja Fiilin vietti aikaa mökillään Heinolassa piirtäen ja maalaten. Siellä, luonnon keskellä, syntyivät suurikokoiset mustavalkoiset teokset, joissa käsiteltiin helvetillistä baaria, Bar Limboa. Saman vuoden syksyllä työt pääsivät näytille Galleria La Cucharaan, Barcelonaan.

– Näyttelyn avajaisissa tanskalainen elokuvatuottaja kysyi, olenko ajatellut, että näiden kuvien maailma voisi toimia animaatiossa. Tämä keskustelu sai siemenen itämään päässäni, ja päätin jatkaa aiheen piirtämistä ja maalaamista.

Ja tästä siemenestä alkoi kasvaa Divine Consultants. Mutta matka pisteeseen, jossa se on valmis esitettäväksi koko maailmalle on ollut pitkä – ja kivulias.

– Keskustelin parhaan ystäväni Niko Johansonin kanssa ideastani. Yhdessä me rupesimme kirjoittelemaan konseptia, hahmoja ja tarinaa lyhytelokuvan muotoon.

Ystävykset saivat keväällä 2012 Suomen elokuvasäätiön käsikirjoitustuen Divine Consultants -lyhytelokuvalle, mutta sitten, aivan yllättäen, hyviä uutisia seurasi syvä suru.

– Niko menehtyi saman vuoden syksynä. Kirjoitimme yhdessä hänen viimeisiin päiviinsä saakka. Lupasin Nikolle ja itselleni, että toteuttaisin hankkeen varmasti, vaikka se olisi kuinka vaikeaa.

Yhteiseen, tärkeään projektiin tarttuminen menetyksen keskellä ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Vuosi Nikon kuoleman jälkeen minulla oli ensimmäistä kertaa voimia tarttua hankkeeseen uudestaan. Sain mukaani pikkuhiljaa vanhoja ja uusia ystäviä, sekä merkittäviä yhteistyökumppaneita.

Ja näin, alunperin lyhytelokuvaksi tarkoitetusta, teoksesta syntyi Suomen ensimmäinen sarjakuva-animaatiosarja.

Lopulta Joy päätyy pisteeseen, josta ei ole paluuta.

Divine Consultants on tarina, jonka päähenkilö Joy elää kahtiajakautuneessa maailmassa. Osalle kansasta tämä maailma on utopia, ihanneyhteiskunta, ja toisille dystopia, ihanneyhteiskunnan täydellinen vastakohta. Joy kuuluu syrjittyyn, huhujen mukaan vaarallista tautia kantavaan vähemmistöön, nadireihin, mutta yrittää sulautua valtavirtaan, zenitheihin.

Fiilinin mukaan Joyn tarinan merkitystä ja analogiaa voi hakea nykypäivästä, jossa vääristyneet valtarakenteet anastavat yksilön vaikutusmahdollisuudet, ja omia etujaan ajavat tahot jakavat yhteiskunnan keinotekoisesti toisiaan vastustaviin ryhmiin.

– Sarjan metatason moottori on Joyn kasvutarina. Hän etsii paikkaansa yhteiskunnassa ja uskottelee itselleen, että valtavirtaan pääseminen ratkaisee hänen ja hänen perheensä ongelmat. Lopulta Joy päätyy pisteeseen, josta ei ole paluuta – hän ei voi olla sitä, mitä muut hänestä haluavat, vaan hänen täytyy löytää minuutensa ja oma identiteettinsä.

Täysin omannäköisensä maailman esittelevä Divine Consultants on ottanut paljon vaikutteita uskonnollisesta mytologiasta, Danten helvetistä, kafkalaisesta maailmankuvasta ja byrokratiasta. Yhteiskuntaa ja sen rakenteita kommentoivan, älykkään animaatiosarjan luoja Juha Fiilin kertoo saavansa inspiraatiota työhönsä yllättäen, ja usein täysin odottamattomista paikoista.

– Kun luen lehteä tai selaan vaikka somea ja vastaan tulee otsikko, josta saan päähäni ajatuksen tai kuvan, tulee sellainen ahaa-elämys. Kun näin käy, en useimmiten edes lue muuta kuin otsikon tai ingressin, ja pistän mielikuvituksen työskentelemään sen ensimmäisen kuvan perusteella. Joskus joistain anekdooteista alkaa kasvaa hiton iso ajatus, joka vetää sattumia ja yhteyksiä puoleensa kuin mustan aukon Event Horizon.

Ja se, mitä tällaisista, salaman lailla iskevistä inspiraation hetkistä voi parhaimmillaan syntyä, on katsojien onneksi tallennettu teokseksi nimeltä Divine Consultants.

Juha Fiilin istuu sillan reunalla kauniissa vihermaisemassa.
Juha Fiilin on Divine Consultants -sarjan luoja. Juha Fiilin istuu sillan reunalla kauniissa vihermaisemassa. Kuva: Juha Fiilin ohjaaja,Divine Consultants

Sarjan ensimmäiset kuusi jaksoa katsottavissa Yle Areenassa 12.5.2019. Lisää jaksoja tulee lokakuussa 2019 ja alkuvuodesta 2020. Sarjaa voi seurata myös @areena.stories Instagram-tilillä toukokuussa 2019. Sarjan puhekieli on englanti, ja sen puhekuplat ovat suomeksi tekstitettyjä.

Rooleissa kuullaan: Martha Mackintosh (Game of Thrones Video Game), Debbie Stephens ja Andrew St Clair. Ohjaaja: Juha Fiilin, Käsikirjoittaja: Adam Cullen (Oddbods), Pääartisti: Jan Andersson (Mankeli, Nenäliinoja Myytävänä), Äänisuunnittelija: Salla Hämäläinen (Angry Birds, Pasila), Musiikki: Caspar Courlander, Tuotantoyhtiö: Fiilin Good Films, Tuottaja / Yle: Salla-Rosa Leinonen

Keskustele