Hyppää pääsisältöön

Historia: Kuningatar Viktorian lapset – kuninkaallisen idyllin takana mutkikas perhe-elämä

Englannin kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa prinssi Albert rakastivat toisiaan syvästi ja saivat yhdeksän lasta.
Kuningatar Viktorian yhdeksän lasta harvinaisessa yhteiskuvassa. Englannin kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa prinssi Albert rakastivat toisiaan syvästi ja saivat yhdeksän lasta. Kuva: Charlotte Zeepvat / BBC Yle TV1,Historia: Kuningatar Viktorian lapset

TV1 maanantaisin 1. - 15.6.2020 klo 19.00 - 19.45, Areenassa

Kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin avioliitto on yksi kaikkien aikojen suurimmista rakkaustarinoista.

Englannin kuningatar ja hänen puolisonsa olivat intohimoisesti rakastuneita, mikä oli harvinaista aikakauden kuninkaallisissa avioliitoissa. Yhdessä yhdeksän lapsensa kanssa perhe näytti lukemattomissa valokuvissa ja maalauksissa – täydelliseltä.

Todellisuus oli aivan muuta.

Synnytykset ja äitiys uuvuttivat Viktorian

Joulukuussa 1861 synkkä pilvi verhosi Windsorin linnaa. Vasta 42-vuotias prinssi Albert oli vakavasti sairas. Täydellisesti miehestään riippuvainen ja tunne-elämältään hauras Viktoria oli surun murtama, kun Albert kuoli.

Albert ja Viktoria olivat avioituneet 22 vuotta aiemmin. Kumpikin oli vasta 19-vuotias. Albert oli pienen saksalaisen Coburgin herttuakunnan prinssi. Pariskunta oli serkkuja keskenään, mutta liitto oli kaikkea muuta kuin tunteeton.

Esikoistytär Victoria syntyi vajaan vuoden kuluttua häistä. Albertin kuollessa hän oli 21-vuotias ja kuopus Beatrice oli 4-vuotias. Vanhimman ja nuorimman väliin mahtuivat Leopold, Arthur, Louise, Helena, Alfred, Alice sekä kruununperillinen Albert.

Kuningatar Viktorialla oli mutkikas suhde omiin lapsiinsa.
Kuningatar Viktoria ja prinssi Albert viisi vuotta häiden jälkeen. Kuningatar Viktorialla oli mutkikas suhde omiin lapsiinsa. Kuva: Roger Fenton / ©Getty Images Hulton Royals Collection / Getty ©ÂGetty Images Yle TV1,Historia: Kuningatar Viktorian lapset

Synnytykset ja äitiys uuvuttivat Viktorian ja tämä turvautui yhä enemmän puolisoonsa. Kun avioliitto eteni ja lapsiluku kasvoi, Viktoria uskoi Albertille tehtäviään. Kuningattarelle äitiys oli alusta asti vierasta. Lasten varttuessa Viktorian oli usein vaikea tuntea heihin läheisyyttä tai edes pitää heistä.

Kuningataräiti halusi rajoittaa lasten elämää

Kun Albert kuoli, kuningatar joutui kasvattamaan yhdeksän lastaan ilman puolisoaan. Äärimmäinen suru teki Viktorian kyvyttömäksi toimimaan äitinä ja epävarmuuttaan hän heittäytyi hallitsevaksi. Viktorian halu rajoittaa lasten elämää muodostui pakkomielteeksi.

Brittiläinen dokumenttisarja Kuningatar Viktorian lapset kertoo kuningattaresta, nuoresta leskestä, joka jäi yksin yhdeksän lapsensa kanssa. ja jonka suhde omiin lapsiinsa oli mutkikas.

Kolmiosaisessa sarjassa ovat mukana muun muassa Victoria-draamasarjan käsikirjoittaja Daisy Goodwin, kuningatar Viktorian elämänkerran kirjoittanut Andrew Norman Wilson ja prinsessa Louisen elämänkerran kirjoittaja Lucinda Hawksley.

Queen Victoria And Her Nine Children. Tuotanto: Blakeway Productions/Channel 5/BBC, Britannia, 2018. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.