Hyppää pääsisältöön

Liliana Cavani ja Lina Wertmüller rikkoivat lasikattoja ja ohjasivat kohuelokuvia jo 1970-luvulla

Charlotte Rampling koppalakissa elokuvassa Yöportieeri
"Wenn ich mir was wünschen dürfte..." Charlotte Rampling esiintyy natseille elokuvassa Yöportieri. Charlotte Rampling koppalakissa elokuvassa Yöportieeri Kuva: NonStop Entertainment Charlotte Rampling,Yöportieri,Liliana Cavani,Naisten maaliskuu,Yöportieeri

1970-luvun miehisessä elokuvakulttuurissa italialaisohjaajat Liliana Cavani, 87, ja Lina Wertmüller, 91, olivat todellisia edelläkävijöitä. He rikkoivat pelottomasti elokuvamaailman paksuja lasikattoja ja tekivät kohua herättäneitä elokuvia seksuaalisuudesta, politiikasta, anarkisteista, fasisteista ja natseista.

Jokaisessa pariskunnassa on tietty aste sadomasokismia. Jotkut ovat siitä tietoisia, jotkut eivät.”― Liliana Cavani, The New York Times 1974

”Olen ikuisesti kiitollinen Charlottelle jokaisesta Yöportierin kuvasta.”

Näin totesi ohjaaja Liliana Cavani, kun Charlotte Rampling sai helmikuussa 2019 Berliinin elokuvajuhlilla palkinnon elämäntyöstään. Rampling oli valinnut oman juhlanäytöksensä elokuvaksi juuri Yöportierin, kohuelokuvan 45 vuoden takaa.

"The most controversial film of our time", meidän aikamme kiistanalaisin elokuva, Yöporteria mainostettiin ensi-illan aikaan vuonna 1974. Tarina natsiupseerin ja keskitysleirin vangin sadomasokistisesta suhteesta ensin keskitysleirillä ja vuosia myöhemmin Wienissä, satunnaisen kohtaamisen jälkeen, sai Suomessakin ikärajan K18.

Ohjaaja Liliana Cavania ylistettiin rohkeudesta, samoin pääosaa esittänyttä nuorta Charlotte Ramplingia, mutta elokuvaa inhonneet antoivat sille sellaisia määreitä kuin "natsi chic" ja "natsisploitaatio".

Oliko Yöportieri vakavasti otettava kuvaus Tukholma-syndroomasta, traumojen pakkomielteisestä toistosta, mahdottomuudesta paeta menneisyyttä, selviytyjien syyllisyydestä, natsien vaikutusvallasta sodanjälkeisessä Euroopassa?

Vai oliko se vain halpamainen yritys tehdä holokaustista pornografiaa?

Cavani itse kertoi Berliinissä, että elokuvan käsikirjoitus syntyi kuin transsissa, itsestään, ja että sen lähtökohtana oli hänen tekemänsä dokumenttielokuva keskitysleireiltä selvinneistä vastarintaliikkeen naisista. "Heistä yksi ei suostunut lähtemään mielestäni."

Tästä naisesta tuli Lucia, uhri joka palaa symbolisesti rikospaikalle. "Charlotte oli juuri sopiva tähän vaikeaan rooliin, hän on yhtä aikaa vapaa, hauras ja voimakas", Cavani sanoi ennen elokuvaa. Hän puhui myös rakkaudesta ja vihasta, jotka kietoutuvat yhteen. Hänelle Yöportieri on rakkaustarina.

Berliinin juhlanäytöksestä poistui hiljaista ja järkyttynyttä väkeä, esitystä edeltänyt juhlatunnelma oli tiessään.

Liliana Cavanin provokaatio toimi yhä.

Yöportieri sai ensiesityksensä Suomen televisiossa vasta 45 vuotta valmistumisensa jälkeen Teemalauantaissa toukokuussa 2019.

  • Yöportieri (Il portiere di notte / The Night Porter), Italia 1974. Ohjaus Liliana Cavani. Pääosissa Dirk Bogarde ja Charlotte Rampling. (16)
Minulla ei ole rajoja eikä ääriviivoja. Eikä niitä ole kenelläkään, ei miehillä eikä naisilla."― Lina Wertmüller, Image 2/1987

Yöportierin parina Teemalauantaissa 11.5.2019 esitettiin toisen edelläkävijän Lina Wertmüllerin ohjaama Rakkautta ja anarkiaa. Se oli uusinta syksyltä 2017, jolloin se esitettiin Wertmüllerille omistetussa Teemalauantaissa. Se taas oli osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlintaa. Wertmülleristä kertova dokumenttielokuva uusittiin Teemalla samana päivänä.

Lina Wertmüller ja valkoiset lasit
(Dietro gli occhiali bianchi, Italia 2015) Dokumenttielokuva omia teitään kulkeneesta, lasikattoja rikkoneesta elokuvaohjaaja Lina Wertmülleristä ja tämän pitkästä urasta Italiassa ja Hollywoodissa. Mukana muun muassa Martin Scorsese, Harvey Keitel, Sophia Loren sekä Wertmüllerin Rakkautta ja anarkiaa -elokuvan päätähdet Giancarlo Giannini ja Mariangela Melato. Ohjaus Valerio Ruiz. Wertmüller täytti 90 vuotta elokuussa 2018.

Rakkautta ja anarkiaa
(Film d'amore e d'anarchia, ovvero: stamattina alle 10, in via dei Fiori, nella nota casa di tolleranza..., Italia 1972) Lina Wertmüllerin menestyselokuva on sekoitus tragediaa ja komediaa, rakkautta ja anarkiaa. Päähenkilö on nuori Mussolinin murhaa suunnitteleva anarkisti, joka saapuu Roomaan ja joutuu henkilökohtaisen ja poliittisen, prostituution ja fasismin pyörteeseen. Pääosia esittävät Giancarlo Giannini, Mariangela Melato ja Lina Polito, musiikin sävelsi Nino Rota.

Natsiupseeri suutelee nuoren naisen kättä, taustalla kaksi keskitysleirivankia katselee. Kuva elokuvasta Yöportieri.
Yöportieri: Dirk Bogarde ja Charlotte Rampling. Natsiupseeri suutelee nuoren naisen kättä, taustalla kaksi keskitysleirivankia katselee. Kuva elokuvasta Yöportieri. Kuva: NonStop Entertainment Yöportieri,Charlotte Rampling,Dirk Bogarde,Liliana Cavani,Teemalauantai
Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973).
Rakkautta ja anarkiaa. Roomalaisen bordellin työntekijöitä Lina Wertmüllerin elokuvassa Rakkautta ja anarkiaa (1973). Lina Wertmüller,Teemalauantai,Rakkautta ja anarkiaa,Love and Anarchy

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa