Hyppää pääsisältöön

Kotimaiset huiput tarjoilevat Suomen euroviisushow’n

Lavakolmikko harjoituksissa.
Lavakolmikko harjoituksissa. Kuva: Thoma Hanses Euroviisut 2019,Darude,Etel Röhr,Sebastian Rejman

Miten tanssija Etel Röhristä tuli osa Look Away -show'ta? Sebastian Rejman esittelee tiukat housunsa ja puvustaja Jouni Mervas kertoo, miksi housut valittiin esitykseen.

Suomen euroviisuedustajan Darude feat. Sebastian Rejman Looka Away -lavashow on tänä vuonna koottu kotimaisin voimin. Show vaatii esiintyjien lisäksi alansa ammattilaiset niin valojen, videotekniikan, puvustuksen, koreografian ja maskin osalta. Look Awayn sanoma on ohjannut kaikkien tekijöiden työskentelyä.

Lavakoreografian on suunnitellut Reija Wäre, joka oli suunnitellut koreografian myös Uuden Musiikin kilpailuun.

Reija Wäre on tehnyt tanssikoregrafiaa mm. viime vuoden Idols-kilpailuihin, Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvaan sekä työskennellyt ohjaaja-koreografina Turun kaupunginteatterissa Tom of Finland -musikaalissa sekä syksyllä ensi-iltansa saavassa musikaalissa Amélie.

Reija Wäre ohjeistaa Sebastiania ennen ensimmäisiä harjoituksia.
Reija Wäre ohjeistaa Sebastiania ennen ensimmäisiä harjoituksia. Reija Wäre ohjeistaa Sebastiania ennen ensimmäisiä harjoituksia. Kuva: Juha-Matti Valtonen/Yle Sebastian Rejman,Euroviisut 2019,reija wäre

Koreografi Reija Wäre ihastui Etelin lopputyöhön

Tanssija Etel Röhrin vedenalainen tanssi on tärkeä osa Look Awayn lavashow’ta. Ympäristöteema kappaleessa konkretisoituu Etelin kautta. Hänen roolinsa on Äiti maa.

Etel edustaa kaikkea hienoa ja puhdasta, jonka me ihmiset voimme toiminnallamme tai toimimattomuudellamme tuhota. UMK:ssa Etel oli lavalla ja hänen vedenalainen tanssinsa oli projisoitu näyttävästi lavastekuutioon. Nyt tanssi nähdään lavalla uudella tavalla.

Etel on freelance-tanssija. Hän valmistui Tampereen konservatoriosta 2015 ja lopputyönään hän teki MRP:n (Matila Röhr Productions) tuottaman tanssilyhytelokuvan Noste.

Etel kertoo, että tanssin yhdistäminen muihin taiteenlajeihin ja uudet elementit tanssissa ovat aina kiinnostaneet häntä. Siksi tanssiteos Noste sai perinteisen lavan sijaan ympäristökseen veden ja esitysmuodokseen elokuvan.

Etel Röhr jäävuorellaan.
Etel tanssii myös lavalla, mutta videoprojisoinneissa hän tanssii veden alla. Etel Röhr jäävuorellaan. Kuva: Thoma Hanses Euroviisut 2019,Etel Röhr

– Vesi on yksi elämämme ihmeistä ja elementtinä se on hyvin kiehtova sekä tärkeä. Vesi on koko maailman yhteinen asia. Maailma ympärillä muuttuu eikä veden puhtaus ole itsestäänselvyys.

Vedessä liikkuminen antaa mahdollisuuden liikkua uudella tavalla. Ja se tuo myös omat haasteensa.

Noste-elokuvani taustalla oli japanilaisen Köbö Aben kirjoittama tieteisromaani Välijääkausi 4. Siinä tulevaisuudessa maailma peittyy veden alle ja sen seurauksena uusi ihmisrotu aloittaa uuden elämän veden alla ja veden ehdoilla, Etel kertoo tanssielokuvansa taustoista.

UMK:n koreografina toiminut Reija Wäre oli nähnyt Etelin teoksen ja vaikuttunut siitä. Siten vedenalainen tanssi päätyi osaksi Look Awayn show’ta.

Vedenalainen tanssi kuvattiin Helsingin Kallion uimahallissa 3.4. Ohjauksesta vastasi Mikko Linnavuori ja kuvauksesta Matila Röhr Production.

Pystyykö Darudea ja Sebastian Rejmania stailaamaan?

Sebastian Rejman ja Darude eli Ville Virtanen eivät vaatteilla kovinkaan paljon koreile, mutta silti puvustaja Jouni Mervaksella on riittänyt hommaa muiden töiden ohella. Jouni Mervas on freelancer, joka on viime aikoina puvustanut mm. Ylellä Puoli Seitsemän -ohjelman juontajia, Eduskuntavaalien vaalikeskustelun juontajia sekä Sannikka&Ukkolaa.

Jouni on suunnitellut Etelin puvun, josta haluttiin tehdä samanlainen kuin Etelin lopputyössä oli ollut.

– Lavalla silkkinen asu on oikein toimiva, mutta vedessä keinomateriaalit toimivat paremmin, Jouni Mervas kertoo Etelin asusta.

Puvustaja Jouni Mervas.
Puvustaja Jouni Mervas on vielä hetken Ylen puvustamossa, sitten muut työt kutsuvat. Puvustaja Jouni Mervas. Kuva: Jouni Mervas Puvustaja,Jouni Mervas

Villellä on Jounin suunnittelema käsinpainettu T-paita, joka on joutunut jo koville Tel Avivin kuumassa säässä. Niitä on tarvinnut tilata muutama lisää.

Entä Sebastianin housut, joista on jo mediassa kohistu? Jouni tiesi niiden olevan aika hurjat ja provosoivat, mutta tarjosi niitä kuitenkin. Ajatuksena oli, että musta “chapsimäinen” osa olisi öljyä, joka on tarttunut saastuneesta maasta Sebastianiin.

– En ole yrittänyt tarjota Sebastianille mitään erityisen värikästä, koska hänen tyylinsä on olla “Suomen Bon Jovi”.

Taustalaulajat kuin suoraan taivaasta

Darudella ja Sebastian Rejmanilla on rautaiset taustalaulajat mukana. Matti Leino on näyttelijä, joka on Espoon Pop-jazz -opiston kasvatteja. Ura lähti käyntiin elokuvanäyttelijänä ja hänet on nähty ruudussa draamakomediasarjassa Uusi Päivä ja komediasarjassa Härölä. Matti Leinolla on vahva tausta musikaaleissa, joita on kertynyt uran varrelle useita. Viimeisin musikaali, missä hän on ollut mukana oli Turun kaupunginteatterin musikaali Varissuo. Huhtikuussa ovat alkaneet MTV3:n uuden päivittäissarjan, Rantabaarin, kuvaukset ja Matti on sarjassa mukana.

Heini Ikonen kuuluu Ikosten muusikkosisaruksiin. Viime vuonna hänen siskonsa Tuuli lauloi Saara Aallon taustalla. Vuonna 2016 molemmat sisarukset olivat Euroviisuissa ja silloin Sandhjan taustalaujaryhmässä. Heini on tehnyt studiomuusikon ja sooloartistin uraa jo yli 10 vuotta. Hän tuntee soul-musiikin tyylillisesti omimmakseen.

Petri Somer on säveltäjä, jonka kappaleita ovat levyttäneet mm. Suvi Teräsniska, Jari Sillanpää, , Yölintu, Jesse Kaikuranta, Nomi ja Ilta. Hän on diplomia vaille konserttipianisti, joka on soittanut koskettimia ja laulanut yhtyeessä The Giant Leap yhdessä Sebastianin kanssa. Sebastian Rejman ja Petri Somer ovat säveltäneet yhtyeelle yhdessä biisejä. Petrin eno on säveltäjä Jukka Linkola, basisti ja säveltäjä Lauri Porra sekä kitaristi Mikko Lankinen hänen pikkuserkkujaan, joten muusiikkoudelta ei ole voinut välttyä.

Ensimmäinen soundcheck.
Ensimmäinen soundcheck Tel Avivissa. Vasemmalta oikealle Petri Somer, Matti Leino, Heini Ikonen, Darude ja Sebastian Rejman. Ensimmäinen soundcheck. Kuva: Juha-Matti Valtonen/Yle Euroviisut 2019,Petri Somer,Matti Leino,Darude,Sebastian Rejman,heini ikonen

Lavashow’sta vastaa tiukka kolmikko

Lavashow on suurelta osin Visual45-yhtiön kolmen osaajan luomus. Ossi Luoto, Eero Helle ja Mikko Linnavuori vastaavat valo-, video- ja sisältösuunnittelusta Look Awayn osalta. Sama kolmikko teki show’n suunnitelmat ja toteutuksen myös UMK:ssa maaliskuussa.

– Look Awayn teksti kertoo kuinka välillä katsomme poispäin tärkeissäkin asioissa. Lavashowlla haluamme kertoa tarinan koko maailmaa koskettavasta ilmastonmuutoksen tuomasta ajankohtaisesta haasteesta, johon on tärkeää löytää yhteisiä, globaaleja ratkaisuja – ketään yksittäistä tahoa sormella osoittamatta, Ossi Luoto tiivistää.

Lavashow'sta vastaa tämä kolmikko.
Vasemmalta oikealle Mikko Linnavuori, Eero Helle ja Ossi Luoto. Lavashow'sta vastaa tämä kolmikko. Kuva: Heli Vartiainen/Yle Euroviisut 2019,Eero Helle

Tel Avivin euroviisulava edustaa Ossin sanoin aina sen hetkistä parasta mahdollista teknistä osaamista. Lähtökohtana on kertoa mahdollisimman hyvin Daruden ja Sebastianin biisin tarina. Lavan jättimäinen videopinta antaa tähän hyvän mahdollisuuden.

Kolmikosta Eero Helle ja Mikko Linnavuori olivat Euroviisuissa mukana myös viime vuonna.

– Meidän osalta suurin ero viime vuoden show’hun on se, että viime vuonna konsepti tuli Brian Friedmanilta ja silloin meidän tehtäväksemme jäi toteuttaa hänen visionsa. Nyt meillä on lavashow’n konseptista isompi vastuu, kertoo Eero Helle.

Darude lavalla.
Visuaalisuus on tärkeä osa euroviisushow'ta. Valkoinen lavaste-elementti Daruden edessä on Sanna-Mari Pirkolan käsialaa. Darude lavalla. Kuva: Thoma Hanses Euroviisut 2019,Darude

Kolmikko on tehnyt show’n yhteistyössä, mutta paikan päällä Eerolla on suurempi vastuu valoista ja Mikolla videosisällöistä. Ossi vastaa lavashow’n visionäärin roolista.

Visual45 vastaa vuosittain yli 200:n yritystapahtuman, TV-ohjelman, taideinstallaation, festivaalin, konsertin ja muun erilaisen tapahtuman visuaalisesta suunnittelusta ja luovasta sisällöntuotannosta. UMK:n ohella yrityksen tämän vuoden töihin kuuluvat mm. Vesalan keikat, Juha Tapion ja Anna Puun tulevat areenakonsertit ja syksyllä avattavan uuden musiikkimuseo Famen visuaalinen sisällöntuotanto.

Lavastesuunnittelija Sanna-Mari Pirkolan käsialaa ovat show’ssa Daruden edessä oleva lavaste-elementti ja jäävuori, jonka päällä Etel tanssii.

Kameraohjauksen on suunnitellut Juha-Matti Valtonen, joka on ohjannut mm. Idolsia ja UMK:n televisioinnit vuodesta 2015 lähtien, Tähdet, tähdet -ohjelmaa, Elämä lapselle -konsertit ja Euroviisut 2018.

Maskeeraaja Päivi Kela laittaa Villen tukkaa.
Maskista ja ja kampauksista vastaa Ylen maskeeraaja Päivi Kela Tel Avivissa. Maskeeraaja Päivi Kela laittaa Villen tukkaa. Kuva: Juha-Matti Valtonen/Yle Darude,Euroviisut 2019,Päivi Kela

Koko show’n tuottajana on viime vuosien tapaan toiminut Anssi Autio. Hän on ylpeä täysin kotimaisin voimin tuotetusta sisältökokonaisuudesta.

– Puhutteleva globaali teema esityksessä on upea tapa olla mukana 41 maan joukossa maailman suurimmassa musiikkishow'ssa. Kaiken lisäksi meillä on aivan mahtava yhteishenki koko delegaatiossa.

Euroviisuposse tekemässä akustista versiota Look Away -kappaleesta.
Euroviisuposse tekemässä akustista versiota Look Away -kappaleesta. Kuva: Anssi Autio/Yle Euroviisut 2019,Darude,Sebastian Rejman,Petri Somer,Matti Leino,Etel Röhr,Heidi Ikonen

Euroviisumuistio 2019

  • Euroviisut kisataan 14.–18.5. Israelin Tel Avivissa
  • Darude feat. Sebastian Rejman edustaa Suomea Euroviisuissa kappaleella Look Away
  • Ensimmäinen semifinaali nähtiin 14.5. klo 22, Darude feat. Sebastian Rejman esiintyi tässä semifinaalissa järjestyksessä kolmantena, Suomi ei edennyt finaaliin.
  • Toinen semifinaali nähdään 16.5. klo 22
  • Finaali nähdään lauantaina 18.5. klo 22
  • Yle.fi/euroviisut-sivusto ja viisujen somekanavat Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa seuraavat Daruden ja Sebastian Rejmanin kilpailuja Tel Avivissa
  • Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids raportoivat lähetyksiä suomeksi sekä Eva Frantz ja Johan Lindroos ruotsiksi
  • Seuraa viisutunnelmia tunnisteilla #euroviisut ja #eurovision