Hyppää pääsisältöön

Sebastian Rejman nauttii euroviisukuplasta – “Tuntuu enemmän musiikkifestivaalilta kuin laulukilpailulta”

Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla
Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla Kuva: Andres Putting / eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Sebastian Rejman,Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

Suomen viisukappaleen Look Away yhdessä Daruden kanssa tehnyt Sebastian Rejman on yllättynyt positiivisesti euroviisuhuumasta. Laulaja kertoo myös, missä ja kuinka nopeasti päähän tarttuva hitti syntyi.

Suomen euroviisuedustajat Darude ja Sebastian Rejman saapuivat kisakaupunki Tel Aviviin viikko sitten perjantaina.

Sitä ennen he ovat ehtineet kiertää valmistautumassa viisuviikon koitoksiin erilaisissa ennakkojuhlissa niin Madridissa, Amsterdamissa kuin Lontoossakin. Viisufanien yhteishenki ja asialleen omistautuminen ovat tehneet laulajaan vaikutuksen.

– Kyllähän tämä on kaikin puolin näyttänyt isolta rakkauskuplalta. Itselleni Euroviisut on aiemmin ollut tapahtuma, joka tulee telkkarista kerran vuodessa, mutta monet ihmiset elävät ja hengittävät tätä ympäri vuoden. Olen onnekas, että olen päässyt mukaan tähän kuplaan.

Sebastian Rejman haastattelussa
Sebastian Rejman kansainvälisen media tentattavana Tel Avivissa. Sebastian Rejman haastattelussa Kuva: Thomas Hanses / eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Sebastian Rejman,Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

Euroviisut ei kuitenkaan olisi Euroviisut, jos se ei herättäisi voimakkaita ja usein ristiriitaisiakin tunteita. Eri maiden edustajat ovat Rejmanin mukaan kuitenkin hyvää pataa keskenään.

– Kun noita muita artisteja on tavannut, niin se tuntuu enemmän musiikkifestivaalilta kuin laulukilpailulta.

Ei koskaan sanonut kyllä

Sebastian Rejman oli varsin luonnollinen valinta Daruden vokalistiksi, sillä kaksikolla on yhteistä historiaa jo muutaman vuoden ajalta.

Ystävykset ovat keikkailleet kimpassa muun muassa Weekend Festivalilla ja kirjoittaneet yhdessä Daruden Moments-albumin nimikappaleen, jolla kuullaan myös Rejmanin laulua.

– Sebun kanssa on tosi helppoa tehdä duunia. Ajatuksemme menevät yksiin ja voimme heti avoimesti sanoa, jos joku juttu ei tunnu hyvältä, kommentoi Darude Rejmania aiemmassa artikkelissamme.

Euroviisuihin Darude sai kuitenkin houkutella toveriaan jonkin aikaa.

– Ville lähetteli mulle sellaisia herutteluvideoita Weekendin keikoista ja bailaavista ihmismassoista, että katso, tällaista se voisi olla, Sebastian muistelee.

Ajattelin, että nyt on sen verran jo vellit housussa, ettei tästä varmaan karkuunkaan enää pääse.― Sebastian Rejman

Lähestymistapa toimi, vaikka Rejman ei muistakaan antaneensa missään vaiheessa virallista myöntävää vastausta.

– Yhtäkkiä istuin Ylen Studiotalolla videokuvauksissa ja ajattelin, että nyt on sen verran jo vellit housussa, ettei tästä varmaan karkuunkaan enää pääse, Rejman muistelee ja hymyilee.

Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla
Sebastian Rejman ensimmäisissä harjoituksissa euroviisulavalla. Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla Kuva: Andres Putting / eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Sebastian Rejman,Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

Look Away sai alkunsa Intiassa

Suomen edustuskappale Look Away on alun perin Sebastian Rejmanin käsialaa. Lopullisen version he ovat tehneet yhdessä Daruden kanssa.

Biisin syntytarina vie muutaman vuoden takaiselle Intian-reissulle. Siellä vastaan tulleet köyhyys ja kurjuus vaikuttivat Rejmaniin syvästi.

– Muistan, kun menimme tuk-tukilla Delhin keskustaan, niin siinä asui perheitä kadulla. Ja ihan siinä yläkerrassa oli viiden tähden ravintola, johon ylempään kastiin kuuluvat menivät syömään sadan dollarin illallista. Se oli mulle aikamoinen shokkikokemus, laulaja muistelee.

Meni 20–30 minuuttia, niin mulla oli teksti ja melodia biisiin.― Sebastian Rejman Look Awayn synnystä

Kun Rejman palasi kotiin ja istui ensimmäistä kertaa pianon ääreen, Look Away syntyi hyvin nopeasti. Terapiaoksennuksena, kun Rejman asian ilmaisee.

– Meni 20–30 minuuttia, niin mulla oli teksti ja melodia biisiin. Oikeastaan se oli hyvin lähellä biisin nykyistä versiota, jos ne molemmat vetäisi vain akustisella kitaralla säestäen.

Katso Tel Avivissa nauhoitettu akustinen versio Look Awaysta tästä:

Monta mahdollista tulkintaa

Sebastian Rejman tietää itse, mistä hän kertoo Look Awayta laulaessaan, mutta kuulijalle tieto ei ole välttämätön. Jokainen voi tehdä tekstistä oman tulkintansa.

Rejmanin mielestä on hienoa, että kappale herättää erilaisia tuntemuksia.

– Jotkut voivat miettiä tosi pieniäkin asioita omasta elämästään, ihmissuhdeongelmia tai että syönkö juustokakkua vai en. Se on tosi ollut tosi palkitsevaa, että monet löytävät kappaleesta samastumispintaa.

Kappaleen lavaesityksessä nähdään rikkoutuvia jäävuoria ja pulassa oleva luontoäiti. Mieleen tulevat väistämättä myös ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat uhat.

Tanssija Etel Röhr harjoituksissa euroviisulavalla
Tanssija Etel Röhr lavalla ensimmäisissä harjoituksissa. Tanssija Etel Röhr harjoituksissa euroviisulavalla Kuva: Andres Putting / eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away,Etel Röhr

Aikamme globaaleihin uhkakuviin kuuluu myös puhtaan veden puute. Sitä ehkäistäkseen Rejman ja Darude ovat aloittaneet yhteistyön UNICEFin Jano-kampanjan kanssa.

Jättiyleisön edessä

Tel Avivin euroviisulavalla Darude ja Sebastian Rejman eivät tunnelmoi akustisen kitaran kanssa. Musiikki on elektronista tanssipoppia, show iso ja mahtipontinen. TV-katsojia finaalilla on luultavasti noin 200 miljoonaa.

– Onhan tuo nyt isoin lava, johon voi elämänsä aikana päästä. Se on ihan huikea mahdollisuus, once in a lifetime -juttu. Mittakaava on ihan järjetön. Eihän sitä oikein tajuakaan, kun me näemme vain ne vajaat 10 000 ihmistä siellä hallissa.

Oman biisin esittäminen Euroviisuissa on jotain sellaista, josta harva saa nauttia. Sebastian Rejman tiedostaa asian ja aikoo ottaa tilanteesta kaiken irti.

– Olen niin ylpeä tuosta biisistä ja sen sanomasta. Kyllä mä koen itseni tosi onnekkaaksi ihmiseksi. Uskon, että mun kuuluu olla just nyt just tässä ja mennä sinne lavalle tekemään parhaani.

Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla
Expo Tel Avivin penkit ovat vielä tyhjinä, mutta pian ne täyttyvät viisufaneista. Sebastian Rejman harjoituksissa euroviisulavalla Kuva: Andres Putting / eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Sebastian Rejman,Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

Artikkelia muokattu 13.5.2019 klo 15.56. Lisätty Daruden luonnehdinta Rejmanista ja linkki aiempaan artikkeliin.

Euroviisumuistio 2019

  • Euroviisut kisataan 14.–18.5. Israelin Tel Avivissa
  • Darude feat. Sebastian Rejman edustaa Suomea Euroviisuissa kappaleella Look Away
  • Ensimmäinen semifinaali nähtiin 14.5. klo 22, Darude feat. Sebastian Rejman esiintyi tässä semifinaalissa järjestyksessä kolmantena, Suomi ei edennyt finaaliin.
  • Toinen semifinaali nähdään 16.5. klo 22
  • Finaali nähdään lauantaina 18.5. klo 22
  • Yle.fi/euroviisut-sivusto ja viisujen somekanavat Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa seuraavat Daruden ja Sebastian Rejmanin kilpailuja Tel Avivissa
  • Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids raportoivat lähetyksiä suomeksi sekä Eva Frantz ja Johan Lindroos ruotsiksi
  • Seuraa viisutunnelmia tunnisteilla #euroviisut ja #eurovision