Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet – kylmän ja kuuman äärirajoilla

Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta.
Dokumenttisarjan juontaja, fyysikko Helen Czerski vierailee vuonna 1797 rakennetussa Coldharbourin tehtaassa, joka on yksi Britannian vanhimmista höyryllä toimivista villakehräämöistä ja kutomoista. Höyrykattiloiden kuumentamiseen käytetään hiiltä. Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta. Kuva: Robert Hollingworth 2017 Yle TV1,Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet

TV1 keskiviikkoisin 15. - 29.5.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaisin klo 12.00 ja maanantaisin klo 23.10, Areenassa

Erilaiset lämpötilat ovat keskeinen osa arkeamme ja mahdollistavat elämän. Lämpötilan ominaisuuksien tieteellinen tutkimus molekyylitasolta aina makrotasolle, avaruuteen ja taivaankappaleisiin, tuottaa hämmästyttävää tietoa. Uudet tutkimukset voivat mullistaa käsitystämme maailmasta.

BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja Lämpötilan huimat ominaisuudet tarkastelee äärimmäistä kylmyyttä ja valtavaa kuumuutta – sekä kaikkea siltä väliltä. Millä tavoin lämpötila on läsnä luonnon jokaisessa ilmiössä? Mistä lämpötiloissa on oikeastaan kyse?

Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta.
Fyysikko Helen Czerski Jökulsárlónin jäätikkölaguunilla Islannissa. Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta. Kuva: BBC Yle TV1,Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet

Umpijäässä

Fyysikko Helen Czerski johdattelee dokumenttisarjassa lämpötilan maailmaan. Sarjan ensimmäisessä osassa päästään ihmettelemään tieteen kehitystä ja keksintöjä kuten lämpömittari, joka osaltaan on helpottanut ihmiskunnan kehitystä. Lämpömittari avasi aivan uusia ulottuvuuksia tähtitieteessä, ilmatieteessä ja lääketieteessä.

Ohjelmassa laskeudutaan myös kylmyyden äärirajoille, missä tavalliset fysiikan lait eivät enää päde. Miten äärimmäinen kylmyys vaikuttaa aineen ominaisuuksiin? Absoluuttinen kylmyys avaa huikeita näköaloja tieteellisille mahdollisuuksille. Miten kylmyys on muokannut maailmaamme ja mitä tapahtuu, kun aine jähmettyy ilmatilan viilentyessä.

Elämän mahdollistaja

Vain riittävän tasainen lämpötila turvaa hyvät elinolot kaikelle elolliselle. Miten elämä syntyi maapallolla, joka oli silloin aivan erilainen kuin nyt? Entä miten lämmönsäätely oikein toimii?

Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta.
Helen Czerski vierailee sinisen sävyjä välkehtivässä jääluolassa Islannissa. Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta. Kuva: Robert Hollingworth / BBC Yle TV1

Sarjan toisessa osassa tutkitaan elämän syntyä paikassa, jossa kuuma kohtaa kylmän. Ohjelmassa seurataan, miten potilaan lämpötila lasketaan leikkauksessa hengissä pysymisen äärirajoille.

Leikkiä tulella

Kuumuus on aineeseen sitoutunutta voimaa, energiaa eri muodossa. Kolmannessa osassa selviää se, miten ihmisen kyky valjastaa kuumuus käyttöönsä on monen tärkeän saavutuksen takana.

Fyysikko Helen Czerski havainnollistaa, miten ihminen oppi hyödyntämään näkymätöntä lämpöenergiaa, josta tuli teollistumisen kivijalka. Sulatettua metallia on muokattu työkaluiksi, ja plasmojen polttava energia sisältää lupauksen lähes rajattomasta virrasta.

From Ice to Fire: The Incredible Science of Temperature. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Johanna Halme.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.