Hyppää pääsisältöön

Lasten luontoilta: Vikkelä näätä, punainen puunrunko ja sairas koivu?

Poika sammakkolammikolla.
Luonnosta löytyy paljon ihmeteltävää. Poika sammakkolammikolla. Kuva: Tiina Jensen luonto

Yle Radio Suomen Luontoillassa pohditaan tällä kertaa nuorimpien kuuntelijoiden soittamia ja lähettämiä kysymyksiä kotimaan eläimistä ja kasveista. Juuri nyt kevät etenee kovalla vauhdilla ja myös lapsille syntyy aiheeseen liittyen paljon havaintoja ja ihmeteltävää.

Vikkelä näätä vierailulla

Näätä seikkaili talon pihassa.
Näätä pyörähti pihapiirissä. Näätä seikkaili talon pihassa. Kuva: Minna näätä

"Kuvan näätä (Tunnistinko oikein elukan?) seikkaili pihallamme tänään noin pari tuntia sitten, seurasin sitä hyvän tovin tyttäreni 3v:n kanssa. Oli mielenkiintoista seurata sen menoa – todella utelias ja ketterä kaveri. Lopulta se meni autotallin oven eteen (oven alla reikä josta hiiri mahtuu sisään, mutta tuskin näätä) eikä kyllä autotallissa tullut vastaan :), joten varmaan jatkoi matkaa eteen päin."

Näädän ketteriä liikkeitä havainnoivat Minna ja pikkutyttö Sofia, Rengosta Nevilän kylästä, Hämeenlinnan kupeesta.

Mistä tietää, että puu on sairas?

Koivun kannosta valuu mahlaa.
Kannosta valuu mahlaa. Koivun kannosta valuu mahlaa. Kuva: Emil koivu,Mahla
Koivun kaarnassa on punaista.
Kaarnassa on punaista. Koivun kaarnassa on punaista. Kuva: Emil koivu,Kaarna

"Meidän pihasta kaadettiin iso koivu, koska se oli sairas. Mistä sen tietää? Mielestäni viime kesänä sen lehdet oli ihan vihreät. Rungossa on vähän punaista väriä. Kannosta valuu paljon mahlaa."

Keväisen koivukysymyksen lähetti Emil, 9v, Karjaalta

Miksi haavan rungoissa on punaista?

Haavan punainen runko.
Punainen haavan runko. Haavan punainen runko. Kuva: Ekaluokkalainen haapa

Haavan väritystä pohtii Ekaluokkalainen, Tuusulasta.

Lasten kysymyksiä kommentoivat ja niihin vastaavat Luontoillan asiantuntijat:

Heidi Kinnunen - nisäkkäät
Jaakko Kullberg - hyönteiset
Juha Laaksonen - linnut
Ari Saura - kalat ja matelijat
Henry Väre - kasvit

Illan isäntänä oli Asko Hauta-aho.

Osallistu Lasten Luontoiltaan keskiviikkona 15.5.2019!

Lasten Luontoiltaan voit osallistua soittamalla suoraan lähetykseen: 0203-17600.

Luontoillan sähköpostiosoite: luonto.ilta@yle.fi.

Perinteinen posti: Luontoilta PL 79, 00024 YLE

Luontoillan sivut löytyvät osoitteesta: yle.fi/luontoilta.

Kuvalliset kysymykset löytyvät sivulta: yle.fi/luonto ja Yle Luonnon Facebook-sivulta.

---------

Seuraava Luontoilta kuullaan keskiviikkona 12. kesäkuuta kello 18-20.

Lasten Luontoilta on seuraavan kerran talvisissa tunnelmissa, lähetys kuullaan 11.joulukuuta 2019.

Kuuntele Lasten Luontoilta Yle Areenasta:

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?