Hyppää pääsisältöön

“Maripöllyissä oleva isäntäperhe oli kulttuurisokki” – Au pairit -realityn ohjaaja Kati Kanerva osaa samastua sarjan päähenkilöihin

Au pari -realitysarjan ohjaaja Kati Kanerva.
Au pari -realitysarjan ohjaaja Kati Kanerva. Kuva: Johanna Juntunen KulttuuriCocktail,Au pairit

Au pairit –sarja perustuu ohjaaja Kati Kanervan omiin kokemuksiin, joiden pohjalta hän kehitti ohjelman. Kanerva tietää, miltä au paireista tuntuu, kun he lähtevät kauas kotoa hoitamaan vieraan perheen kotitaloutta. Los Angelesiin sarjan myötä muuttanut Kanerva nauttii ohjelman tekemisestä, vaikka se on myös kuluttavaa.

Au pairit -realitysarjan kehittäjä ja ohjaaja Kati Kanerva huokaa helpotuksesta. Kuudennen kauden kuvaukset ovat onnellisesti takanapäin, ohjelma leikattu ja valmis esitettäväksi katsojille.

Havaiji osoittautui kuvauskohteena runsaudensarveksi. Kukaan au paireista ei sentään joutunut hain hampaisiin, mutta draamaa ei kaudesta puutu. Juuri sen enempää Kanerva ei halua paljastaa.

– Tämä on ehdottomasti eniten tapahtumia tarjoavien kausien joukossa. Eräs au pair pääsi ihailemaan maisemia ilmasta käsin, mutta hänellä sattuu olemaan herkkä vatsa. Sairaalareissu tuli myös tehtyä ja pääsimme todistamaan aivan uudenlaista perhekäännettä, Kanerva vihjailee Los Angelesissa.

Hän muutti yli kahdeksan miljoonan asukkaan metropoliin pari vuotta sitten. Los Angeles tuli ohjaajalle tutuksi sarjan kakkoskaudella.

Omista seikkailuistani olisi saanut koko sarjan.

Kanerva sai idean au pairit -sarjaan omien kokemustensa pohjalta. Hän on ollut itse kolme kertaa au pairina ja osaa samastua nuorten fiiliksiin, joita he käyvät läpi lähtiessään toiselle puolelle maapalloa.

– Omista seikkailuistani olisi saanut koko sarjan! Tiesin, että tästä aiheesta irtoaa. Kun joutuu asumaan toisen perheessä ja totuttelemaan heidän tapoihinsa, vastaan tulee monenmoisia juttuja, joita ei pysty ennakoimaan.

Kanerva on paennut keskellä yötä Lontoossa isäntäperheen kehnon kohtelun takia. Lähtö toisesta au pair - paikasta tuli perheen isän flirttailun takia.

Suomalaisten au pairien touhuja on aiemmilla kausilla seurattu Los Angelesin lisäksi Lontoossa, Vancouverissa, Sydneyssa ja Miamissa. Kanerva tietää, miksi sarja koukuttaa.

– Mitään ei tarvitse käsikirjoittaa, vaan kaikki tapahtuu luonnostaan. On selvää, että kun nuoret lähtevät pitkäksi aikaa ulkomaille eri kulttuuriin, siellä sattuu ja tapahtuu. Ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin seurata heitä.

Vanha sanonta ”se mikä ei tapa, vahvistaa”, pätee myös au pairien kohdalla. Ihmisen on astuttava mukavuusalueensa ulkopuolelle kasvaakseen ja kehittyäkseen. Välillä väännetään itkua ja ikävöidään kotiin, mutta loppupeleissä au pairit pitävät kokemusta elämänsä parhaana.

– Kaikki vastoinkäymiset kääntyvät aina lopulta positiivisiksi, koska he ovat oppineet niistä niin paljon. Kukaan sarjassa olleista au paireista ei ole katunut päätöstä lähteä mukaan.

Au pairit Havaijilla -kauden au pairit. Kuvassa Annikka Kangasniemi, Amma Björn, Talvikki Eskola ja Emma Termonen
Annikka Kangasniemi, Amma Björn, Talvikki Eskola ja Emma Termonen ovat au pairit Havaijilla. Au pairit Havaijilla -kauden au pairit. Kuvassa Annikka Kangasniemi, Amma Björn, Talvikki Eskola ja Emma Termonen Kuva: Jussi Häyhä Au pairit

Marisätkä suunpielessä – Monen sortin isäntäperheitä

Uudelle kaudelle Kanerva valitsi yhdessä Ylen tiimin kanssa neljä innokasta ehdokasta, jotka matkasivat Oahun saarelle syyskuun lopussa. Kaikki ovat erilaisia tyyppejä niin persoonallisuudeltaan kuin elämänkokemustenkin suhteen. Tällä kertaa mukana oli vain tyttöjä.

– Tyttöporukassa tulee helpommin pientä skismaa. Sen huomaa tällä kaudella. Aika paljon haetaan keskinäisiä kemioita ja selvitellään välejä. Kaikki eivät heti tulleet toimeen keskenään, mutta ryhmän yhteishenki parani loppua kohti.

Au pairina oleminen on jatkuvaa ylä- ja alamäkeä. Kun yhdelle asiat sujuvat helpommin, toisella voi olla enemmän sopeutumisvaikeuksia.

– Yritän aina sanoa kaikille ennen lähtöä, että kolme kuukautta ei tule olemaan pelkkää ihanuutta. Sen aikana tullaan käymään läpi kaikki mahdolliset tunneskaalat.

Erilaiset tavat ja tottumukset korostuvat vieraassa maassa. Mikään ei ole tuttua. Havaiji yllätti myös Kanervan. Honolulun ulkopuolella suurkaupungin syke himmenee.

– Waikiki Beach on turistirysä, mutta muualla saarella on kaunista ja upeaa luontoa. Joillakin alueilla on ihan maalaismeininki. Havaiji on kulttuuria ajatellen aivan erilainen paikka kuin Yhdysvaltojen mantereen kaupungit.

Suurin osa kahnauksista johtuu kulttuurieroista.

Au pairit sijoittuivat eri puolille Oahua. Heidät ottivat vastaan lapsilleen kotikoulutuksen järjestänyt perhe, aktiivinen yksinhuoltajaäiti, ankaraa kasvatusta suosiva isä sekä luomufarmia pyörittävä perhe, jonka kotona vilisi niin ihmisiä kuin eläimiä.

– Muutamalla au pairilla meni melko sulavasti perheen kanssa, mutta heidän puoleltaan tuli enemmän yllätyksiä tällä kaudella kuin mitä olisin kuvitellut. Kukaan ei ollut tiukkapipoinen, mutta meno oli vähän liiankin rentoa, Kanerva hymähtää.

Havaiji on niiden 33 Yhdysvaltojen osavaltion joukossa, jossa kannabiksen lääkekäyttö on lain mukaan sallittu.

– Siihen ei ole Suomessa totuttu, joten maripöllyissä olevat isäntäperheen jäsenet olivat pienoinen kulttuurisokki au pairillemme.

Jotkut joutuivat vaihtamaan perhettä, sillä pienetkin asiat paisuvat nopeasti suuriksi, jos asioista ei puhuta.

– Suurin osa kahnauksista johtuu kulttuurieroista, kun toisen tapaa toimia ei ihan ymmärretä.

Vastoinkäymisten lomaan mahtui hienoja kokemuksia ja leppoisaa oleskelua vapaa-aikana, jolloin au paireja ei kuvattu. He nauttivat turkoosinsinisestä merestä ja kävivät patikoimassa.

– Kaikilla ei ollut autoa käytössä, mutta perheet veivät heitä rannalle ja tapahtumiin. Yksikin perhe kuljetti au pairiaan koko ajan jonnekin.

kuvia Au pairit tuotankokausien au pairesta koottuna yhteen.
Au pairit -ohjelman eri tuotantokausien päähenkilöitä. kuvia Au pairit tuotankokausien au pairesta koottuna yhteen. au pairit

Merinäköala jääkaapilla

Kanerva tuntee olevansa puun ja kuoren välissä, kun au pairit söheltävät ja joutuvat yllättäviin tilanteisiin. Juopottelua on esiintynyt. Heillä on toisiaan myös epämääräistä seuraa, joskus jopa pyytämättä. Hotellin vartija yritti vikitellä alaikäisiä au paireja tarjoamalla alkoholia Las Vegasissa ja epämääräinen hiippailija ikkunan takana pelästytti yhden au pairin Los Angelesissa. Ohjelmaa ajatellen välikohtaukset ovat kultahippuja, mutta ohjaaja tuntee myös empatiaa suojattejaan kohtaan.

– Jos tapahtuu jotain sellaista, joka voisi vaikuttaa au pairin työnsaantiin tai häiritä elämää tulevaisuudessa, leikkaamme sen ilman muuta pois.

Ohjaajalla on läheiset välit au paireihin, joita hän kaitsee, kuuntelee ja neuvoo tarvittaessa. Hänelle voi myös soittaa tiukan paikan tullen jopa yöllä.

– Ohjelman tekeminen on tosi rankkaa, vaikkakin antoisaa. Välillä tunnen, että en enää jaksa, mutta ne kolme kuukautta tarjoavat myös minulle hienoja kokemuksia. Toipumiseen menee aina kuukausi, sen verran vauhtia on, naurahtaa Kanerva.

Koska hintataso on Havaijilla korkea, ohjaaja ei suinkaan majaillut viiden tähden hotellissa. Alussa hän yritti tinkiä omasta mukavuudestaan jopa liikaa.

– Asuin ensimmäisen kuukauden niin pienessä yksiössä, että pystyin avaamaan jääkaapin oven nousematta sängystä. Minulla oli kyllä merinäköala, mutta koppi oli niin pieni, että siellä tuli ahtaanpaikankammo. Vaihdoin sen jälkeen vähän suurempaan asuntoon.

Pääsin kokemaan, miten tehdasmaisia Hollywood-tuotannot ovat.

Au pairien ohella Kanerva pitää vaateliikettä, jossa hän myy ekologisesti ja eettisesti valmistettuja suomalaista vaatteita, asusteita ja taidetta. Hän vierastaa ajatusta heittäytyä täysipäiväiseksi kauppiaaksi. Veri vetää tv-töiden pariin.

Ennen Los Angelsiin muuttamista Kanerva haaveili pääsystä tv-alalle Yhdysvalloissa. Hän toimi tuotantoassistenttina Raising Asia -sarjassa (2014), josta jäi ristiriitaiset tunteet.

– Pääsin kokemaan, miten tehdasmaisia Hollywood-tuotannot ovat. Kuvauksissa on 50 ihmistä, joilla kaikilla on joku pieni tehtävä. Se on hyvin erilaista kuin mihin olen tottunut, mutta en ole sulkenut pois ajatusta hakea paikallisia tv-töitä.

Varmaa on ainoastaan se, että Kanerva on innostunut jatkamaan au pairien tekemistä.

– Tämä on todella tärkeä sarja minulle. Toivottavasti katsojat pitävät Havaijin-kaudesta, niin sarja saisi jatkoa. Rakastan tehdä tätä ohjelmaa ja olen valmis starttaamaan seitsemänteen kauteen.

Au pairit Havaijilla, Yle Areena 29.5. ja Yle TV2 3.6. alkaen.

Vain kannabiksen lääkekäyttö on laillista Havaijilla, toisin kuin tekstissä aiemmin kerrottiin.

Kommentit