Hyppää pääsisältöön

"Niele ja kuole” – Theroux seuraa kuolinapua hankkineiden amerikkalaisten tasapainoilua elämän ja kuoleman välillä

Louis Theroux Gus Thomasonin vaimon Raeannan ja tyttären Lilianin kanssa San Luis Obispossa Kaliforniassa.
Louis Theroux Gus Thomasonin vaimon Raeannan ja tyttären Lilianin kanssa San Luis Obispossa Kaliforniassa. Kuva: Arron Fellows Louis Theroux

Vakavasti sairaat voivat saada mahdollisuuden lopettaa elämänsä lääkärin määräämillä lääkkeillä seitsemässä osavaltiossa Yhdysvalloissa. Louis Theroux seuraa muutamaa amerikkalaista, jotka ovat hankkineet apua päättääkseen elämänsä, jota he eivät enää pidä elämisen arvoisena.

On tuskin vaikeampaa päätöstä kuin päättää omasta kuolemastaan. Muun muassa Kaliforniassa saa päätöksensä tueksi lääkäriltä apua. Kuolemansairas voi hankkia lääkeannoksen, jonka avulla hän pystyy haluamallaan hetkellä lopettamaan elämänsä, kunhan täyttää tietyt ehdot.

Mitä asioita joutuu käymään läpi, kun haluaa jouduttaa kuolemaansa? Entä mitä ajatella “kuoleman oppaista”, jotka auttavat asiakkaitaan päättämään elämänsä? Dokumentti Theroux ja oikeus kuolla seuraa muutamaa amerikkalaista, jotka aikovat luopua elämästään.

Ottaako vai eikö ottaa? Gus Thomasonin perhe pohtii vaikeaa ratkaisua

Kalifornialainen Gus Thomason vietti vireitä eläkepäiviä, kunnes hänellä todettiin haimasyöpä. Lääkäri arvioi hänellä olevan vajaat puoli vuotta elinaikaa.

Thomason haluaa kuolla ilman kärsimystä – läheistensä ja itsensä takia. Kalifornian laki antaakin kuolemansairaille potilaille mahdollisuuden päättää elämänsä lääkärin määräämillä lääkkeillä muun muassa siinä tapauksessa, että elinaikaa on enintään kuusi kuukautta.

Ohjeita ei ole paljon. Niele ja kuole. Toista tarvittaessa.― Gus Thomason esittelee saamaansa lääkemääräystä.

Thomason tarttuu tilaisuuteen. Lääkepakkaus on kuitenkin kuin kuuma peruna koko perheelle, joka ei halua kokea menetystä. Vaikeaa se on etenkin Thomasonille, vaikka hän koettaakin suhtautua haudanvakavaan asiaansa myös huumorilla. Lääkitys on aina käden ulottuvilla, mutta hänen on hankala päättää, turvautuuko hän siihen.

"Kuoleman oppaat" liikkuvat lain rajamailla

Pohjoisempana Oregonin osavaltiossa Theroux tapaa parivaljakon, joka kiertää asiakkaidensa luona auttaamassa näitä itsemurhasuunnitelmissa. Brian Ruder ja Lowrey Brown ovat niin kutsuttuja “exit-oppaita” verkostossa, jolla on kalmalta kalskahtava nimikin: Final Exit.

“Lopulliseksi poismenoksi” itseään kutsuva verkosto antaa teknistä tukea niille, jotka haluavat kuolla mutteivät kuitenkaan ole kuolemansairaita. Vuonna 2015 verkosto sai rikostuomion, kun kaksi sen opasta oli auttanut erästä perheenäitiä kuolemaan kertomatta siitä kuitenkaan tämän aviomiehelle.

Theroux matkaa kuoleman oppaiden kanssa Pacific Cityyn, missä he tapaavat 65-vuotiaan Deborah Cousaidin, Lowreyn ja Brianin uuden asiakkaan. Hän on selviytynyt liikenneonnettomuudesta mutta kärsii sen jäljiltä dementian kaltaisista oireista, jotka voivat olla seurausta aivovammasta. Hän ei kuitenkaan ole kuolemansairas.

Oli huolestuttavaa kuulla Brianin olettavan, että lähes jokainen kuolisi mieluummin, kuin eläisi pahoin dementoituneena.― Louis Theroux kritisoi “kuoleman oppaiden” toimintaa

Yksin vailla läheisiä ystäviä elävä Deborah on menettänyt puolisonsakin ja sen myötä elämänhalunsa. Deborah on turvautunut oppaisiin, jotka saapuvat havainnollistamaan, miten hän voi päättää elämänsä. Välttääkseen syytteet itsemurhan avustamisesta Brian ja Lowrey ovat pyytäneet Deborahia hankkimaan itse tarvittavat välineet.

Oppaat tarjoutuvat auttamaan Deborahia muun muassa siksi, että hän kärsii dementian oireista. Theroux huomauttaa, ettei dementia aiheuta Deborahille kipua ja että itsemurha-ajatukset voivat johtua masennuksesta, joka taas voi olla kolarin aiheuttaman aivovamman perua. Voisiko Deborahin elämänhalun elvyttää masennusta hoitamalla?

Saammeko päättää kuolemastamme?

Yksi dokumentin taustalla häilyvä kysymys on, kuinka paljon saamme vaikuttaa kuolemaamme. Avustettu itsemurha on kiistelty aihe Yhdysvalloissa. Yksi vastustajista on lääkäri Stanley Bukowski, joka kysyykin dokumentin alkuminuuteilla: "Jos hoitaa ihmisiä, jotta he voivat paremmin, miten voi sanoa: 'Autan sinua kuolemaan.'"

Louis Theroux käsittelee dokumentissaan herkkää ja vaikeaa aihetta tuttuun tapaansa analyyttisesti sekä hillityn empaattisesti. Jos kokee, että tämän päivän mediamaisemasta myötätunto loistaa poissaolollaan, saattaa pitää Theroux’n tavasta käsitellä ihmisyyttä.

Theroux ja oikeus kuolla katsottavissa Areenassa 11.6.2019 asti. TV2:ssa sunnuntaina 19.5. klo 22.00.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua