Hyppää pääsisältöön

Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

Kuvituskuva. Kaksi kättä kohtaa sinisessä maailmassa. Käsitelty kuva.
Kuvituskuva. Kaksi kättä kohtaa sinisessä maailmassa. Käsitelty kuva. Kuva: Juulia Niiranta radio-ohjelmat

Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.

Toisen kädestä -radioessee (19.5.) pohtii aihetta yksilön, Hiljainen tieto (26.5.) tieteen ja taiteen, ja Pimeä valo (2.6.) politiikan näkökulmasta.

Valtiotieteiden maisteri Juulia Niiniranta havainnoi säveltäjä-muusikkopuolisonsa Niko Votkinin kanssa lapsiperheen arkea aikana, jolloin iltasadut menevät uusiksi ja kasvatusohjeet näyttäytyvät uudessa valossa. Elämme kaksoistodellisuuden aikaa; moraaliohjeet, joilla lapsiamme ohjaamme, eivät toteudu maailmassa, johon heitä kasvatamme. Toisen kädestä -essee kysyy, onko eheys menetetty ideaali, vai onko yksilön edelleen mahdollista toimia osana yhteiskuntaa ilman sietämätöntä syyllisyyttä ja ristiriitaa?

Juulia Niiniranta on valtiotieteiden maisteri, jonka pro gradu työ tutki ihmisen moraalista vastuuta globaalissa maailmassa. Hän on toiminut yhteiskunnallisella alalla mm. järjestö- ja hanketöissä sekä kulttuurin puolella tuottajana, vapaana kuvittajana ja taiteilijana. Niko Votkin on monipuolisen uran niin muusikkona kuin säveltäjänä tehnyt perkussionisti.
Toisen kädestä Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 19.5.2019 klo 18.00.

Kuvituskuva. Nainen soittaa huilua veden äärellä. Käsitelty negatiivikuva.
Kuvituskuva. Nainen soittaa huilua veden äärellä. Käsitelty negatiivikuva. Kuva: Riikka Talvitie radio-ohjelmat

Säveltäjä Riikka Talvitien ja tutkija Pirjo Kristiina Virtasen essee Hiljainen tieto pohtii sitä, millainen tieto hyväksytään tieteen ja taiteen tekemisen piiriin. Jaettu kokemusmaailmamme on kielen käsitteistön kautta hahmottuva sopimusjärjestelmä. Maailma sisältää kuitenkin erilaisia tapoja hahmottaa todellisuutta; tietoa, jolle meidän merkkijärjestelmässämme ei ole sanoja, mutta joka toisessa ympäristössä kehittyneelle kielelle on syystä tai toisesta ilmeistä tai merkittävää. Yhteiskunta- ja talousjärjestelmästä riippuen paikka, jossa ihminen elää, muodostuu hänelle eri tavoin kulttuurisesti merkittäväksi. Nämä erot vaikuttavat tieteen ja taiteen tekemisen kriteereihin ja rajauksiin. Radioessee pohtii, jääkö länsimaisten rajausten ulkopuolelle jotain, josta voisi olla meille hyötyä vastatessamme aikamme erilaisiin muutospaineisiin.

Riikka Talvitie on nykysäveltäjä ja äiti, jonka radio-ooppera Kylmän maan kuningatar palkittiin Prix Italia palkinnolla 2018. Pirjo Kristiina Virtanen on Helsingin yliopiston apulaisprofessori, joka on tutkinut muun muassa Brasilian Amazonian alkuperäiskansojen nuoria. Klarinetisti Fátima Boix soittaa osana teosta pohtien Talvitien kanssa klassisen musiikin esittämisen konventioita käytännön äänitysten kautta.
Hiljainen tieto Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 26.5.2019 klo 18.00.

Kuvituskuva. Pimeää valoa hehkuva kattolamppu.
Kuvituskuva. Pimeää valoa hehkuva kattolamppu. Kuva: Juulia Niiniranta radio-ohjelmat

Pimeä valo -radioessee perustuu kirjailija, ohjaaja Ari-Pekka Lahden tekstiin. Siinä luodaan katse kansainvälisen pankkitoiminnan verkostoon, jossa valuuttakeinottelun ja rahanpesun rahavirroin vaikutetaan erinäisiin kansallisiin poliittisiin prosesseihin. Kansallisen tason poliittinen päätöksentekokoneisto on jatkuvan yksityissektorin lobbauksen ja painostuksen kohde. Ajatus demokratiasta yksittäisen henkilön ja yhteisön edun ajajana lämmittää, mutta demokratiaksi kutsutun rakenteen takana jylläävät voimat, joiden intressit eivät välttämättä kohtaa hyvinvointivaltion kanssa, ja joille kansallinen säätely on turhanaikaista jupinaa.

Teoksen ohjaajana ja säveltäjänä toimii palkittu säveltäjä, äänisuunnittelija Petri Kuljuntausta, jonka elektroniseen äänimaailmaan kutoutuu myös muusikko Tuomas Rounakarin perinnesoittimien abstrakti äänimaailma.
Pimeä valo Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 2.6.2019 klo 18.00.

Kolmen teoksen kuraattorina on toiminut tämän artikkelin kirjoittaja, käsikirjoittaja, dramaturgi Outi Rossi. Tuotanto: Radiogalleria.

Radiogalleriasta ja kuratoinnista

Yle Draaman Radiogalleriassa käynnistyi syksyllä 2018 kuraattorimalli, jossa taiteilijat tai muut alan toimijat suunnittelevat useamman ohjelman kokonaisuuksia. Kuraattorit vastaavat itsenäisesti sisältöjen suunnittelusta ja kutsuvat mukaan yksittäisten teosten tekijät. Vuoden 2019 ensimmäisenä kuraattorina toimii käsikirjoittaja, dramaturgi Outi Rossi. Hänen suunnittelemansa kolmen ohjelman radioesseesarja Tieto, valta, muutos kuullaan Yle Radio 1:ssä Radio Variaatio -lähetyspaikalla sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019.

Radiogallerian tuottamia ohjelmia lähetetään Yle Radio 1:n Radio Variaatio -lähetyspaikalla sunnuntaisin klo 18.00 vuoroin radiodokumenttien kanssa. Lisäksi toinen lähetys radiossa torstaisin klo 22.05, ja Areenassa ohjelmat ovat kuunneltavissa ensimmäisestä radiolähetyspäivästä alkaen.

Syksyllä 2018 kuraattoreina toimivat Saara Kanerva Tamminen ja Suvi Sinervo. Heidän kuratoimansa kokonaisuudet ovat edelleen kuunneltavissa Areenassa.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.