Hyppää pääsisältöön

Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

Kuvituskuva. Kaksi kättä kohtaa sinisessä maailmassa. Käsitelty kuva.
Kuvituskuva. Kaksi kättä kohtaa sinisessä maailmassa. Käsitelty kuva. Kuva: Juulia Niiranta radio-ohjelmat,Radio Variaatio

Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.

Toisen kädestä -radioessee (19.5.) pohtii aihetta yksilön, Hiljainen tieto (26.5.) tieteen ja taiteen, ja Pimeä valo (2.6.) politiikan näkökulmasta.

Valtiotieteiden maisteri Juulia Niiniranta havainnoi säveltäjä-muusikkopuolisonsa Niko Votkinin kanssa lapsiperheen arkea aikana, jolloin iltasadut menevät uusiksi ja kasvatusohjeet näyttäytyvät uudessa valossa. Elämme kaksoistodellisuuden aikaa; moraaliohjeet, joilla lapsiamme ohjaamme, eivät toteudu maailmassa, johon heitä kasvatamme. Toisen kädestä -essee kysyy, onko eheys menetetty ideaali, vai onko yksilön edelleen mahdollista toimia osana yhteiskuntaa ilman sietämätöntä syyllisyyttä ja ristiriitaa?

Juulia Niiniranta on valtiotieteiden maisteri, jonka pro gradu työ tutki ihmisen moraalista vastuuta globaalissa maailmassa. Hän on toiminut yhteiskunnallisella alalla mm. järjestö- ja hanketöissä sekä kulttuurin puolella tuottajana, vapaana kuvittajana ja taiteilijana. Niko Votkin on monipuolisen uran niin muusikkona kuin säveltäjänä tehnyt perkussionisti.
Toisen kädestä Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 19.5.2019 klo 18.00.

Kuvituskuva. Nainen soittaa huilua veden äärellä. Käsitelty negatiivikuva.
Kuvituskuva. Nainen soittaa huilua veden äärellä. Käsitelty negatiivikuva. Kuva: Riikka Talvitie radio-ohjelmat,Radio Variaatio

Säveltäjä Riikka Talvitien ja tutkija Pirjo Kristiina Virtasen essee Hiljainen tieto pohtii sitä, millainen tieto hyväksytään tieteen ja taiteen tekemisen piiriin. Jaettu kokemusmaailmamme on kielen käsitteistön kautta hahmottuva sopimusjärjestelmä. Maailma sisältää kuitenkin erilaisia tapoja hahmottaa todellisuutta; tietoa, jolle meidän merkkijärjestelmässämme ei ole sanoja, mutta joka toisessa ympäristössä kehittyneelle kielelle on syystä tai toisesta ilmeistä tai merkittävää. Yhteiskunta- ja talousjärjestelmästä riippuen paikka, jossa ihminen elää, muodostuu hänelle eri tavoin kulttuurisesti merkittäväksi. Nämä erot vaikuttavat tieteen ja taiteen tekemisen kriteereihin ja rajauksiin. Radioessee pohtii, jääkö länsimaisten rajausten ulkopuolelle jotain, josta voisi olla meille hyötyä vastatessamme aikamme erilaisiin muutospaineisiin.

Riikka Talvitie on nykysäveltäjä ja äiti, jonka radio-ooppera Kylmän maan kuningatar palkittiin Prix Italia palkinnolla 2018. Pirjo Kristiina Virtanen on Helsingin yliopiston apulaisprofessori, joka on tutkinut muun muassa Brasilian Amazonian alkuperäiskansojen nuoria. Klarinetisti Fátima Boix soittaa osana teosta pohtien Talvitien kanssa klassisen musiikin esittämisen konventioita käytännön äänitysten kautta.
Hiljainen tieto Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 26.5.2019 klo 18.00.

Kuvituskuva. Pimeää valoa hehkuva kattolamppu.
Kuvituskuva. Pimeää valoa hehkuva kattolamppu. Kuva: Juulia Niiniranta radio-ohjelmat

Pimeä valo -radioessee perustuu kirjailija, ohjaaja Ari-Pekka Lahden tekstiin. Siinä luodaan katse kansainvälisen pankkitoiminnan verkostoon, jossa valuuttakeinottelun ja rahanpesun rahavirroin vaikutetaan erinäisiin kansallisiin poliittisiin prosesseihin. Kansallisen tason poliittinen päätöksentekokoneisto on jatkuvan yksityissektorin lobbauksen ja painostuksen kohde. Ajatus demokratiasta yksittäisen henkilön ja yhteisön edun ajajana lämmittää, mutta demokratiaksi kutsutun rakenteen takana jylläävät voimat, joiden intressit eivät välttämättä kohtaa hyvinvointivaltion kanssa, ja joille kansallinen säätely on turhanaikaista jupinaa.

Teoksen ohjaajana ja säveltäjänä toimii palkittu säveltäjä, äänisuunnittelija Petri Kuljuntausta, jonka elektroniseen äänimaailmaan kutoutuu myös muusikko Tuomas Rounakarin perinnesoittimien abstrakti äänimaailma.
Pimeä valo Yle Radio 1:ssä ja Areenassa sunnuntaina 2.6.2019 klo 18.00.

Kolmen teoksen kuraattorina on toiminut tämän artikkelin kirjoittaja, käsikirjoittaja, dramaturgi Outi Rossi. Tuotanto: Radiogalleria.

Radiogalleriasta ja kuratoinnista

Yle Draaman Radiogalleriassa käynnistyi syksyllä 2018 kuraattorimalli, jossa taiteilijat tai muut alan toimijat suunnittelevat useamman ohjelman kokonaisuuksia. Kuraattorit vastaavat itsenäisesti sisältöjen suunnittelusta ja kutsuvat mukaan yksittäisten teosten tekijät. Vuoden 2019 ensimmäisenä kuraattorina toimii käsikirjoittaja, dramaturgi Outi Rossi. Hänen suunnittelemansa kolmen ohjelman radioesseesarja Tieto, valta, muutos kuullaan Yle Radio 1:ssä Radio Variaatio -lähetyspaikalla sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019.

Radiogallerian tuottamia ohjelmia lähetetään Yle Radio 1:n Radio Variaatio -lähetyspaikalla sunnuntaisin klo 18.00 vuoroin radiodokumenttien kanssa. Lisäksi toinen lähetys radiossa torstaisin klo 22.05, ja Areenassa ohjelmat ovat kuunneltavissa ensimmäisestä radiolähetyspäivästä alkaen.

Syksyllä 2018 kuraattoreina toimivat Saara Kanerva Tamminen ja Suvi Sinervo. Heidän kuratoimansa kokonaisuudet ovat edelleen kuunneltavissa Areenassa.

 • Miten toimii viisas ihminen? Miksi toimimme tyhmästi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa olet onnistunut toimimaan viisaasti tai missä olet mokannut? Viisaus on ihmisyyden ideaali, näin ajattelee dosentti Eeva Kallio.

 • Beethoven 250: Beethovenin sävel on vapaa - toivoa voi jo nyt

  Toivo Beethovenin musiikkia

  Säveltäjä Ludwig van Beethovenin (1770-1827) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Sen kunniaksi vuoden ensimmäinen Sävel on vapaa lauantaina 25.1. on omistettu yksinomaan Beethovenin musiikille tai sovituksille Beethovenin teoksista. Suoran puhelintoivekonsertin juontajina ovat syvällinen Beethoven-tuntija, pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja musiikkitoimittaja Outi Paananen.

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.