Hyppää pääsisältöön

Viikon 20 vinkit: Elokuvia, Euroviisuja ja eurovaaleja

Colin Firth elokuvassa Kuninkaan puhe.
Colin Firth tähdittää neljällä Oscarilla palkittua Kuninkaan puhetta. Colin Firth elokuvassa Kuninkaan puhe. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuninkaan puhe

Viikolla 20 päästään jännittämään, miten Daruden ja Sebastian Rejmanin käy Euroviisuissa. Ensimmäinen tulikaste käydään tiistain semifinaalissa, jossa Suomi on mukana. Toinen semifinaali kisataan torstaina, ja Euroviisujen finaalista päästään nauttimaan lauantaina!

Eurovaalit lähestyvät ja keskiviikkona niihin valmistaudutaan Kuka johtaa Eurooppaa -lähetyksessä, joka nähdään kymmenillä eurooppalaisilla tv-kanavilla. Ylen Annastiina Heikkilä vastaa tentin someosuuden juontamisesta. Ranskalainen Emilie Tran Nguyen ja saksalainen Markus Preiß hiillostavat poliitikkoja kysymyksillään EU-parlamentin täysistuntosalissa. . Europarlamenttiryhmien kärkiehdokkaat kohtaavat suorassa tv-väittelyssä Brysselissä. Väittelyn annin pureskelee Pasilassa Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turusen johtama studioraati.

Jalkapallofaneille on myös tarjolla herkkua, kun viikon aikana nähdään jalkapallon Italian cupin loppuottelu ja FA Cupin finaali.

Elokuvatarjonnassa luvassa on muun muassa neljällä Oscarilla palkittu, Colin Firthin tähdittämä Kuninkaan puhe, Marion Cotillardin tähdittämä Luihin ja ytimiin ja Audrey Hepburnin ja Humphrey Bogartin Kaunis Sabrina.

Katso kaikki viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 13.5.

Historia: Kuningatar Viktorian lapset

Yle TV1 klo 19.00
(Queen Victoria And Her Nine Children) 1/3. Englannin kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa prinssi Albert rakastivat toisiaan syvästi ja saivat yhdeksän lasta. Kun prinssi Albert yllättäen kuoli, sureva Victoria joutui kasvattamaan lapset yksin. Kolmiosainen dokumenttisarja kuningattaresta ja tämän ongelmallisestakin suhteesta lapsiinsa. Yle Areena 90 vrk.

Lue lisää tästä

Englannin kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa prinssi Albert rakastivat toisiaan syvästi ja saivat yhdeksän lasta.
Historia: Kuningatar Viktorian lapset. Englannin kuningatar Viktoria ja hänen puolisonsa prinssi Albert rakastivat toisiaan syvästi ja saivat yhdeksän lasta. Kuva: Charlotte Zeepvat / BBC Yle TV1,Historia: Kuningatar Viktorian lapset

Yle Radio 1:n Dokkari-ilta

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Musiikki on ihmisen ensimmäisiä keksintöjä. Varhaisista urahduksista ja rallatteluista syntyi puhe ja kieli, ja tänään musiikki ympäröikin meitä kaikkialla. Yle Radio 1:n nelituntisessa Dokkari-illassa kuullaan dokumentteja musiikista, muusikoista ja siitä, miten ja mihin kaikkeen musiikki vaikuttaa. Tulossa on dokkareita roots-musiikista, muusikoiden elämästä Yhdysvaltojen Austinissa, country-musiikin iki-aikaisia tekijöitä, Oasikseen hurahtaneita faneja ja myös klassista musiikkia. Lisäksi mukana on Tom Östlingin toimittama Miehet valoa etsimässä, joka kertoo kahden huippumuusikon filosofisesta matkasta Lappiin. Kevätillan musiikillista potpuria kuuntelevat ja kommentoivat musiikkitoimittaja Pekka Laine ja toimittaja Riikka Rahi.

Neiti Sonja Haraldsenin kotitalossa

Yle Fem klo 20.30
(Heim til Sonja Haraldsen) Norjan kuningatar Sonja vierailee talossa, jossa hän asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan. On kulunut tasan 50 vuotta siitä, kun neiti Sonja Haraldsen muutti vanhempiensa oslolaisesta kotitalosta kuninkaanlinnaan. Juuri tässä talossa yhdeksän vuotta kestänyt mahdottomana pidetty seurustelusuhde kruununprinssin ja aatelittoman Sonjan kanssa sai kehittyä rauhassa. Nyt talo on siirretty lähes 200 kilometrin päähän Lillehammeriin, Maihaugenin ulkoilmamuseoon. Se on remontoitu ja sisustettu juuri sellaiseksi kuin se oli 1960-luvulla, jolloin nuoripari tapaili siellä. Elokuussa 2018, kuningasparin kultahääpäivänä, talo avattiin yleisölle. Yle Areena toistaiseksi.

Ulkolinja: Amazon, verkon jättiläinen

Yle TV1 klo 22.00
(In Amazon We Trust) Amazon-verkkokaupasta on tullut nopeasti yksi maailman vaikutusvaltaisimmista yrityksistä. Sen arvo ylittää biljoonaa dollaria, toisena yrityksenä maailmassa. Amazon vaikuttaa hanakasti ostoskäyttäytymiseemme sekä maailmantalouteen ja yhteiskuntiin, mutta mikä ohjaa Amazonin itsensä toimintaa? Voittojen maksimointiko? Yle Areena 90 vrk.

Lue lisää tästä

rekkoja isolla alueella.
Ulkolinja: Amazon, verkon jättiläinen. rekkoja isolla alueella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Amazon, verkon jättiläinen

TIISTAI 14.5.

Don't Look Away - Matka Euroviisuihin

Yle TV2 klo 21.30 ja Yle Areena ennakkoon 13.5.
Tuoreessa dokumentissa seurataan suomalaisen dj-tähden Daruden eli Ville Virtasen ja tämän aisaparin, laulaja-näyttelijä Sebastian Rejmanin taivalta kohti Tel Avivin euroviisuja. Jo muutaman vuoden ajan yhdessä töitä tehnyttä kaksikkoa yhdistävät musiikin lisäksi myös isyys ja jääkiekkoharrastus. Kamerat ovat taltioineet viisuihin huipentuvan projektin tapahtumia lokakuusta 2018 toukokuuhun 2019 saakka. Dokumentin aikana Ville ja Sebu nähdään äänitysstudiossa, promokuvauksissa, lehdistön edessä, esitysharjoituksissa, UMK-finaalissa Logomon lavalla ja kulisseissa sekä Eurovision in Concert -tapahtumassa Amsterdamissa.

Mitä reaktioita euroviisuedustajaksi pyytäminen aiheutti? Millaista UMK- ja euroviisujulkisuus on ollut verrattuna aiempaan? Kumman joukkue voitti Helsingin Areenalla järjestetyn jääkiekko-ottelun? Ensimmäistä kertaa elämässään viisukuplaan heitetyt Darude ja Sebastian Rejman avaavat dokumentissa ajatuksiaan, lisäksi siinä kuullaan ja nähdään ensimmäistä kertaa kameran edessä myös Villen vaimo Michelle, jota on osin kiittäminen siitä, että Darude ylipäätään nähdään tänä vuonna Euroviisuissa. Yle Areena 30 vrk.

Eurovision Song Contest 2019: Semifinaali 1

Yle TV2, Yle Areena, Yle Vega ja Yle Radio Suomi klo 22.00
Daruden ja Sebastian Rejmanin tulikoe on ensimmäisessä semifinaalissa, jossa Suomi esiintyy kolmantena. Lavashow’ta on hiottu maaliskuisesta UMK-esityksestä. Lavaste-elementtejä on muokattu, mutta esityksen ydinsanoma on pysynyt samana.

Ensimmäisessä semifinaalissa kilpailevat myös Slovenia, Valko-Venäjä, Tšekki, Montenegro, Kypros, Serbia, Puola, Unkari, Viro, Portugali, San Marino, Islanti, Georgia, Australia, Belgia ja Kreikka. “Viidestä isosta” Ranska ja Espanja sekä isäntämaa Israel esiintyvät ensimmäisessä semifinaalissa ja jatkavat automaattisesti finaaliin. Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin. Suomesta voi äänestää ensimmäisen semifinaalin suosikkia lukuunottamatta Suomen omaa kilpailuesitystä

Euroviisushow’n juontavat semifinaaleista finaaliin yhdessä supermalli ja tv-juontaja Bar Refaeli, tv-juontaja ja tuottaja Erez Tal, tv-juontaja ja käsikirjoittaja Assi Azar ja juontaja Lucy Ayoub. Suomenkielisinä kommentaattoreina toimivat Mikko Silvennoinen ja Krista Sigfrids, ruotsiksi kommentoivat Eva Frantz ja Johan Lindroos.

Sebastian Rejman ja Darude julistemaisessa Look Away -kuvassa.
Euroviisut. Sebastian Rejman ja Darude julistemaisessa Look Away -kuvassa. Kuva: Anton Sucksdorff / Jaakko Manninen dba Beats and Styles Euroviisut

KESKIVIIKKO 15.5.

Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 13.5.
Osa 1/3. Umpijäässä. Fyysikko Helen Czerskin tutkimusryhmä tutkii lämpötilan vaihtelua. Miten äärimmäinen kylmyys vaikuttaa aineen ominaisuuksiin? Absoluuttinen kylmyys avaa huikeita näköaloja teknologialle. Kolmiosaisen ohjelman ensimmäinen jakso. Yle Areena 60 vrk.

Lue lisää tästä

Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta.
Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet. Lämpötilojen tieteellinen tutkimus tuottaa hämmästyttävää tietoa, joka voi mullistaa käsityksiämme maailmasta. Kuva: BBC Yle TV1,Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet

Eurovaalit 2019: Kuka johtaa Eurooppaa?

Yle TV1 klo 21.30 alkaen

21.30-21.45 Eurovaalit 2019: Kuka johtaa Eurooppaa?

Pohjustus illan EU-vaaliväittelyyn EU-erikoistoimittaja Susanna Turusen johdolla.

21.55 Eurovaalit 2019: Kuka johtaa Eurooppaa?

Politiikan euroviisut! Europarlamenttiryhmien kärkiehdokkaat kohtaavat suorassa tv-väittelyssä Brysselissä. Juontajana on myös Suomen Annastiina Heikkilä. Väittelyn annin pureskelee Pasilassa Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turusen johtama studioraati.

Susanna Turunen ja Annastiina Heikkilä seisovat takanaan euroopan parlamentin istuntosali.
Kuka johtaa Eurooppaa? Susanna Turunen ja Annastiina Heikkilä seisovat takanaan euroopan parlamentin istuntosali. Kuva: Emilie Gomez / European Union 2019 Eurovaalit 2019,Susanna Turunen

Jalkapallon Italian cup: Loppuottelu

Yle TV2 klo 21.30
Jalkapallon Italian cupin loppuottelu. Italia. Selostus Matti Härkönen. HD

Kino: Luihin ja ytimiin

Yle Teema klo 21.50
(De Rouille Et D'Os) (De rouille et d'os, Ranska 2012) Marion Cotillard on Stéphanie, tappajavalaita kouluttava seireeni, joka joutuu vakavaan onnettomuuteen. Hänen vastaparinaan nähdään Matthias Schoenaerts. Hän on Ali, yökerhojen ovimiehenä ja laittomilla extreme-tappeluilla itseään ja pientä poikaansa elättävä luolamies, joka tuntuu aluksi mahdollisimman epäsuhtaiselta parilta Stéphanielle. Ranskan riviera tarjoaa puitteet romanttiselle draamalle. N: Marion Cotillard, Matthias Schonaerts. O: Jacques Audiard.

Marion Cotillard istuu, nenästä vuotaa verta.
Kino: Luihin ja ytimiin. Marion Cotillard istuu, nenästä vuotaa verta. Kuva: Cinema Mondo / Yle Kuvapalvelu Luihin ja ytimiin

TORSTAI 16.5.

Kino Klassikko: Kaunis Sabrina (7)

Yle Teema klo 21.00
(Sabrina) (Sabrina, USA 1954) Romanttisessa komediassa rahasuvun luonteiltaan täysin erilaiset veljekset rakastuvat autonkuljettajan tyttäreen. Pääosissa Audrey Hepburn, Humphrey Bogart ja William Holden. Ohjaus Billy Wilder. Yle Areena 15 vrk.

Humphrey Bogart ja Audrey Hepburn kliistävät puolilähikuvassa. Kuva elokuvasta Kaunis Sabrina.
Kino Klassikko: Kaunis Sabrina. Humphrey Bogart ja Audrey Hepburn kliistävät puolilähikuvassa. Kuva elokuvasta Kaunis Sabrina. Audrey Hepburn,Humphrey Bogart,Billy Wilder,Kaunis Sabrina

Eurovision Song Contest 2019: Semifinaali 2

Yle TV2, Yle Areena, Yle Vega ja Yle Radio Suomi klo 22.00
Torstain semifinaaliin osallistuu 18 maata: Sveitsi, Ruotsi, Irlanti, Itävalta, Moldova, Latvia, Romania, Tanska, Armenia, Albania, Azerbaidžan, Pohjois-Makedonia, Norja, Venäjä, Alankomaat, Kroatia, Liettua ja Malta. “Viidestä isosta” Saksa, Italia ja Iso-Britannia esiintyvät toisessa semifinaalissa ja jatkavat automaattisesti finaaliin. Yleisöäänien ja kansainvälisten asiantuntijaraatien antamien pisteiden perusteella 10 maata pääsee finaaliin. Suomesta ei voi äänestää toisen semifinaalin kilpailukappaleita.

PERJANTAI 17.5.

Helsinki Lit

Yle Teema ja Yle Areena klo 17.00
Toukokuinen Helsinki todistaa taas maailmankirjallisuuden maihinnousun, kun Savoyn lavalle astuu 17.-18.5.2019 toinen toistaan valovoimaisempia tähtiä, joilla on painavaa asiaa. Yle Areena näyttää koko tapahtuman ohjelman suorana.

Festivaalin esiintyjät ovat tuoneet kirjallisuuteen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun aiheita, jotka koskettavat meitä kaikkia. Odotetuimpiin kirjailijavieraisiin kuuluvat Rachel Cusk ja Hassan Blasim. Suomenirakilaisen Hassan Blasimin kirjoittamaa ja Sampsa Peltosen suomentamaa uusinta teosta Allah99 Aamulehti (29.3.) kutsuu vuosituhannen tärkeimmäksi romaaniksi. Englanninkanadalaisen Rachel Cuskin lukijat Suomessa odottavat malttamattomina sekä uutta Siirtymä-romaania että Cuskia itseään. Muiden vieraiden joukossa ovat elokuvana tunnetun Call Me by Your Name -alkuperäisteoksen kirjoittaja André Aciman, venepakolaisuudesta omakohtaisesti kirjoittava Kim Thúy sekä vanhapiikuutta esseessään pohtiva Malin Lindroth.

Festivaalin ja samalla Yle Teeman lähetyksen avaa chileläisruotsalainen menestyskirjailija Pascal Engman (Patriootit) haastattelijanaan suomenruotsalainen Li Andersson perjantaina klo 17.00. Yle Areena lähettää festivaalin kokonaisuudessaan suorana, Yle Teema perjantain ensimmäisen keskustelun lisäksi koko lauantain. Kaikki keskustelut jäävät Areenaan. Lähetyksen vetäjän Aleksis Salusjärven vieraina kirjallisuuden kisakatsomossa tavataan jälleen Suomen sanavalmiimpia ajattelijoita. Lavalla tilaisuuden juontaa Jani Toivola.

Kirjailijat Rachel Cusk ja Hassan Blasim
Helsinki Lit. Kirjailijat Rachel Cusk ja Hassan Blasim Kuva: Siemon Scamell-Katz, Katja Bohm Helsinki Lit,helsinki lit 2019

Täydellinen valokuva

Yle Fem klo 18.30
(Det perfekte bildet) Lahjakas norjalainen valokuvaaja Thomas Morel on ahkera ja hyvin kunnianhimoinen. Hän tekee aina kaikkensa luodakseen täydellisen valokuvan. 26-vuotiaana hän uupui ja vajosi syvään masennukseen. Nyt hän on keskellä uusia projekteja ja kertoo avoimesti suorituspaineistaan ja perfektionismistaan. Ohjaaja: Ida Kleppe. Tuotanto: Pandora Films, Norja 2017. Yle Areena 90 vrk.

Rytmisen EM

Yle TV2 klo 19.00
Rytmisen EM-kilpailut, yksilövoimistelijat karsivat välinefinaaleihin, välineinä vanne ja pallo. Baku, Azerbaidzhan. Selostus Marika Aho. Lähetykset myös lauantaina ja sunnuntaina.

Kino: Kuninkaan puhe

Yle Teema klo 21.00
(The King's Speech, Englanti 2010) Colin Firthin tähdittämä, neljällä Oscarilla palkittu elokuva valtaistuimelle 1930-luvulla yllättäen noussut kuningas Yrjö VI:sta, joka etsii vakavaan änkytykseensä puheterapeutin apua. Pääosissa Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Jennifer Ehle, Michael Gambon ja Derek Jacobi. Ohjaus Tom Hooper. Yle Areena 15 vrk.

Colin Firth elokuvassa Kuninkaan puhe.
Kino: Kuninkaan puhe. Colin Firth elokuvassa Kuninkaan puhe. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuninkaan puhe

LAUANTAI 18.5.

Jalkapallon FA Cup: finaali ManC - Watford

Yle TV2 klo 16.40
FA Cupin loppuottelu Manchester City - Watford. Manchester, Iso-Britannia. Selostus Matti Härkönen. HD

Teemalauantai: Moraalisia tarinoita

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Ranskalainen elokuvailta täynnä charmia, haikeutta, sydämen oppivuosia, öisiä keskusteluja, mustan ja valkean sävyjä, Pascalin filosofiaa ja moraalisia pohdintoja. Elokuvien valmistumisvuodet ovat 1969 ja 2018.

klo 20.01 Yöni Maudin luona (S)
(Ma nuit chez Maud, Ranska 1969) Eric Rohmerin mestariteos: uskovainen katolinen mies ja vapaamielinen eronnut nainen viettävät yön yhdessä keskustellen uskonnosta ja moraalista. Pääosissa Jean-Louis Trintignant ja Francoise Fabian. Yle Areena 30 vrk.

klo 21.47 Oppivuodet pariisilaisittain (12)
(Mes Provinciales, Ranska 2018) Nuori mies saapuu Lyonista Pariisiin opiskelemaan elokuvaa ja elämää. Jean-Paul Civeyracin lämmöllä ja ironialla ohjaama elokuva kertoo oman tien ja äänen etsimisestä älyllisesti itsevarmojen ikätovereiden keskuudessa. Pääosissa Andranic Manet, Corentin Fila, Gonzague van Bervesseles, Sophie Verbeeck. Yle Areena 30 vrk.

Etienne (Andranic Manet) ja Annabelle (Sophie Verbeeck) elokuvassa Oppivuodet pariisilaisittain
Oppivuodet pariisilaisittain. Etienne (Andranic Manet) ja Annabelle (Sophie Verbeeck) elokuvassa Oppivuodet pariisilaisittain Teeman elokuvafestivaali,A Paris Education,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Eurovision Song Contest 2019: Finaali

Yle TV2, Yle Areena, Yle Vega ja Yle Radio Suomi klo 22.00
Finaalissa kilpailee yhteensä 26 musiikkiesitystä, joista 20 on selvittänyt tiensä illan suoraan lähetykseen tiistain ja torstain semifinaaleista. Varmat finalistit ovat viime vuoden voittajamaa Israel sekä suuret rahoittajamaat Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Espanja.

Euroviisushow’n juontavat supermalli ja tv-juontaja Bar Refaeli, tv-juontaja ja tuottaja Erez Tal, tv-juontaja ja käsikirjoittaja Assi Azar ja juontaja Lucy Ayoub. Suomenkielisinä kommentaattoreina toimivat Mikko Silvennoinen ja Krista Sigfrids, ruotsiksi selostavat Eva Frantz ja Johan Lindroos. Yle Radio Suomen puolella suoran lähetyksen juontavat Sanna Pirkkalainen ja Sami Sykkö.

SUNNUNTAI 19.5.

Luontohetki: Attenborough'n erikoiset

Yle TV1 klo 18.00
(David Attenborough's Natural Curiosities, S4) 1/6. Brittiläisessä dokumenttisarjassa sir David Attenborough tutustuu lajeihin, jotka hämmästyttävät ja ihastuttavat erikoisuudellaan. T: BBC. Kuusiosainen sarja. Uusinta. Yle Areena 8 vrk.

Lue lisää tästä

Ohdakeperhonen
Luontohetki: Attenborough'n erikoiset. Ohdakeperhonen Kuva: © Corbis. All Rights Reserved. luontohetki: attenboroughn erikoiset

Ruoan pelastajat - uusi sarja!

Yle Fem klo 18.30
(Maträddarna) 1/4. Kuinka paljon ruokaa menee hävikkiin? Tarvitseeko asiasta oikeastaan välittää? Ruotsalaiset Anne Lundberg ja Paul Svensson matkaavat maailmalle saadakseen vastauksen yhteen aikamme kuumimmista kysymyksistä: kuinka saisimme ruokahävikin loppumaan? Parivaljakko kokeilee yllättäviä reseptejä, joiden avulla voisimme nauttia ruoasta, joka heitettäisiin muuten jäteastiaan. Tänään Anne seuraa öisin roskiksista ruokansa hakevaa dyykkaajaa. Paul puolestaan saa idean ja alkaa kehitellä uutta tuotetta porkkanan naateista. Lisäksi ihmetellään, miksi maito on vettä halvempaa. Yle Areena 91 vrk.

Mies ja nainen seisovat omenaviljelmän keskellä, miehellä omena kädessään.
Ruoan pelastajat. Mies ja nainen seisovat omenaviljelmän keskellä, miehellä omena kädessään. Kuva: Lars Schön / SVT Sveriges Television Ab ruokaohjelmat,Ruoan pelastajat

Elokuva: Qeda (12)

Yle Fem klo 21.00
(Fang Rung) Ensiesitys! Vuosi on 2095. Maailmaa on kohdannut ympäristökatastrofi. Merenpinta on noussut ja kaikki luonnollinen juomavesi on ehtynyt. Tutkimuspäällikkö Fang Rung on toteuttanut molekyylisen jakautumisen ja lähettää itsensä takaisin vuoteen 2017. Fang Rung juoksee nyt kilpaa aikaa vastaan panoksenaan ei vain itsensä, vaan maailman pelastaminen. O: Max Kestner, Tanska 2017. N: Carsten Björnlund, Sofia Helin, Stina Ekblad, Dragomir Mrsic. Yle Areena 31 vrk.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua