Hyppää pääsisältöön

Howellsin miellyttäviä soivuuksia

Englantilainen säveltäjä-urkuri Herbert Howells (1892–1983) tunnetaan ennen kaikkea kirkkomusiikkituotannostaan. Nyt myös säveltäjän varhaista kamarimusiikkia voi makustella kolmen teoksen verran.

Howells äänitteen kansi
Howells äänitteen kansi Herbert Howells

Howellsin musiikillinen kerronta rakentuu laveiden melodialinjastojen sekä rikkaiden moniäänisten kudelmien varaan. Pirteän oloisesti soiva sävelistö etenee muodoltaan vapaasti aiheesta toiseen hypähdellen. Aihelmien esittelyksi teokset eivät kuitenkaan jää, vaan sävelistöllä on selkeä suunta. Näin muodossa on eheyttä ja kantavuutta.

Napakasti laadittu Lady Audrey -sarja jousikvartetille on kepeää ja paikoin haikeaa musiikkia. Sarja jää laadullisesti kuitenkin kahden muun teoksen varjoon.

Kolmas jousikvartetto "In Gloucestershire" soi miellyttävästi ja hallitusti. Dante-kvartetti (Krysia Osostowicz, viulu, Oscar Perks, viulu, Yuko Inoue, alttoviulu, Richard Jenkinson, sello) tekee puolen tunnin teoksesta jämerän kaarroksen. Kokonaisuus on tasapainoinen ja huoliteltu.

Alttoviulisti David Adamsilla vahvistettu Gould Piano Trio (Lucy Gould, viulu, Alice Neary, sello, Benjamin Frith, Piano) viihtyy selvästi A-duuri-pianokvarteton lämpimissä resonansseista. Ääriosat liikahtelevat ripeästi, mutta lempeästi. Keskimmäinen hidas osa kuumottuu haaveillen.

Kolme laadukkaasti tallennettua teosta antaa hyvän kokonaiskuvan Hownessin miellyttävästä sävelkielestä.

Herbert Howells. Chamber Music. Dante-kvartetti, Gould Piano Trio, David Adams, alttoviulu. Naxos (8.573913)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.