Hyppää pääsisältöön

Howellsin miellyttäviä soivuuksia

Englantilainen säveltäjä-urkuri Herbert Howells (1892–1983) tunnetaan ennen kaikkea kirkkomusiikkituotannostaan. Nyt myös säveltäjän varhaista kamarimusiikkia voi makustella kolmen teoksen verran.

Howells äänitteen kansi
Howells äänitteen kansi Herbert Howells

Howellsin musiikillinen kerronta rakentuu laveiden melodialinjastojen sekä rikkaiden moniäänisten kudelmien varaan. Pirteän oloisesti soiva sävelistö etenee muodoltaan vapaasti aiheesta toiseen hypähdellen. Aihelmien esittelyksi teokset eivät kuitenkaan jää, vaan sävelistöllä on selkeä suunta. Näin muodossa on eheyttä ja kantavuutta.

Napakasti laadittu Lady Audrey -sarja jousikvartetille on kepeää ja paikoin haikeaa musiikkia. Sarja jää laadullisesti kuitenkin kahden muun teoksen varjoon.

Kolmas jousikvartetto "In Gloucestershire" soi miellyttävästi ja hallitusti. Dante-kvartetti (Krysia Osostowicz, viulu, Oscar Perks, viulu, Yuko Inoue, alttoviulu, Richard Jenkinson, sello) tekee puolen tunnin teoksesta jämerän kaarroksen. Kokonaisuus on tasapainoinen ja huoliteltu.

Alttoviulisti David Adamsilla vahvistettu Gould Piano Trio (Lucy Gould, viulu, Alice Neary, sello, Benjamin Frith, Piano) viihtyy selvästi A-duuri-pianokvarteton lämpimissä resonansseista. Ääriosat liikahtelevat ripeästi, mutta lempeästi. Keskimmäinen hidas osa kuumottuu haaveillen.

Kolme laadukkaasti tallennettua teosta antaa hyvän kokonaiskuvan Hownessin miellyttävästä sävelkielestä.

Herbert Howells. Chamber Music. Dante-kvartetti, Gould Piano Trio, David Adams, alttoviulu. Naxos (8.573913)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.