Hyppää pääsisältöön

Leshnoff laatii hallittuja kokonaisuuksia

Yhdysvaltalaisen Jonathan Leshnoffin (s. 1973) kiinnostava tuotanto rakentuu pitkälti näyttävästi laaditun orkesterimusiikin ja suurten lajityyppien varaan. Nyt niistä päivänvalonsa saavat viimeisen kymmenen vuoden aikana valmistuneet kitarakonsertto, neljäs sinfonia sekä orkesteriteos Starburts.

Leshnoff äänitteen kansi
Leshnoff äänitteen kansi Jonathan Leshnoff

Leshnoffin kymmenestä konsertosta mukaan valikoitunut Konsertto kitaralle ja orkesterille (2013) on hyvin laadittu kokonaisuus. Sen kolme osaa kiepsahtelevat vähän liiankin tunnistettavasti etenkin espanjalaisen kitararepertuaarin klassikkojen vanavedessä, mutta viihdyttävässä kepeydessä on silti jotain puoleensavetävää. Leshoff orkestroi kevyesti ja osaa lisäksi antaa tilaa soolosoittimelle. Kitaristi Jason Vieaux tekee näyttävän ja perusvirtuoosisen teoksen kanssa laadukasta jälkeä.

Pääosaan nousee neljäs sinfonia. Sen ensimmäisessä osassa on paljon elokuvamusiikkimaisia piirteitä. Elokuvamusiikkimaiseksi katkelmalliseksi kokonaisuudeksi osa ei kuitenkaan latistu. Leshnoff rakentaa pitkiä musiikillisia jatkumoita ja vankkoja selkeitä kokonaisuuksia. Jälkimmäinen osa hiipii vaikuttavasti äänettömyydestä kohti vankkaa huipennustaan.

Säännöllisesti yhdysvaltalaisia säveltäjiä levyttävä Nashvillen sinfoniaorkesteri tekee Giancarlo Guerreron johdolla jälleen jämerää jälkeä. Neljännen sinfonian finaalin hiljalleen kasvava legatomaisema säväyttää. Jousiston massa soi muhevasti ja vaskikoraaleissa on lämmintä rouheutta. Rytminkäsittely on rentoa, mutta sähäkkää ja tarkkaa.

Leshnoff. Sinfonia nro 4, Kitarakonsertto, Starburst. Nashvillen sinfoniaorkesteri, joht. Giancarlo Guerrero. Naxos. (8.559809)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.