Hyppää pääsisältöön

Näppäriä Bach-sovituksia

Duo imPuls (Sebastian Bartmann ja Barbara Bartmann) vakuutti kolmen vuoden takaisella debyyttilevyllään Liquid Moods. Taidokkaan pianoduon uudella julkaisulla on ollut lähtökohtana yhdistellä Bachin Das Wohltemperierte Klavier -kokoelmaa minimalismiin.

MInimal Bach äänitteen kansi
MInimal Bach äänitteen kansi Das wohltemperierte Klavier

Pianisti-säveltäjä Sebastian Bartmannin sovituksissa on raikkautta. Bartmannin Bach-sovitukset kahdelle pianolle ovat taitavasti laadittuja. Kokoelmassa on vaihtelevuutta ja sukkelaa keksintää.

Silti minimalistisesta - tai pikemminkin jälkiminimalistisesta - yhteydestä olisi voinut enemmänkin irti ottaa. Lähtökohdat huomioon ottaen voisi olettaa, että toisteisuuden ja pienten muuntumien kautta rakennettaisiin uudenlaisia soivuuksia. Oikeastaan minimalismi ei ylipäänsä ole riittävän kuvaileva viitekehys sovituksille.

Bartmann on muokannut Bachin sävelistöstä imeviä ja kevyesti rullaavia pieniä makupaloja, joissa on usein elokuvamusiikkimainen ulottuvuus. Rytmistä imua ja värielementtejä on ripoteltu sinne tänne. Alkuperäisistä lähtökohdista ei kuitenkaan riittävästi irtauduta ja kokonaisuus jää siten näppärien sovitusten tasolle.

Minimal Bach. Duo imPuls. Buzz (ZZ 76130)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.