Hyppää pääsisältöön

Näppäriä Bach-sovituksia

Duo imPuls (Sebastian Bartmann ja Barbara Bartmann) vakuutti kolmen vuoden takaisella debyyttilevyllään Liquid Moods. Taidokkaan pianoduon uudella julkaisulla on ollut lähtökohtana yhdistellä Bachin Das Wohltemperierte Klavier -kokoelmaa minimalismiin.

MInimal Bach äänitteen kansi
MInimal Bach äänitteen kansi Das wohltemperierte Klavier

Pianisti-säveltäjä Sebastian Bartmannin sovituksissa on raikkautta. Bartmannin Bach-sovitukset kahdelle pianolle ovat taitavasti laadittuja. Kokoelmassa on vaihtelevuutta ja sukkelaa keksintää.

Silti minimalistisesta - tai pikemminkin jälkiminimalistisesta - yhteydestä olisi voinut enemmänkin irti ottaa. Lähtökohdat huomioon ottaen voisi olettaa, että toisteisuuden ja pienten muuntumien kautta rakennettaisiin uudenlaisia soivuuksia. Oikeastaan minimalismi ei ylipäänsä ole riittävän kuvaileva viitekehys sovituksille.

Bartmann on muokannut Bachin sävelistöstä imeviä ja kevyesti rullaavia pieniä makupaloja, joissa on usein elokuvamusiikkimainen ulottuvuus. Rytmistä imua ja värielementtejä on ripoteltu sinne tänne. Alkuperäisistä lähtökohdista ei kuitenkaan riittävästi irtauduta ja kokonaisuus jää siten näppärien sovitusten tasolle.

Minimal Bach. Duo imPuls. Buzz (ZZ 76130)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.