Hyppää pääsisältöön

Pins.ku inhosi tubettamista, mutta rakastaa musiikkia: “Ei mua kiinnosta olla tubeartisti”

Keltahiuksinen nuori nainen katsoo vino hymy kasvoillaan kameraan, päällä liekkikuvioinen paita.
Keltahiuksinen nuori nainen katsoo vino hymy kasvoillaan kameraan, päällä liekkikuvioinen paita. Kuva: Juuli Aschan, YleX musiikki,tubettajat

Pins.kulta on hävinnyt musiikkiuransa aloittamisen jälkeen 30 000 seuraajaa, ja se on hänestä vain hyvä asia.

Pinsku, tyylitellen Pins.ku, alkoi tehdä Youtube-videoita 14-vuotiaana. Viidessä vuodessa tubettaja keräsi itselleen yli sadantuhannen seuraajan yleisön. Sitten Pinsku päätti lopettaa tubettamisen.

Päätös oli Pinskulle helppo.

– Inhosin sitä tosi pitkään, ei siihen ole mitään kaunisteltua selitystä, hän toteaa.

Nyt 21-vuotias artisti poisti kaikki Youtube-videonsa kaksi vuotta sitten. Kameralle puhuminen ei ollut tuntunut hyvältä enää pitkään aikaan, eikä ura “youtubeartistina” kiinnostanut. Musiikin tekeminen sen sijaan oli ollut haaveena siitä lähtien, kun Pinsku viisivuotiaana kirjoitti ensimmäisen biisinsä.

Youtube-artistius ei enää ole mikään uusi juttu. Niin meiltä kuin maailmalta löytyy esimerkkejä tubettajista, jotka ovat videoidensa rinnalla alkaneet tavoitella uraa muusikoina. Suomessa tunnetuimpia tubeartisteja ovat YleX Läpimurto -listauksen viidenneksi nostettu, YleXPopissakin nähtävä Tuure Boelius, kansainvälistä mainetta niittänyt Saara sekä yleisöäänillä Vuoden artisti -Emmalla vuonna 2017 palkittu Arttu Lindeman.

Kaikkia laulajan uralle tähtääviä Youtuben ja musiikin yhdistäminen ei innosta. Esimerkiksi Sini Yasemin ja Aleksanteri Hakaniemi aloittivat uransa tubettajina, mutta nykyään heidät tunnetaan lähes yksinomaan muusikoina. Harva muistaa, että heillä on historiaa myös videoiden parissa, eivätkä artistit itsekään siitä juuri puhu.

Myös Pinsku koki, että tubettaminen oli hänen musiikkiuransa tiellä.

– Puhtaasti siitäkin syystä, että mun aika ei riitä. En tiedä, miten ihmiset, jotka tekevät Youtubea ja musaa, tekevät sen.

Pinskun mukaan tubettaminen ei lähtökohtaisesti ole esteenä artistin uskottavuudelle. Se oli vain esteenä hänen omalle tekemiselleen.

Youtube-kasvot esiintyvät usein videoillaan hyvin henkilökohtaisesti ja tuovat oman itsensä lähelle yleisöään. Pinsku taas näkee “tavallisen Pinskun” ja artisti-Pinskun välillä selkeän eron.

Toukokuun toisella viikolla julkaistun fuk(u)boi-sinkun musiikkivideolla nähdään malliesimerkki Pinskun rohkeasta ja kylmästä artistin alter egosta.

– Se alter ego murhaa miehen fuk(u)boi-videossa. Tavallinen Pinsku on huonossa suhteessa niin kauan, että toinen osapuoli murtuu. Se on se vissi ero, hän naurahtaa.

30 000 seuraajaa lähti, ja se on vain hyvä asia

Pinsku julkaisi ensimmäisen sinkkunsa Makuuhuoneessa loppusyksystä 2018. Hän perusti sen musiikkivideota varten uuden Youtube-tilin, vaikka vanhalla tube-tilillä oli edelleen lähes 100 000 tilaajaa.

Musiikkiuran rakentaminen vanhan tilin raunioille olisi epäilemättä ollut selkeä väylä saada uusille kappaleille laajaa huomiota.

– Haluan, että ihmiset, jotka oikeasti haluavat kuunnella, kuuntelevat. Mulla ei ole mikään tarve pakottaa, että kuuntele!

Keltahiuksinen nuori nainen katsoo katsoo kameraan ja laittaa toisella kädellä hiuksia korvan taakse pinkin taustan edessä. Päällä liekkipaita.
Pinsku sanoo kirjoittavansa aina suurimpien tunnekuohujensa vallassa. "En mene koskaan studiolle niin, että kirjoitetaan biisi, vaan mulla on aina jotain valmiina", hän kertoo. Keltahiuksinen nuori nainen katsoo katsoo kameraan ja laittaa toisella kädellä hiuksia korvan taakse pinkin taustan edessä. Päällä liekkipaita. Kuva: Juuli Aschan, YleX musiikki,tubettajat

Täysin puhtaasta pöydästä ei Pinskun kohdalla voi kuitenkaan puhua. Artistinimi on sama kuin tube-videoita tehdessä, eikä Instagram-tilikään mennyt uusiksi. Siellä häntä seuraa tällä hetkellä noin 107 000 käyttäjää.

Pinsku kertoo miettineensä nimen vaihtamista, mutta se ei tuntunut hänestä hyvältä. Tuntui, että hän olisi yrittänyt muuttaa itsestään jotain muuta kuin mitä hän oikeasti on.

Instagram-tililtä on musiikkiin siirtymisen myötä hävinnyt Pinskun mukaan lähes 30 000 seuraajaa. Se on numeroiden tuijottelua vihaavan artistin mukaan pelkästään positiivinen asia.

– On ollut hyvä huomata, että ne joita ei kiinnosta, ovat lähteneet. Se on ollut vapauttavaa.

Instagramin kautta artisti on aktiivisessa yhteydessä seuraajiinsa, ja sieltä hän saa myös suurimman osan kuulijapalautteesta. Fuck(u)boi-sinkusta on tullut sekä positiivisia että negatiivisia kommentteja. Kädenlämpöisiä “ihan kiva” -kommentteja ei juuri ole näkynyt.

Niitä hän ei kaipaakaan.

– Haluan, että mua joko rakastetaan tai vihataan. En tarvitse sitä välimuotoa.

Keltahiuksinen nuori nainen nojaa käteensä ja katsoo suoraan kameraan pinkin taustan edessä. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin.
Viha ja inho ovat niin vahvoja tunteita, että Pinsku on jopa hieman otettu, jos hänen tekemisensä herättävät sellaisia. Keltahiuksinen nuori nainen nojaa käteensä ja katsoo suoraan kameraan pinkin taustan edessä. Kuva rajattu rintakehästä alaspäin. Kuva: Juuli Aschan, YleX musiikki,tubettajat,pins.ku

Pinsku on ollut nuoresta iästä asti julkisuudessa ja anonyymien kommenttien kohteena. Se on opettanut artistin suhtautumaan ymmärtäväisesti, jopa kiitollisesti myös negatiiviseen palautteeseen. Kommentit, jotka olisivat olleet liian rankkoja 14-vuotiaan Pinskun sulatettavaksi, ovat tänä päivänä jo helppo ottaa vastaan.

Instagram-viesteissä arvostelun kohteeksi tube-tausta nousee harvoin, useammin siihen johtavat ulkomusiikilliset seikat. Artistin olemus ja look huokuvat billieeilishmaista surullisen tytön estetiikkaa, johon kuuluvat esimerkiksi värikkäät hiukset, tekoverellä leikkiminen ja blondatut kulmakarvat. Tällaiset klassisesta kauneuskäsityksestä poikkeavat tyylivalinnat herättävät toisinaan negatiivista huomiota.

– Onhan se aika hasardia, mutta en ole yllättynyt, Pinsku toteaa.

– Enkä itsekään tykkää itsestäni aina. Se on ihan ymmärrettävää, että eivät muutkaan aina tykkää.


Kuuntele myös Pinskun vierailu Uuden musiikin X:ssä alta!