Hyppää pääsisältöön

Raasakka tuo kuultavaksi vähemmän tuttua sävelistöä

Klarinetisti Mikko Raasakka ja pianisti Antti Vahtola ovat tehneet ison urakan kaivaessaan esiin klarinetille ja pianolle sävellettyä musiikkia itsenäisen Suomen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Nyt Raasakan ja Vahtolan pieteetillä esittämistä teoksista voi nauttia myös tallenteena.

tuntematon äänitteen kansi
tuntematon äänitteen kansi Leevi Madetoja

Seitsemän säveltäjän pienimuotoisista teoksista koostuva kokonaisuus avaa ikkunan maamme viime vuosisadan alkupuolen musiikkielämään. Samalla kokoelman tyylillinen moninaisuus muistuttaa meitä ajasta, jolloin kansallismodernismi ei ollut vielä tyystin vakiintunut säveltaiteemme yleistyyliksi.

Leevi Madetoja ja Tauno Pylkkänen edustavat äänitteellä vahvimmin kansallisromantiikan soivuuksia. Pylkkäsen Pastoraali sekä Madetojan Vanhoja kansantansseja tuovat kokonaisuuteen tyylillistä leveyttä, vaikka musiikillisesti niiden sisältö jää vaatimattomaksi. Madetojan Lyyrillinen sarja soi Raasakan omana sovituksena.

Lauri Saikkolan ja Väinö Hannikainen sävelistössä on leikkisyyttä ja uusklassista rytmipoljentaa.

Sulho Rannan teos La Sera on levollinen ja unelmoiva, kun sävyisään pastoraaliin yhyttyy mukaan impressionistisia sävyjä.

Eino Roihan kahden kappaleen sävelkieleen kuumottuu mukaan tummaa ekspressionismia. Etydin käsikirjoitus oli kateissa, joten Vahtola hahmotteli sen uudestaan 1960-luvulla tehdyn äänitteen pohjalta.

Erik Bergmanin Kolme fantasiaa jää historiankirjoihin ensimmäisenä kotimaisena teoksena, joka rakentui kokonaan 12-säveljärjestelmän pohjalta. Näin modernismi-juna saapui 1950-luvun alussa Suomeen kolmisenkymmentä vuotta myöhässä. Sama aikataulu tuntuu pätevän edelleen.

Raasakka on myös saattanut pääosin äänitteen teokset nuottimateriaaliksi. Toivottavasti se auttaa teoksia löytämään tiensä myös konserttiohjelmistoon.

Tuntematon. Suomalaista musiikkia klarinetille ja pianolle. Mikko Raasakka, klarinetti, Antti Vahtola, piano. Pilfink (JJVCD-208)

Kuuntele Uudet levyt 14.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.