Hyppää pääsisältöön

Hard Rock Hallelujah!

Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Vuonna 2006 kohuttiin jo ennen karsintoja. Hirviöasuihin pukeutunut hard rock- ja heavy metal -yhtye Lordi oli herättänyt median huomion epäeuroviisumaisella tyylillään. Suomen esikarsinnassa kaikki artistit esittivät kaksi kappaletta, joista yleisö äänesti toisen jatkoon. Lordilta kuultiin kappaleet ”Hard Rock Hallelujah” ja ”Bringing Back the Balls to Rock”. Ensimmäinen valittiin finaaliin, mutta Tomi Metsäkedon esittämä italiankielinen kappale Eternamente Maria sai enemmän ääniä.

Itse finaalissa viisuvoittajan äänestys käytiin kahdessa osassa. Ensimmäisen puhelinäänestyksen kuusi parasta pääsivät superfinaaliin. Mr. Lordin eli rovaniemeläisen Tomi Putaansuun kirjoittama Hard Rock Hallelujah sai lopulta yli 67 000 ääntä. Eternamente Maria jäi 45 000 ääneen ja kolmanneksi sijoittui myöhemmin radiohitiksi päässyt Annika Eklundin esittämä Shanghain valot.

Semifinaalista jatkoon murskavoitolla

Eurovision laulukilpailusta on kehkeytynyt vuosien varrella suurtapahtuma, ja kisarumba kestää viisukaupungissa noin kaksi viikkoa. Ateenassa järjestettyjen viisujen huomion kerääjä oli Lordi, jolle ennustettiin niin häpeää, jumbosijaa kuin voittoakin.

Semifinaaliin osallistui 24 maata, joista kymmenen selvisi jatkoon. Lordi oli historian ensimmäinen finaalikierrokselle päässyt suomalainen osanottaja kaksiosaisten kisojen aikana. Vasta finaalin jälkeen kerrottiin, että Lordi oli ollut murskaavan ylivoimainen ykkönen semifinaalissa.

Finland 12 points!

Kansainväliset vedonlyöntitoimistot veikkasivat Lordia viiden parhaan joukkoon kisassa, ja Suomessakin alkoi herätä arkaa toivoa menestymisestä Euroviisuissa. Nyt oli Suomen vuoro!

Vielä on toivoa, sillä Suomen euroviisuedustaja Lordi kilpailee illalla Ateenassa ja kenties jopa viisuvoitosta.― Iltauutissa kerrottiin Suomen pudonneen jääkiekon MM-finaalista, mutta Euroviisujen finaali oli vielä edessä.
Todellinen voitontaistelu illan finaalissa käytäneen kuitenkin lateksin ja botoksin välillä.― Toimittajan kommentti uutisissa

Lähes puolitoista miljoonaa suomalaista jännitti kotikatsomossa Lordin menestystä finaalissa 20. toukokuuta 2006.

Pisteidenanto alkoi lupaavasti. Ensimmäisenä oli Slovenia, jolta Suomi sai kahdeksan pistettä. Seuraavana ollut Andorra antoi kymmenen pistettä ja Suomi siirtyi johtoon, joka säilyi kilpailun loppuun asti. Mitä pidemmälle pistelaskussa päästiin, sitä hilpeämmäksi nousi myös tunnelma kisoja kommentoivilla toimittaja Heikki Paasosella ja Jaana Pelkosella. Paasonen hihkui "vihdoinkin" ja "menihän siihen 40 vuotta" ja Pelkonen kehotti kotona katsojia nousemaan seisomaan.

Nouskaa seisomaan ja huutakaa kotona: Me teimme sen!― Toimittaja Jaana Pelkonen ilakoi pistelaskun loppusuoralla

Suomi sai täydet 12 pistettä kaikilta Pohjoismailta sekä Britannialta, Virolta, Puolalta ja Kreikalta. Suomen pistesaalis kohosi kaikkien aikojen ennätykseen 292 pisteeseen. Toiseksi tullut Venäjä jäi 44 pisteen päähän.

Hirviösankareiden kotiinpaluu

Lordin voitto sai suomalaiset kaduille jo euroviisuyönä. Samalla alkoi Yleisradiossa seuraavan vuoden kisojen suunnittelu.

Ensimmäisenä vuorossa oli ilmoitus, että kisat pidetään Suomessa. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner ilmoitti asiasta jo seuraavana päivänä. Saman tien alkoi myös pohdinta kisojen rahoituksesta. Pääministeri Matti Vanhanen lupasi, että tarvittaessa valtiovalta auttaa. Hän kuitenkin muistutti, ettei kyse ole "avoimesta piikistä Ylelle".

Yhtye palasi Suomeen vähin äänin viisufinaalia seuranneena päivänä ja tiedotustilaisuus pidettiin pari päivää viisuvoiton jälkeen. Tilaisuutta ei saanut kuvata, ja suomea Mr. Lordi ei suostunut puhumaan maski päällä kameran edessä. Hänen mukaansa lapin murre ja hirviöasut olivat liikaa ristiriidassa keskenään.

Toimittaja Salla Paajasen haastattelussa Mr. Lordi kertoi toivovansa voiton näyttävän esimerkkiä muille, että viisuissa voi pärjätä muillakin kuin balladeilla. Mieheltä itseltään olivat kisat jääneet ikuistamatta kotopuolessa sattuneen inhimillisen kömmähdyksen takia: "Pistin videot nauhoittamaan, mutta oli käynyt sillä tavalla, että koirien kusettajat oli sitten päättänyt katsoa vähän Uunoja".

Mr. Lordi kertoi, ettei ollut voitonvarma ennen finaalia. Toiveena oli, että yhtye sijoittuisi kymmenen joukkoon. Pistelaskuakaan hän ei osannut jännittää, sillä omien sanojensa mukaan häneltä puuttuu kilpailuvietti.

Voitonjuhlat vailla vertaa

Helsingin Kauppatorille kerääntyi perjantaina 26. toukokuuta 2006 yli 90 000 ihmistä juhlimaan euroviisuvoittajaa. Poliisin mukaan kyseessä oli Suomen historian suurin kansanjuhla, joka päihitti myös vuoden 1995 jääkiekon MM-juhlinnan.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti yhtyeelle Suomalaisen työn liiton pronssisen avainlipun. "Suomalaista laatutyötä", kuului presidentin naseva puhe.

Tilaisuudessa rikkoutui myös ryhmäkaraoken maailmanennätys, ja lauluhan oli tietysti viisuvoittaja "Hard Rock Hallelujah".

Lordin kotikaupungissa Rovaniemellä nimettiin aukio Mr. Lordin mukaan ja vuoden 2007 Euroviisujen aikaan julkaistujen postimerkkien yhtenä kuvituksena oli tuttu hirviönaama. Markkinoijat ottivat voitosta ilon irti lanseeraamalla tuotteita, kuten Hard Dog Hallelujah -näkkisämpylä, Lordi Cola ja Lordi-makeiset. Vuonna 2008 nähtiin Dark Floors – The Lordi Motion Picture, joka oli kansainvälisille markkinoille suunnattu kauhuelokuva. Idean takana oli Mr. Lordi ja elokuvan tuotti Markus Selin.

Vuonna 2018 Lordi nähtiin euroviisutunnelmissa tsemppaamassa laulaja Saara Aaltoa Portugalissa järjestetyissä kisoissa. Keikoille on ollut kysyntää eniten Suomen rajojen ulkopuolella, kotimaassa viisuvoitto on toisinaan ollut taakkakin.

Tekstit ja videoiden klipitys: Paavo Rytsä, Heidi Sommar
Taitto: Heidi Sommar
Valokuvat Ylen kuva-arkistosta, kuvaajat: Heli Sorjonen, Jyrki Valkama, Mika Kanerva