Hyppää pääsisältöön

Valtion tapoja ärsyttää tahallaan lyhyesti ja ytimekkäästi

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Ylen kankia briha. Hehe.. (Snort!) Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Valtion tapoja ärsyttää tahallaan lyhyesti ja ytimekkäästi

Akun navat!

Yksi napa riittää ihmiselle, joka on älykäs ja hauska olento, niin yksi pitäisi riittää akullekin, joka on vain kone. Nykyisellään pitää aina miettiä niiden kahden navan ja kaapeleiden kytkemistä, että mikä ekaks ja mikä viimeksi, milloinkin. Erikoisuudentavoittelua ja silkkaa kiusaa.

Värivalot!

Miksi vain poliiseilla saa olla autossa siniset värivalot? Ja tasa-arvotonta on se myös; varmasti naispoliisit haluaisivat pinkit vilkut. Ja pinkit haalarit. Ja sellaiset pinkit haalarit, joissa on muitakin kangasmerkkejä kuin se leijonan pää, jolla on miekan ruumis.

Eivätkä naispoliisit taatusti haluaisi niin räikeää sireeniääntä, vaan jonkun kivan tarttuvan melodian, kuten tämä:Naispoliisejen sireenisoitto

Ja miksi pitää olla poliisiradio salattu!

Varmaan monet muutkin haluaisivat kuunnella poliisiradiosta niiden arvatenkin hyviä poliisisarjoja, ja kaikkia ovelia poliisiniksejä.

Kuten vaikka että, miten potkaistaan roistojen toimistorakennuksessa oleva lukittu, kovapahvista tehty ovi auki, ilman että potkujalka meneekin siitä ovesta läpi, ja poliisi jää hyppimään yhdellä jalalla kun potkujalka on ovessa jumissa, ja roistot juoksee ikkunasta käpälämäkeen ja poliisi hyppiessään ampuu vahingossa USAS-12- taisteluhaulikolla ( 5 laukausta sekunnissa, lippaassa 32 panoksenjötkälettä) kattoon ja eikun kattokruunu ja yläkerran lattia säpäleinä ja hirveä huuto poliisiasemalla mokomasta helystä ja siitä että yläkerran lattiasta ”tuli sekunnissa reikäjuustoa”.

Tai, että miten eroaa mäyrän kallo miehen kallosta, ja muuta hauskaa tiedettävää kuulisi sieltä.

Sairaudet!

Miksi pitää tulla lisää sairauksia, eikä riitä ne jotka jo on. Monelle riittäisi! Mutta, kun tarpeeksi mikroskoopilla tutkitaan ja mietitään ja samoillaan jossain Amazonilla ja tökitään kepakolla pöheiköitä ja siilataan sonta- ja iilimatokuoppia ja iljettäviä ölliäisiä, niin tietenkinhän keyhkeytyy lääketieteen haaviin uusia sairuksia. Jotka joku raukka sitten saa! Kun ei esmes yskä menesty itsekseen, vaan se yskä pitää olla jollakulla, ennen kuin sen voi laskea sairaudeksi. Alas tällaisuus!

Eikä saisi olla niin, että sairaus nimetään sen keksijän mukaan. Kun tietenkin kunnian-himoissaan lääkärit koettavat joka ikinen kaula etukenossa, kämmen otsalla ja silmät ruttu-kiinni miettiä että minkähän sairauden keksisi, niin saisi nimensä tautiluetteloon ja henkilökunnan kahvihuoneessa rahkapullakahvit. (JA niissä pullissa rahgan alla omenasosetta, ettei tartu rahka kuivana ikeniin kuin aluna.

Kyltit!

Miksei ole tarpeeksi kylttejä ja tienviittoja, että osaisi. Ei tietenkään osaa, sanoohan sen järki: tulee olennan ja toivennan välille eranto väkisin.

Kaltevat lattiat!

Yritäpä varastoida suihkun lattialle golfpalloja pyramidin muotoon, niin ei pääse edes alkuun kun pallot jo vierivät lattiakaivon luo. Vuosia yrittänyt saada Instagramiin kuvaa golfpallopyramidista, niin ilta illan jälkeen tulee aina pettymys.

Kumipuut!

Miksi ei ole Suomessa heitä. Kun, jos isompi ihminen, kuten tämä itse, kiipeäisi kumipuun latvaan, niin olisi kiva retkuttaa se puun latva vauhtiin, kunnes taipuilisi se kumipuu sivuille niin alas, että voisi jalalla potkaista lisävauhtia. Sellainen kuuluu hyvän puun olla!

Neidonhiuspuu

..Mutta on se tolkullista, ettei sentään ihan kaikkia ihme-kotkotuksia Suomeen tule. Kuten neidonhiuspuu -- jaa mikä se edes on? ja miksi!

Ja kaksikamarinen eduskunta. Kun niin pienissä tiloissahan tulisi kahdellesadalle ihmiselle ilmitappelu heti jo ihan ahtauden takia. Kaikki ihan hiessä tökkisivät toisiaan kyynärpäillä niissä pikku kmareissa ja salkun kulmalla. ja liian hiilidioksidin takia kaikki läähättäisivät päänsäryssä.

Kilpi-rauhanen!

Tuhanteen vuoteen ei ole kukaan meillä käyttänyt kilpeä: Niin tällaisia muinaismuistoja uskollisesti vaan joudutaan raahaamaan mukaninamme. Ja muka säästää yritetään kaikessa. Hah että säästöä olisi kaikessa! esim. nuukuudessa ei säästellä: varmaan kohta raskausaikakin lyhennestään 9 kk:sta 8:aan, että saadaan ihmiset entistä nopeammin oravanpyörään juosta lynkyttämään henki hinkuen. Lynk, lynk-lynk. Hink!

Toivoo:

Yksi monten puolesta

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."