Hyppää pääsisältöön

Das Boot – Sukellusvene U-612, jännityssarja toisen maailmansodan ihmiskohtaloista

Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942.
Saksalaissarjan nuori kapteeni Klaus Hoffmann (Rick Okon, oik.) ja yliperämies Karl Tennstedt (August Wittgenstein). Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942. Kuva: NIK KONIETZNY Yle TV1,Das Boot

Toinen kausi TV2 keskiviikkoisin 27.7. alkaen klo 21, Areenassa

Toisen maailmansodan vaiheita mereltä ja mantereelta seuraava sarja jatkuu uusin jaksoin. Eletään joulukuuta 1942. Sukellusvene U-612 joutui merellä vaikeuksiin, joiden luonteesta kerrottu versio ei pidä yhtä totuuden kanssa.

Kapteeni Klaus Hoffman on kadonnut, ja alus on uuden kapteenin käsissä. Wehrmachtin sisällä kuitenkin kuohuu, ja kukaan ei tunnu tietävän kaikkea salaisista suunnitelmista.

Mantereella ranskalainen vastarintaliike on voimissaan, saatuaan avuksi natsien palveluksessa olevia avainhenkilöitä, joilla on taipumus myötätuntoon sorrettuja kohtaan.

Natsimiehittäjät koettavat kitkeä joukoistaan vastarintaliikkeen, mutta tehtävä ei tule olemaan helppo. Ja samaan aikaan kello käy taustalla kohti natsien valtakauden murenemista, mutta paljon pahaa ehtii vielä tapahtua ennen sitä.

Ensimmäinen kausi alkoi syksystä 1942

Myös sarjan ensimmäinen kausi on katsottavissa Areenassa:

On syksy 1942 ja Saksa käy sotaa maalla, merellä ja ilmassa. Miehitetyssä Ranskassa, La Rochellen tukikohdassa nuoret merisotilaat valmistautuvat uuden sukellusveneen U-612:n neitsytsukellukseen.

Aluksen kapteeniksi nimitetty Klaus Hoffman (Rick Okon, Kriminalisti, Kettu) on hädin tuskin miehistöään vanhempi ja kokematon. Miehistö koettaa sopeutua uuteen kapteeniin ja outoon komennukseen.

Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942.
Kääntäjä Simone Strasser (Vicky Krieps) pelaa vaarallista peliä. Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942. Kuva: NIK KONIETZNY Yle TV1,Das Boot

Samaan aikaan nuori saksalaisnainen, elsassilainen Simone Strasser (Vicky Krieps, Kriminalisti) saapuu tukikohtaan kääntäjäksi. Hän haluaa ensimmäiseksi tavata rakkaan veljensä Frankin (Leonard Scheicher), joka on radistina merivoimissa.

Sisarusten jälleennäkeminen jää lyhyeksi, sillä Frankin on siirryttävä sukellusveneeseen odottamaan aamuista lähtöä. Sitä ennen hän pyytää sisareltaan palvelusta, joka mullistaa monen ihmisen elämän.

Uusi saksalainen jännityssarja Das Boot – Sukellusvene U-612 (16) kuvaa toisen maailmansodan vaihetta, jolloin sodan mielettömyys alkaa muuttua painolastiksi Saksalle. Miten se vaikutti maan uskollisimpiinkin kansalaisiin?

Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942.
Tom Wlaschiha näyttelee Gestapo-päällikkö Hagen Forsteria. Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942. Kuva: NIK KONIETZNY Yle TV1,Das Boot

Sodan mielettömyys ja ihmisyyden polkeminen johtavat siihen, että pian sotaa käydään myös jokapäiväisessä arjessa. Frankin seilattua merille Simone joutuu harkitsemaan tarkasti kenen puolelle asettua. Vastarintaliike tekee hänelle tarjouksen, jolle on vaikea kääntää selkää. Samalla Simone laittaa itsensä hengenvaaraan.

Miten käy Strasserin sisarusten tässä kurimuksessa?

Kahdeksanosaisen sarjan on ohjannut Andreas Prochaska. Ohjaajan kädenjälkeä on saatu Ykkösellä seurata sarjassa Vallan ja rakkauden välissä.

Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942.
Sukellusvene U-612 on lähdössä oudolle komennukselle. Draamasarja toisen maailmansodan syksystä 1942. Kuva: NIK KONIETZNY Yle TV1,Das Boot

Keskeisissä rooleissa näyttelevät muun muassa Tom Wlaschiha (Game of Thrones), August Wittgenstein (Karppi-sarja), Rainer Bock (Tannbach, vartioitu kylä, Kettu) ja Lizzy Caplan.

Draamasarja Das Boot – Sukellusvene U-612 perustuu kirjailija Lothar-Günther Buchheimin romaaneihin Das Boot ja Die Festung.

Buchheimin romaanista Das Boot valmistui vuonna 1981 elokuva Sukellusvene U-96, joka oli siihen asti laajin ja kallein Saksassa toteutettu elokuvaprojekti. Wolfgang Petersenin ohjaama elokuva sai kuusi Oscar-ehdokkuutta.

Das Boot. Ohjaus: Andreas Prochaska. Idea ja käsikirjoitus: Tony Saintz ja Johannes W. Betz. Tuotanto: Bavaria Films, Saksa, 2018.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.