Hyppää pääsisältöön

Peter Jackson teki dokumentin ensimmäisestä maailmansodasta – rikostekniset huuliltalukijat selvittivät mitä sotilaat puhuvat

Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta. Miehet kävelevät jonossa kapeassa juoksuhaudassa, yksi mies katsoo tupakka suussa kameraan. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old.
Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta. Miehet kävelevät jonossa kapeassa juoksuhaudassa, yksi mies katsoo tupakka suussa kameraan. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old. Kuva: © 2018 Imperial War Museum KulttuuriCocktail,They Shall Not Grow Old

Taru Sormusten herrasta -ohjaaja Peter Jackson teki dokumentin ensimmäisestä maailmansodasta. Urakka osoittautui valtaisaksi. Materiaalina oli satoja tunteja sata vuotta vanhaa filmiä, joista elokuvaan päätyneet kuvat väritettiin ja muutettiin kolmiulotteisiksi. Jacksonin luotettu äänisuunnittelija Martin Kwok kertoo, miten elokuva valmistui.

Uusiseelantilainen Peter Jackson tunnetaan etenkin Taru sormusten herrasta ja Hobitti-elokuvien ohjaajana. Fantasiaspektaakkelien jälkeen voi yllättää, että Jacksonin uusin elokuva on dokumentti, joka koostuu sata vuotta vanhoista ensimmäisen maailmansodan arkistofilmeistä.

They Shall Not Grow Old (2018) kertoo ensimmäisestä maailmansodasta, jossa Peter Jacksonin isoisä William Jackson taisteli. Hän haavoittui Sommen taistelussa, johon myös sormusten herrojen kirjoittaja J. R. R. Tolkien osallistui.

Jackson on sanonut, että hän ja hänen isänsä eivät ehkä olisi koskaan syntyneet, ellei ukkia olisi kotiutettu saksalaisen konekiväärin haavoittamana. Ensimmäisestä maailmansodasta onkin tullut Jacksonille tärkeä harrastus, jopa pakkomielle. Hän keräilee sen aikaisia tavaroita, jopa tykkejä ja lentokoneita.

– Elokuva sai alkunsa, kun brittiläinen Imperial War Museum pyysi Jacksonia tekemään jotain arkistomateriaalistaan sodan päättymisen satavuotispäiväksi. Alkajaisiksi entisöitiin sata tuntia arkistofilmejä, äänisuunnittelija Martin Kwok sanoo.

Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta. Kolme miestiä seisoo rivissä tiiliseinää vasten aseiden kanssa, ja yksi miehistä osoittaa käsiaseella toista. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old.
Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta. Kolme miestiä seisoo rivissä tiiliseinää vasten aseiden kanssa, ja yksi miehistä osoittaa käsiaseella toista. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old. Kuva: © 2018 Imperial War Museum KulttuuriCocktail,They Shall Not Grow Old

Kwok kertoi They Shall Not Grow Old -elokuvasta Stuttgartin animaatiofestivaalin kylkeen kasvaneessa FMX-konferenssissa, jossa käsitellään elokuvateknologiaa.

Kwok työskentelee Park Road Post -jälkituotantoyhtiössä, jonka Jackson perusti Wellingtoniin Uuteen-Seelantiin Taru sormusten herrasta -trilogiaa varten. Siellä työstetään ääntä, kuvaa ja erikoistehosteita. Kwok on ollut ääniosastolla vuodesta 2001, jolloin yhtiössä alettiin tehdä töitä trilogian kanssa.

– Ensimmäisen maailmansodan aikaan elokuvakamerat toimivat kammella ja nopeus vaihteli 10–18 kuvaan sekunnissa. Oli valtava työ puhdistaa ja tahdistaa filmit. Sen jälkeen ne väritettiin ja muutettiin kolmiulotteisiksi, Kwok kertoo.

Myöhemmin elokuvissa pyöri 24 ruutua sekunnissa, joten vanhojen filmien eri nopeuksien tahdistaminen oli monimutkaista. They Shall Not Grow Old kestää sata minuuttia, mutta täysin uuteen uskoon – värilliseksi ja kolmiulotteiseksi – rustattiin vain 36 minuuttia.

Dokumentissa yllättää, kuinka usein veteraanit muistelevat sotaa melkein leppoisasti.

Meillä dokumentti sai ensi-iltansa äskettäin Espoo Ciné -festivaalilla ja tulee teattereihin perjantaina 17.5.2019 Suomessa sitä ei nähdä kolmiulotteisena.

Vaikka kuvien käsittely on vaatinut paljon työtä, ääni piti rakentaa melkeinpä tyhjästä. Sata vuotta sitten elettiin mykkäelokuvan aikaa. Mukaan otettiin veteraanien haastatteluja, jotka oli tehty lähinnä 1960–1970-luvuilla.

– Kuvien taustalla veteraanien äänet haastatteluissa vievät katsojat juoksuhautoihin kuin aaveet. Vaikka haastatteluja leikattiin ja niistä poistettiin taukoja, huminaa ja häiriöitä, säilytimme olennaisen, sen mitä ja miten sanottiin, Kwok vakuuttaa.

Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta, jossa miehet seisovat juoksuhaudan reunalla. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old.
Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta, jossa miehet seisovat juoksuhaudan reunalla. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old. Kuva: © 2018 Imperial War Museum KulttuuriCocktail,They Shall Not Grow Old

Ensimmäinen maailmansota oli teollisen aikakauden sota, jossa tappaminen sai uudet mittasuhteet. Aseteknologia oli kehittynyt huimasti. Uusien aseiden myötä kuolleita tehtailtiin kuin liukuhihnalla. Lisäksi erilaiset taudit tappoivat sotilaita. Neljän sotavuoden aikana yli 16 miljoonaa sotilasta ja siviiliä kuoli.

Varsinkin juoksuhautojen epäinhimillisistä oloista on kuultu paljon. Sodan kokeneet ovat kertoneet mätänevistä ruumiskasoista ja kammottavasta hajusta.

Dokumentissa yllättää, kuinka usein veteraanit muistelevat sotaa melkein leppoisasti. Haastattelut on toki tehty vuosikymmeniä sodan jälkeen, joten aika lienee pehmentänyt – vaikkei sentään kullannut – muistoja.

Ja oli sodassa suvantonsa. Joskus pitää syödäkin ja välillä sotilaat istuskelevat musisoimassa. Myös niitä hetkiä elokuvassa on mukana.

– Minua liikutti, kuinka toveruus ja huumori ylittivät usein sodan kauhut. Se vaikutti erilaiselta kuin historiankirjoissa. Tärkeintä elokuvassa onkin, että se näyttää etulinjassa olleiden inhimillisyyden, Kwok miettii.

Käytimme rikosteknisiä huuliltalukijoita, jotta saimme selville, mitä sotilaat puhuvat kuvissa.― Äänisuunnittelija Martin Kwok

Kuviin luotiin myös äänimaisema, lisättiin ääniä kaikesta, mitä niissä näkyi: ihmisten ja hevosten askelista räjähdyksiin ja puheeseen. Samaa tehdään elokuviin nykyäänkin. Juuri mitään elokuvissa kuultavaa ei ole äänitetty kuvauspaikalla. Äänimaisemaa sanotaan foley-ääniksi. Siihen kuuluu melkein kaikki paitsi näyttelijöiden puhe.

– Meillä ei ollut tietenkään ollenkaan ääntä paikan päältä. Mutta silti äänen piti olla realismin ankkuri. Siksi foley-työ oli erityisen vaativaa. Kukaan kuvissa näkyvistä ihmisistä ei ole enää elossa. Se vain lisäsi vastuuta, että kaikki saataisiin oikein, Kwok painottaa.

Mukaan äänitettiin oikeita tykkejä, mahdollisimman samanlaisia kuin ensimmäisessä maailmansodassa. Välillä piti mittailla, kuinka kaukana ammukset kuvissa räjähtelevät, jotta äänenvoimakkuus saatiin oikein.

– Plan 9 -trio teki musiikin, myös sen, jota sotilaat soittavat kuvissa. Käytimme rikosteknisiä huuliltalukijoita, jotta saimme selville, mitä sotilaat puhuvat kuvissa. Elokuvassa kuullaan 11 brittiläistä murretta ja korostusta ja päälle vielä muita kieliä.

Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta, jossa miesjoukko ja etualalla soittajia. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old.
Valokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta, jossa miesjoukko ja etualalla soittajia. Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old. Kuva: © 2018 Imperial War Museum KulttuuriCocktail,They Shall Not Grow Old

Kwokin esitys vakuuttaa, että They Shall Not Grow Old tarjoaa mahdollisimman realistisen vaikutelman sodan oloista. Kuvien runsas käsittely ja äänimaailman rakentaminen on herättänyt dokumenttielokuvien aitoutta vaalivat puristit kyseenalaistamaan elokuvan dokumentaarisuuden.

Toisaalta suuri osa ensimmäisen maailmansodan taisteluja kuvaavista dokumenttifilmeistä oli jo alkujaan rekonstruktioita, jotka kuvattiin oikeiden tilanteiden jälkeen. Kuvaajat eivät yleensä olleet paikalla raskaiden kameroiden kanssa, vaan sotilaat pantiin juoksentelemaan jälkikäteen uudestaan.

Olisikin mielenkiintoista tietää They Shall Not Grow Old -elokuvan toiminnallisimpien kuvien tarkat taustat. Todennäköisesti niitä ei ole merkitty arkistoihin. Mykkäkaudella suhtautuminen uutisfilmien ja muiden dokumenttien aitouteen ei ollut turhan tarkkaa.

Siinä Kwok on oikeassa, että ääni on olennainen todenmukaiselle vaikutelmalle, sikäli kuin se onnistuu. Vanhojen mustavalkofilmien värittäminen ei näköjään vieläkään suju täysin naturalistisesti.

Ehkä ne näyttävät kolmiulotteisessa versiossa luonnollisemmilta. Kaksiulotteista katsoessa huomaa, että valkokankaalla pyörii kuitenkin värityskirja, sellaisena toki vaikuttava.

Ja joka tapauksessa on hienoa, että uusinta elokuvateknologiaa käytetään muuhunkin kuin supersankareihin ja muihin tehostespektaakkeleihin.

Valokuva paarinkantajista juoksuhaudassa Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old.
Valokuva paarinkantajista juoksuhaudassa Peter Jacksonin dokumenttielokuvasta They shall not grow old. Kuva: © 2018 Imperial War Museum KulttuuriCocktail,They Shall Not Grow Old

They Shall Not Grow Old elokuvateattereissa pe 17.5.

Harri Römpötti

Kommentit