Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Testaa, pärjäätkö nettiajan huijareille!

Lapsi pitää käsiä kasvojen edessä.
Lapsi pitää käsiä kasvojen edessä. Kuva: Caleb Woods / Unsplash Digitreenit,digitaidot,internethuijaus,verkkourkinta,tietosuoja

Huijareita on aina ollut – digiaikana heidän konstinsa vain ovat uudet. Kaikilla huijareilla on yksi ja sama tavoite: taloudellinen hyöty. Tee testi, jossa kohtaat tavallisimpia huijausmuotoja.

Testin ovat tehneet Yle ja Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke. Testin selityksistä löydät myös neuvoja ja toimintaohjeita.

Nämä kymmenen kysymystä kertovat, pärjäätkö huijausyritysten pyörityksessä yhden päivän ajan.

Aamusta se alkaa!

Mitä kalastelu tarkoittaa?

Netissä kalastelulla tarkoitetaan vilpillistä verkkourkintaa: Sen tavoitteena on yleensä taloudellinen hyöty. Englanniksi termi on phishing.

Useimmiten kalasteluviestejä lähetetään hyvin suurelle joukolle. Huijareille riittää, että edes muutama vastaanottaja tarttuu syöttiin.

Taitava kalastelija saa uhrin luovuttamaan luottamuksellisia tietoja - kuten salasanansa - aivan vapaaehtoisesti.

Kalasteluksi voidaan myös laskea se, että saa käyttäjän lataamaan ja avaamaan liitetiedoston, joka sisältää haittaohjelman.

Google on tehnyt englanninkielisen visan, jossa voit testata, tunnistatko kalastelusähköpostin. Visan alussa sinua pyydetään keksimään kertakäyttöinen käyttäjänimi ja sähköpostiosoite.

Huijauskeinojen skaala on laaja. Iso osa kansalaisista tietää jo, että kaikkia sähköpostien liitteitä ei kannata avata. Siksi huijarit soittelevat, lähettävät tekstiviestejä ja myyvät olemattomia kirppistuotteita – samalla kun he kehittävät jo uudenlaisia vedätyksiä. Huijaukset ja kalastelu voivat siis osua kehen hyvänsä.

Jos kuitenkin muistat harkinnan, hillitset kiirettä etkä ajaudu tunnemyrskyjen vietäväksi, digimaailmassa on hyvinkin turvallista viihtyä ja asioida.

Muokkaukset:
28.1.21: Linkkikorjauksia.
7.11.22: Kysymyksen 8 kysymystä ja vastausta täsmennetty.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele