Hyppää pääsisältöön

Paula Noronen: Kymmenen hyvää syytä olla menemättä työpaikkojen yhteissaunailtoihin

Joukko ihmisiä seisoo saunan ulkopuolella ja juhlii.
Joukko ihmisiä seisoo saunan ulkopuolella ja juhlii. Kuva: Elina Saunamäki Saunapäivä

Kuka keksi ottaa löylyistä nauttimisen osaksi työpaikkojen illanviettoja? Saunassa kuuluu olla yksin, perheen tai ystävien kanssa – ei projektipäällikkö-Marjan tai koordinaattori-Keijon kanssa. Nyt kerron teille kymmenen syytä miksi tämä omituinen suomalainen yhteissaunomismuoto pitäisi välittömästi lopettaa, kirjoittaa Paula Noronen kolumnissaan.

1. Yhteissauna pilaa karonkan ja pikkujoulujen juhlaflown. Juuri kun ollaan päästy puhumaan oikeista asioista kuten neloskerroksen Irman ja varaston Jorman mahdollisesta suhteesta, osa porukasta siirtyy tunneiksi saunomaan.

2. Yhteissaunaan pitää raahata kotoa vaihtovaatteet, sampoot, saippuat, meikit, harja ja märkä pyyhe. Reppu kulkee sitten koko illan riesana mukana ja yleensä se unohtuu baarin narikkaan homehtumaan.

3. Alasti työkavereiden kanssa saunan lauteilla istuminen ei ole luonnollista. Mihin tämä vielä johtaakaan? Onko kohta vuorossa työpaikan yhteinen kimppasuihku tai ”Hei, tervetuloa pikkujouluihin. Luvassa ruokaa, juomaa ja kimppapaskalla käynti.”

4. Ihmiset saunovat eri tavoilla ja se aiheuttaa ongelmia. Toiset tykkäävät kuumista löylyistä, kun alalauteella viihtyville se on tuskaa. Ystäväni taas kiipeää sählyvuoron jälkeen hikisenä suoraan lauteille eikä pyynnöstä huolimatta suostu menemään ensin suihkuun, koska ”haluaa irrottaa hien kunnolla”. Hajun hän kommentoi kuuluvan saunaan mutta ei, se kuuluu kaatopaikalle.

5. Yhteissaunassa ei edes olla yhdessä. Osa peseytyy, joku on vilvoittelemassa, muutama kuivaamassa hiuksia ja loput jo meikkaamassa. Vain murto-osa istuu lauteilla ähkimässä.

Ystäväni taas kiipeää sählyvuoron jälkeen hikisenä suoraan lauteille eikä pyynnöstä huolimatta suostu menemään ensin suihkuun, koska ”haluaa irrottaa hien kunnolla”. Hajun hän kommentoi kuuluvan saunaan mutta ei, se kuuluu kaatopaikalle.

6. Kuinka paljon kuumaan sihautukseen voi työporukassa reagoida? Voiko heittää kotoisan ”AIJAJAIJAIJAIJAIJAIAAARRRGGGAAAIETTÄTÄÄONIHANAA…” vai pitääkö olla hillitympi?

7. Tässä kohdassa haluan sanoa sinulle, joka tätä konseptia rakastat, että kunnioitan sinua ja vakaumustasi, mutta en silti koskaan tule ymmärtämään sitä. Uskon, että aito liitto on saunan ja ihmisen välinen, ei saunan ja työporukan välinen liitto.

8. Kaiken tämän lisäksi olen kohtalontovereideni kanssa yksinäinen. Punanaamaheimo saapuu hihitellen löylystä, kun me muut dippaamme surkeina sipsejä neukkarissa.

9. Vanha kansakaan ei hyväksynyt työpaikkojen yhteissaunoja. Aiheesta on löydetty vanhoja sananlaskujakin: ”Ken löylyyn vettä heittää saa, se laskutuksen Tarjan suututtaa” tai ”Lauteella on yksin hyvä olla, ei häiritse pomon hikinen polla.”

10. Jos haluat jäädä pois saunasta, niin sinulla pitää olla selitys. Helppo klassikko on ”mulla on ihan hirveet tulvamenkat”. Voit käyttää samaa, jos olet mies. Luulen, ettei sinulta kysytä lisäkysymyksiä.

Jos sauna, viina, terva ja nämä neuvot eivät auta, niin kai se on sitten pakko osallistua yhteissaunaan :(

Paula Noronen
kirjailija, käsikirjoittaja

Paula Noronen kurkkaa takin sisältä lumisateessa.
Paula Noronen. Paula Noronen kurkkaa takin sisältä lumisateessa. Kuva: Nella Nuora / YLE Paula Noronen,Supermarsu,juontajat

Mikä sinua ärsyttää saunomisessa? Kommentoi alle ja kerro se meille muillekin!