Hyppää pääsisältöön

Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

Valonsäde metsässä
Valonsäde metsässä Kuva: Mika Kanerva / Yle metsät

Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä?

Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo. Tämä käy ilmi Pyhyyden ytimessä -tutkimuksesta, jonka ovat julkaisseet Ville Pitkänen, Jussi Westinen ja Henrietta Grönlund.

Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä

Mutta mitä pyhä oikeastaan tarkoittaa?

Me puhumme pyhäaamusta ja pyhäpuvusta, Pyhäjärvestä tai Pyhäsalmesta. Pyhä voi ilmetä myös sanonnoissa kuten vanhassa tavassa varoa loukkaamasta jonkun pyhimpiä tunteita. Mitä pyhät tunteet oikeastaan ovat?

Kun kuuntelin Havaintoja ihmisestä -radiosarjan jakson pyhyydestä, kuulin kuinka nimimerkki Essi kertoi kokevansa pyhyyttä esimerkiksi siinä, että on “omaa aikaa, jolloin voi levätä.” Nimimerkki Hannele kuvaili, että “pyhyyden kokemus on syntymässä ja kuolemassa.”

Omaa aikaa, jolloin voi levätä

Myös monet uskonnontutkijat ovat tutkineet pyhän olemusta. Uskontotieteilijä Mircea Eliaden mukaan pyhä on jotakin maallisesta poikkeavaa. Eliaden mukaan pyhä asia ilmentää toista todellisuutta, mutta esimerkiksi pyhäksi mielletty kivi on silti edelleen kivi.

Uskonnonfilosofi Rudolf Otto taas määrittelee, että pyhyys on jotakin kokonaan toista. Pyhän kokemukseen liittyy jokin sanoinkuvaamaton viehätys tai lumous, joka voi samalla kertaa olla sekä kiehtova että pelottava.

Pyhyys on jotakin kokonaan toista― Rudolf Otto

Pohdin edelleen, mitä sana pyhä itsessään tarkoittaa. Kielitieteilijä Janne Saarikivi on tutkinut pyhä-sanan alkuperäisiä merkityksiä eri kielissä. Suomenkielen pyhä tulee ilmeisesti sanasta püsä ja on alun perin merkinnyt pyhittämistä, mutta sanan etymologia on kiistanalainen. Englannin kielen holy, ruotsin helig sekä saksan heilig ovat samaa kielellistä alkuperää, ja niissä pyhyydellä on kuvattu eheyttä ja terveyttä. Latinan kielessä puolestaan on useampi sana, joilla ilmaistaan pyhää. Sanctus tulee verbistä sancire eli ‘vahvistaa pyhästi’, kun sacer puolestaan tarkoittaa ‘valittua’ tai ‘pyhitettyä’.

Pyhä on yhteyttä vaikkapa ympärillä olevaan metsään

Määritteleepä pyhän miten tahansa, se on selvästikin jotain, jota kunnioitetaan. Havaintoja ihmisestä -ohjelmaan osallistuneista yksi kuvaili pyhää näin: “Se on yhteyttä vaikkapa ympärillä olevaan metsään.” Pernilla taas sanoi, että Jumala on pyhä ja sakramentissa pyhitetty on pyhää. Pyhäksi koettiin myös itsemääräämisoikeus tai vaikka hiljaisuus.Toisaalta nimimerkki Hokema kertoi, että hänelle mikään ei ole pyhää: ”Tärkeitä asioita on kyllä, mutta mikään niistä ei ole pyhää.”

Asia, joka on itselle yhdentekevä, voi olla toiselle pyhä ja koskematon― Ville Pitkänen

Niin, edelleen mietin, mitä pyhä oikeastaan tarkoittaa. Voiko sillä olla niin monia merkityksiä, että siitä voi myös puhua monilla eri sanoilla? Tutkija Ville Pitkäsen mukaan pyhiksi määritellyissä asioissa on eroja ihmisten välillä: “Asia, joka on itselle yhdentekevä, voi olla toiselle pyhä ja koskematon.” Pyhä on luonteeltaan mysteeri.

Liisa Kämäräinen
Kirjoittaja on teologian opiskelija Helsingin yliopistosta

Haluatko lukea pyhyydestä lisää? Tutustu vaikka näihin:
Tutkimus suomalaisten pyhyyden kokemisesta (mukana myös pyhyys-testi)
Janne Saarikivi: Katsaus Pyhän käsitteen alkuperästä. Suomen kansantietouden Tutkijain seura ry. Elore, vol. 24- 1/2017
Mircea Eliade: Pyhä ja profaani
Rudolf Otto: The idea of the Holy

 • Onko kansallisuutesi ja maahanmuuttajataustasi tai kielitaitosi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Kerro meille

  Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen?

  Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työn hakemiseen ja saamiseen? “Moni oli ollut pitkään töissä ennen vuonna 2008 alkanutta talouden taantumaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.