Hyppää pääsisältöön

Saunapäivä juhlistaa saunaa ja saunomista!

Gogi Mavromichalis, Tuija Pehkonen ja Mikko Kekäläinen hyppäävät ulos ratikasta, Tuijalla vasta kädessään.
Gogi Mavromichalis, Tuija Pehkonen ja Mikko Kekäläinen hyppäävät ulos ratikasta, Tuijalla vasta kädessään. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Saunapäivä

Koko kesän kestävä Saunapäivä-kampanja huipentuu 27.7. kaikille yhteiseen Saunapäivään, jolloin koko Suomi saunoo yhdessä!

Ylen kesän 2019 kärkihankkeen, Saunapäivä-kampanjan, tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä sekä saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan, kohtaamaan toisensa ja pitämään hauskaa!

– Haluamme saada suomalaiset havahtumaan siitä, miten ainutlaatuinen saunakulttuuri meillä on! Juhlistamme saunaa juuri nyt, koska yleiset saunat ja yhdessä saunominen ovat kovassa nousussa ja suomalainen saunomisen kulttuuri on ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä sanoo.

– Ja ennen kaikkea, haluamme tehdä jotain isoa ja hauskaa yhdessä! Saunoa!

Sauna-aihe näkyy ja kuuluu Ylen sisällöissä koko kesän.

Kartalta voi katsoa, missä saunoa 27.7. – Löylymittari laskee saunojien määrää

Osoitteessa yle.fi/saunapaiva on julkaistu kartta, josta voi katsoa Saunapäivänä 27.7. yleisölle auki olevat saunat. Kartalla on niin julkisia kuin yksityisiäkin saunoja, ja oman saunansa voi ilmoittaa mukaan Saunapäivään 26.7. asti!

Mukana on jo muun muassa Rajavartioston saunoja Kuhmossa, Kuusamossa ja Suomussalmella, Savonlinjan Saunabussi, Tankavaaran Kultakylän saunat (mm. junanvaunusauna), Tallink Siljan ja Viking Linen saunoja, Kuopion Puijon ja Vantaan Rekolan seurakuntien saunoja, Sokos Hotellien saunoja, Seilin saaren Rantasauna sekä lukuisia muita saunoja ympäri Suomea!

Julkiset saunat, yritykset, yhdistykset ja muut vastaavat voivat ilmoittaa saunansa mukaan tästä.

Yksityiset ihmiset voivat ilmoittaa saunansa mukaan tästä.

Lisäksi Saunapäivänä yle.fi/saunapaiva-sivulla julkaistaan löylymittari, johon voi käydä merkitsemässä omat tai saunaporukkansa saunomiskerrat Saunapäivän aikana. Löylymittarin lämpenemistä seurataan niin Radio Suomen 24 tunnin lähetyksessä kuin TV1:n Saunapäivän suorassa lähetyksessäkin. Sekä tietysti nettisivuillamme!

TV-ohjelmassa kierretään ympäri Suomea saunomisen puitteissa

Gogi Mavromichalis, Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen saunan edessä vasta kädessä "lyöntiasennossa".
Gogi Mavromichalis, Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen saunan edessä vasta kädessä "lyöntiasennossa". Kuva: Warner Bros. International Television Production Finland Oy Saunapäivä

Toimittaja-juontaja Tuija Pehkonen, Puoli seitsemän juontaja Mikko Kekäläinen ja Yle Kioskin toimittaja Constantinos ”Gogi” Mavromichalis kiertävät Yle TV1:ssä 6.7. alkavassa Saunapäivä-tv-sarjassa niin Suomessa kuin ulkomailla tutustumassa erilaisiin saunaporukoihin ja -tapahtumiin sekä eri maiden saunakulttuureihin.

Juontajien yhteinen kemia hitsautui yhteen nopeasti ensimmäisissä kuvauksissa saunanlauteilla, ja kolmikko on innolla mukana viemässä saunan ilosanomaa eteenpäin.

– Haluan tehdä työssäni sellaisia asioita, jotka tuovat hyvää mieltä, ja tämä sopii siihen hyvin! Ja sitten on tietysti saunominen – se on suomalaisille jotenkin niin älyttömän tärkeää. On ihana olla mukana viemässä sellaista koko kansaa yhdistävää sanomaa eteenpäin. Toivottavasti myös vähän kansainvälisesti, Tuija sanoo.

Tuija kutsuu jokaiseen jaksoon kaksi ulkomaista sosiaalisen median vaikuttajaa ja vie kansainväliset vieraansa kesätapahtumiin - autolla, jonka perässä kulkee Tuijan kultainen peräkärrysauna. Tuija vieraineen poikkeaa niin siirrettävien saunojen festivaaleille Kalajärvellä kuin saunanlämmityksen MM-kilpailuihin Laukaalle.

Mikko puolestaan tapaa saunojia ympäri Suomea ja jalkautuu suomalaisten saunaporukoiden keskuuteen ottamaan selvää siitä, mitä sauna meille oikein merkitsee.

Gogi ottaa selvää, miten muualla maailmassa saunotaan – hänen mukanaan pääsemme kylpemään kansan pariin Istanbulissa, opiskelemaan saunamaisterin johdolla Saksassa, kannustamaan japanilaista tiimiä saunanlämmityksessä Tokiossa ja tutustumaan pietarilaisiin korttelisaunoihin Venäjällä.

Ohjelma huipentuu suoraan finaalilähetykseen Saunapäivänä 27.7 jolloin saunotaan, juhlitaan ja pidetään hauskaa yhdessä! Suoran lähetyksen pääpaikkana on Tampereen Ratinan alue, mutta kaksituntisessa suorassa lähetyksessä liikutaan ympäri Suomea.

Lisäksi Ylen Aamu-tv käsittelee sauna-aihetta lähetyksissään 20.6. alkaen aina Saunapäivään saakka perjantaisin – juhannusaattoa lukuun ottamatta, jolloin Aamu-tv:n Saunapäivä-osuus nähdään torstaina.

Radio Suomessa saunotaan 24 tuntia – Tulossa myös Tuija Pehkosen ja Mikko Kekäläisen radio-ohjelmat

Radion puolella Saunapäivää juhlistetaan useilla eri ohjelmilla.

10.6. klo 19 Radio Suomessa alkaa Mikko Kekäläisen Saunapäivä, jossa Mikko kutsuu mielenkiintoisia vieraita lauteille rupattelemaan saunasta, siihen liittyvistä muistoista sekä sen merkityksestä saunojalle. Myös kuuntelijat pääsevät jakamaan Mikon ja suomalaisten kanssa omat saunatarinansa.

Löylyihin ovat lupautuneet muun muassa viihdetaitelija Arja Koriseva, ortopedi ja Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila sekä Saunan kansa -kirjan kirjoittaja Satu Laatikainen. Mikko Kekäläisen Saunapäivä Yle Radio Suomessa 10.6.-29.7. maanantai-illoissa klo 19.00-20.30.

29.6. klo 10 Yle Puheella alkaa Tuija Pehkosen Saunapäivä. Millaisia saunahetkiä syntyy, kun Tuija  kutsuu kanssaan saunomaan kiinnostavia suomalaisia naisia? Millaisissa miesten saunailloissa maailman parhaaksi naismaalivahdiksi valittu Noora Räty on ollut mukana? Mitä saunominen merkitsee Marja Hintikalle? Ja millaisia muistoja lapsuuden saunomisesta on Martina Aitolehdellä? Tuija Pehkosen Saunapäivä Yle Puheessa lauantaisin 29.6.-27.7. klo 10.00-11.00.

Saunapäivänä 27.7. Radio Suomi hikoilee 24 tuntia saunomisen parissa! Saunavuorot on jaettu ympäri Suomen ja tähän Suomen suurimpaan saunavuoroon kaikki suomalaiset voivat osallistua paikan päällä omalla alueellaan tai Radio Suomen välityksellä!

Lisäksi 20.6. Yle Areenassa päästään nauttimaan uudesta Yle Draaman kahdeksanosaisesta Saunan kutsu – Pyöräretki puhtauteen -podcastista, jossa kolmekymppiset Matti Kemi ja Juha Kumara hyppäävät retkipyöriensä selkään ja polkevat yli 700 kilometrin matkan halki eteläisen Suomen. Matkallaan he kohtaavat satavuotiaita savusaunoja, yleisiä saunoja, parannussaunoja, rauhaa, löylyn hengen ja syvää yhteyttä saunassa.

Kaksi miestä seisoo huopahatut päässä ja pyyhkeet lanteilla saunan edessä.
Saunan kutsu - Pyöräretki puhtauteen -podcast Yle Areenassa 20.6. alkaen. Kaksi miestä seisoo huopahatut päässä ja pyyhkeet lanteilla saunan edessä. Kuva: Juha Kumara, Matti Kemi / Tuuli Laukkanen, Yle Saunapäivä,podcast

Lisäksi 20.6. Yle Areenassa päästään nauttimaan uudesta kahdeksanosaisesta Saunan kutsu – Pyöräretki puhtauteen -podcastista, jossa kolmekymppiset Matti Kemi ja Juha Kumara hyppäävät retkipyöriensä selkään ja polkevat yli 700 kilometrin matkan halki eteläisen Suomen. Matkallaan he kohtaavat satavuotiaita savusaunoja, yleisiä saunoja, parannussaunoja, rauhaa, löylyn hengen ja syvää yhteyttä saunassa.