Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, että kuusi on paras saunanlämmityspuu? – Lue vinkit ilmastoystävällisempään saunomiseen

Kiukaan tulipesä, jossa palaa puita
Kiukaan tulipesä, jossa palaa puita Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva / Yle Saunapäivä

Puukiukaiden ilmastopäästöissä on suuria kiuaskohtaisia eroja. Saunan lämmitystavalla on kuitenkin merkittävä vaikutus päästöjen määrään. Puukiukaiden ystäville on tarjolla myös ilouutisia: sähkökiuas ei aina ole puukiuasta ilmastoystävällisempi valinta.

Koko Suomen mustasta hiilestä eli niin sanotusta nokipölystä noin puolet tulee puun pienpoltosta. Tästä puolikkaasta saunojen puukiukaiden osuus on noin kolmasosa.

– Se on merkittävä osuus Suomen hiukkaspäästöistä, Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija Jarkko Tissari sanoo.

Tissari on ollut vetämässä Itä-Suomen yliopiston sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n, Suomen ympäristökeskuksen, ympäristöministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Helsingin, Kuopion ja Turun kaupunkien yhteisestä KIUAS-tutkimushanketta, jossa mitattiin puukiukaiden lämmityksestä aiheutuvia päästöjä.

Mustaa hiiltä sisältävät pienhiukkaset lämmittävät ilmastoa. Vaikka musta hiili elää ilmakehässä vain muutamasta päivästä viikkoihin, aika on Tissarin mukaan kuitenkin sen verran pitkä, että hiukkaset pääsevät arktiselle alueelle ja lämmittävät siellä ilmastoa ja pahimmillaan aiheuttavat lumen ja jään sulamista.

Mustan hiilen osalta eri kiukaiden välillä oli 3-4-kertaisia eroja, mutta erityisesti terveydelle vaarallisien PAH-yhdisteiden osalta kiuaskohtaiset erot saattoivat olla jopa satakertaisia.

Tissarin mukaan jokainen saunanlämmittäjä voi kuitenkin itse vaikuttaa siihen, millaisia päästöjä oma kiuas suoltaa ilmakehään.

– Tutkimuksessa pienhiukkaspäästöissä oli 5-10-kertaisia eroja samalla kiukaalla sen mukaan, miten kiuasta lämmitti. PAH-yhdisteiden osalta erot olivat jopa 80-kertaisia, Tissari sanoo.

halkopino seinää vasten
Oman halkopinon kuivat puut ovat parhaita lämmitykseen. halkopino seinää vasten Kuva: AOP Saunapäivä

Suosi kuivaa kuusta, vältä rutikuivaa markettipuuta

Lämmityksen kannalta oleellista on, että saunan lämmittää kuivilla puilla ja sytykkeillä.

Verkkoihin pakatut, marketeista saatavat polttopuut tosin ovat Tissarin mukaan usein jopa liian kuivia. Sekään ei ole ideaali vaihtoehto. Jos puussa ei ole ollenkaan kosteutta, se kaasuuntuu nopeammin. Ja nimenomaan puun kaasuuntuminen ja polttamisesta syntyvien palamattomien kaasujen pääseminen ilmakehään on ongelma.

– Oman puukatoksen kuiva puu on yleensä paras. Sen sisällä on kuitenkin vielä vähän kosteutta, joka hidastaa kaasuuntumista, Tissari sanoo.

Yksi helppo tapa luodata omaa lämmitysprosessia on piipusta tulevan savun värin tarkkailu. Ilmaan tuprutteleva savu ei kerro kaikkea päästöistä, mutta mitä värittömämpää savu on, sen parempi.

Sytytyksen yhteydessä savua yleensä tulee hetken aikaa, mutta tämä ei saisi kestää kovin montaa minuuttia.

– Talvella savu voi olla harmaata, koska siinä voi olla vesihöyryä, mutta siitä ei ole haittaa, Tissari sanoo.

Myös palamisessa käytettävällä puulla on merkitystä päästöjen kannalta. KIUAS-tutkimuksessa kuusi osoittautui ilmaston kannalta parhaaksi ja leppä huonoimmaksi vaihtoehdoksi.

Mänty ja koivu, joka on Suomessa yleisin lämmityspuu, jäivät välimaastoon.

Entä mikä on sähkö- ja puukiukaan ero ilmaston kannalta?

Yllättäen vastaus ei ole yksiselitteinen.

– Ilmanlaadun kannalta sähkökiuas on parempi vaihtoehto. Mutta jos mietitään ilmastovaikutuksia kokonaisuudessaan, asia on monimutkaisempi. Siihen vaikuttaa, miten sähkö on tuotettu. Jos sähkö on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla, hiilidioksidipäästöjen kannalta sähkökiuas voi olla huonompikin vaihtoehto, Tissari sanoo.

Saunan piippu
Ideaalissa lämmitystilanteessa piipusta tulevan savun pitäisi olla mahdollisimman väritöntä. Saunan piippu Kuva: All Over Press Saunapäivä

Näin lämmität saunasi ilmastoystävällisemmin

  • Hoida perusasiat kuntoon: arina ja tuhkalaatikko kannattaa tyhjentää jokaisen lämmityksen jälkeen, sillä tuhka häiritsee ilmanottoa. Varmista myös, että piipussa on riittävästi vetoa.
  • Aloita lämmitys pienillä ja kuivilla puilla. Märkä puu palaa huonosti ja aiheuttaa tarpeettomia päästöjä.
  • Päältä sytyttäminen vaatii harjoittelua, mutta on suositeltavaa, sillä silloin palamisesta syntyvät kaasut joutuvat heti liekkeihin, eivätkä pääse karkaamaan ilmakehään. Päältä sytyttäminen on hyvä myös siksi, että se ei onnistu märillä puilla.
  • Syttyminen pitäisi saada onnistumaan mahdollisimman nopeasti. Kuivat sytykkeet auttavat asiassa. Myös sytytyspaloista voi olla apua, mutta niissäkin on eroja: öljypohjaiset sytytyspalat eivät ole päästöjen kannalta paras vaihtoehto.
  • Jos piipusta tuleva savu on runsasta, kokeile polttaa järeämpiä puita ja ja pienempiä määriä kerrallaan.
  • Älä täytä pesää aivan täyteen – varsinkaan pienillä puilla: kaikkein pahimmat päästöt aiheutuvat, kun poltetaan pientä puuta täysi pesällinen kerrallaan. Hyvä yleinen ohje on, että tulipesä on noin puolillaan puuta.
  • Aloita lämmitys pienillä puilla ja siirry sitten isompien puiden käyttöön. Isompi puu kaasuuntuu hitaammin.
  • Älä polta tulipesässä roskia, pahvia tai muuta vastaavaa.
  • Tarkista, että ilmansyöttö on riittävää. Joissain kiukaissa tuhkaluukku pitää olla kokonaan kiinni, toisissa vähän auki. Uusissa kiukaissa tutustu ohjekirjaan, vanhojen kiukaiden kanssa: kokeile, tutustu ja opettele.

Tiesitkö, että

  • vuonna 2013 kiukaisiin tuli CE-merkintä. Mikäli kiukaastasi löytyy kyseinen merkki, kiukaan päästöt ovat todennäköisesti pienemmät kuin vanhempien ja ilman CE-merkkiä varustettujen kiukaiden.
  • Itä-Suomen yliopiston KIUAS-tutkimus jatkuu nelivuotisella hankkeella, jonka pyrkimyksenä on kehittää yhdessä kiuasvalmistajien kanssa sertifikaatti, jonka avulla kuluttajan olisi helpompi tehdä ilmastoystävällisempiä kiuasvalintoja.