Hyppää pääsisältöön

Viljele seinällä – koristeellisesti ja tilaa säästäen

Seinäviljelmä on täydellinen katseenvangitsija ehkä muuten tylsällä ja paljaalla seinäpinnalla. Pienessä puutarhassa, parvekkeella tai terassilla se on sekä mielenkiintoinen, koristeellinen että ennen kaikkea tilaa säästävä.

Aurinkoinen seinä on mainio kasvupaikka. Se on lämmin, valoisa ja suojassa tuulilta ja säiltä.

Strömsössä tekemämme seinäviljelmän tekemiseen tarvitset kasvatussäkkejä, raudoitusverkkoa, hiukan juuttikangasta, tukevia ripustuskoukkuja, sopivia kasveja ja hiukan käsivoimia.

Tee näin:

  • Valitse sopiva kasvatussäkki valitsemillesi kasveille. Valmiita kasvatussäkkejä löytyy esimerkiksi yrteille ja kasviksille.
  • Mittaa kasvatussäkkien koko ja sahaa raudoitusverkko sopiviksi paloiksi. Käytä mielellään raudoitusverkkoa, jonka silmäkoko on 100x100 mm.
  • Alempi verkko voi olla ruudun verran suurempi kuin ylempi verkko. Taivuta toinen pää niin, että verkko toimii hyllynä kasvatussäkille.
  • Jos haluat muovisäkin piiloon, ompele sille suojus esimerkiksi juuttikankaasta. Valitsemalla kuviollisen kankaan saat enemmän väriä lopputulokseen.
  • Sido verkot yhteen rautalangalla.
  • Leikkaa säkkiin reikä ja istuta.
  • Ripusta viljelmä tukevilla koukuilla seinään.
  • Leikkaa säkkien yläpintaan kaksi kastelureikää ja alapintaan kaksi vedenpoistoreikää. Kastele.

Muista, että säkit painavat melkoisesti, joten ripustussysteemin on oltava riittävän tukeva. Jos ripustat viljelmän ulkorakennuksen seinään, kuten me teimme, voi olla tarpeen vahvistaa seinää.

Viljelysäkissä on kasvien kasvukaudella tarvitsemat ravinteet. Sinun tarvitsee vain huolehtia, että kasvit saavat riittävästi vettä.

Kasvatussäkissä seinällä viljeleminen on sekä helppoa että edullista. Raudoitusverkosta tehdyt rungot kestävät vuosia, mutta itse kasvatussäkit pitää vaihtaa vuosittain..

Valitsimme viljelmäämme yrttejä ja kukkia, mutta eikö salaattiseinä keittiönoven vieressä kuulostakin houkuttelevalta?

odling på vägg
odling på vägg Kuva: YLE Strömsö viljelymenetelmät,viljely