Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Oma luottokielto tuo turvaa identiteettivarkauden varalle

Käsi ojentautuu torjuen kohti kameraa.
Käsi ojentautuu torjuen kohti kameraa. Kuva: Salman Hossain Saif / Unsplash Digitreenit,identiteettivarkaus

Jos epäilet tai pelkäät, että joku käyttää henkilöllisyyttäsi väärin, tai olet kadottanut henkilöpaperisi, voit asettaa itsellesi oman luottokiellon. Luottokieltoa voi käyttää myös oman shoppailun hillitsemiseen.

Oma luottokielto estää tekemästä mitään luotollisia ostoksia. Se on ikään kuin maksuhäiriömerkintä, jonka voit asettaa itse itsellesi; sen jälkeen sinun henkilötiedoillasi ei voi saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa tai tehdä ostoksia osamaksulla.

Jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, omaa luottokieltoa kiireellisempi toimenpide on rikosilmoituksen tekeminen. Hoida se ensi tilassa.

Voit käyttää luottokieltoa myös oman rahankäytön hallintaan. Se ei kuitenkaan ole este, vaan hidaste, sillä luottokiellon voi purkaa koska tahansa. Sen voi myös ohittaa joissain yksittäisissä ostoksissa. Holtitonta shoppailua oma luottokielto silti hillitsee tehokkaasti.

Oma luottokielto on voimassa kaksi vuotta

Luottokiellon voi asettaa vain itselleen, ja maksullinen palvelu on kerrallaan voimassa 1-2 vuotta.

Suomessa on kaksi palveluntarjoajaa, Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode / Dun & Bradstreet, joiden verkkosivuilta oman luottokiellon voi hankkia. Hinta on noin 10 euroa vuodessa. Omaehtoinen luottokielto kannattaa tehdä kumpaankin palveluun.

Sivuille tunnistaudutaan sähköisesti, ja niihin kirjataan omat henkilötiedot sekä sähköpostiosoite.

Kirjautumisen ja maksamisen jälkeen saat palvelusta todistuksen luottokiellon ottamisesta. Todistuksen voit esittää tilanteissa, joissa haluat ohittaa luottokiellon eli tehdä luotollisen ostoksen.

Maksukortteja (Visa, Master Card)
Maksukortteja (Visa, Master Card) Kuva: Pixabay CC0 Yle Oppiminen,luottokortit,lompakot

Luottokieltoa ei kannata ottaa turhaan

Luottokiellon käyttäjämäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Palvelu on ollut olemassa jo pitkään, mutta identiteettivarkauksien yleistyessä on myös kiinnostus luottokieltoa kohtaan lisääntynyt. Harvempi laittaa itsensä luottokieltoon shoppailua hillitäkseen.

Kynnys luottokiellon ottamiseen kannattaa pitää kohtuullisen korkeana. Se on järkevä hankinta, jos epäilee identiteettivarkautta tai henkilöpaperit ovat kadonneet. Luottokielto on kuitenkin järeä toimenpide, jota ei ole syytä hankkia varmuuden vuoksi, sillä se voi tehdä oman arjen hankalaksi.

Luottokiellon voi purkaa koska vain

Oma luottokielto -merkintä poistuu luottotiedoista automaattisesti kahden vuoden kuluttua. Voit kuitenkin purkaa sen milloin tahansa ottamalla yhteyttä palveluntarjoajaan. Luottokiellon purkaminen on maksutonta.

Suomen Asiakastiedon palvelussa luottokiellon voi myös tauottaa.

Omien luottotietojen seuraaminen on kevyempi vaihtoehto luottokiellolle

Oman luottokiellon rinnalla suosiotaan kasvattaa myös omien luottotietojen seuraaminen. Palvelun tilaamalla saa tietoonsa, onko omia luottotietoja kyselty asiattomasti, mutta mahdollisuus ottaa luottoa säilyy.

Suomen Asiakastieto tarjoaa maksullista Tietovahti-palvelua, joka ilmoittaa sinulle sähköpostilla joka kerta, kun joku kysyy luottotietojasi. Palvelusta näkee myös omat maksuhäiriömerkinnät ja niiden vanhenemisajat.

Bisnoden Omadata-palvelusta voit tilata raportin, jossa näkyvät samat tiedot. Raportin voi tilata ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa, muuten se on maksullinen.

Juttua varten taustatietoja antoivat liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä ja Customer Operations Director Vesa Kalapuro Bisnodesta.

Digitreeneissävoit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
27.10.20: lisätty lause: Omaehtoinen luottokielto kannattaa tehdä sekä Suomen Asiakastiedolle että Bisnode Finlandille.
21.10.21: linkkikorjauksia, täsmennetty oman luottokiellon kestoa ja hintaa, poistettu yksityiskohtainen lause Asiakastiedon ja Bisnoden palveluihin kirjautumisesta.
3.6.22: Bisnoden nimi täsmennetty, lisätty tieto Asiakastiedon tauotustoiminnosta.

Keskustele